Bebeklerde Çok Sık Görülen Bebek Reflüsü Hakkında Bilmeniz Gerekenleri Anlatıyoruz

Reflü yetişkinlerde olduğu gibi bebeklerde de görülebiliyor. Bebekleri rahatsız eden ve anne babaları endişelendiren bebek reflüsünün belirtileri ve yapmanız gerekenler bu içerikte. Bebeklerde sıklıkla görülen bebek reflüsü hakkında bilmek istedikleriniz için içeriğe buyurun!

Bebekler, yetişkinler gibi mide rahatsızlıklarına sahip olabiliyor. Bebeklerde en çok görülen mide rahatsızlığı olan reflü ebeveynlerin en merak ettikleri konulardan biri.

Bebeklerde reflü çok sık görülüyor. Reflü, midedeki içeriğin geri çıkması demek. Bu rahatsızlık bebeklerde özellikle dikkat edilmesi gereken durumlardan.

Bebeklerde görülen reflünün birçok nedeni bulunuyor.

Yiyecekler ağızdan alındıktan sonra yemek borusuna gidiyor. Yemek borusundan ise mideye geçiyor. Yemek yendikten sonra özofagus sfinkteri kası açılarak ağızdan alınan yemeklerin yemek borusuna ve sonra mideye geçişini sağlıyor.

Bebeklerde bu kas tam gelişmediği için reflü hastalığı ortaya çıkabiliyor. Bu kas doğru çalışmadığı için yemeği yiyen bebeğin midesindeki içerikler yemek borusundan geri geliyor.

Reflü hastalığı daha çok yenidoğan bebeklerde görülüyor. Yenidoğan bebeklerde sözü edilen kas tam gelişmediği için yenidoğanlarda görülme sıklığı daha fazla.

Bebeklerin aldıkları süt veya gıdalar kas tam gelişmediği için yemek borusundan geri geliyor ve kusma sorunu ortaya çıkıyor.

Bebeklerde reflüye neden olan birçok etken var. Bu nedenlerden bazıları şöyle:

  • Yemek borusu ve mide arasındaki kasın tam gelişmemesi

  • Emzirilen bebeğin hemen yatırılması

  • Emzirilen veya yemek yedirilen bebeğin gazının çıkarılmaması

  • Bebeğin beslenirken hava yutması

  • Bebeğin sürekli yatar pozisyonda tutulması

Reflünün belirtileri birçok şekilde kendini gösteriyor. Anne ve babaların bu belirtileri dikkatlice takip etmesi gerekiyor. Bu belirtilere dikkat edilmediği takdirde bebek sağlığını olumsuz etkileyebiliyor.

Yenidoğan bebeklerde reflü daha hafif seyredebiliyorken bazı bebeklerde ise oldukça zorlu geçebiliyor. Bazı durumlarda 12.aya kadar belirti bile göstermeyebiliyor.

Reflünün en bilinen belirtisi tabii ki kusma. Bunun dışında da bebeklerde reflünün birçok yaygın belirtisi var.

  • Öğürme

  • Mide bulantısı

  • Huzursuzluk

  • Beslenme sonrası vücudu kasarak geriye itme

  • Tükürme

  • Karın ağrısı

  • Sık sık gaz çıkarma

  • Beslenme bozuklukları

  • Mamayı reddetme

  • Uyku bozuklukları

  • Kilo kaybı

  • Öksürme

  • Ağlama

Bebeklerde reflü bazen belirtisiz de görülebilir. Bu tarz reflü çok daha sinsi ilerleyeceği için anne ve babaların çok daha dikkatli olması gerek.

Bu sayılan belirtilerden hiçbiri yoksa bile bebeğinizin beslenme sırasında ve sonrasındaki tepkilerini dikkatli incelemelisiniz.

Gizli reflü belirtilerini ebeveynler yakından takip etmeli. Sayılan belirtileri bebeğiniz sık sık yaşıyorsa o zaman doktora danışmalısınız.

Reflü hastalığından şüphelenilmesi için aşağıdaki belirtiler yeterli olabilir:

  • Beslenme sonrası ağlama

  • Verilen süt veya gıdanın sık sık boğaza kaçması

  • Beslenmeye rağmen kilo alamama

  • Diş çürükleri

  • Sık sık üst solunum yolu hastalıklarına yakalanması

Doktorlara göre reflü tedavisinde en önemli kriter beslenmenin doğru bir şekilde yapılması. Bebeklerin beslenme esnasında hava yutmaması, dik pozisyonda beslenmesi, sık ama küçük miktarlarda beslenmesi oldukça önemli.

Yine bu süreçte anne sütünün çok önemli olduğu da biliniyor. Anne sütü ile beslenen bebeklerde reflü daha az görülüyor.

Reflüyü engellemek için bir başka öneri ise beslenme sonrası bebeklerin gazının mutlaka çıkarılması. Gazı çıkarılmayan bebeklerde gaz sıkışması reflüye neden olabiliyor.

Emziren annelerin kendi yediklerine de bu süreçte dikkat etmesi gerekiyor.

Reflüyü tetikleyen önemli sebeplerden biri stres. Bebeğin huzurlu bir ortamda beslenmesi çok önemli.

Ebeveynler bu önerileri dikkate alarak uyguladığında başka bir tedaviye gerek kalmadan reflü geçiyor. Ama anne babaların reflü için yapabilecekleri de var.

Bebek reflüsü için bazı bitkisel çözümler bulunuyor. Ama bu çözümler 6 aylıktan küçük bebekler için uygun değil. 6 aydan büyük bebekler için bitkisel bir tedavi uygulamak istiyorsanız mutlaka doktorunuza danışmalısınız.

Bebeğinizin yaşam tarzında küçük değişiklikler yaparak reflünün önüne geçebilirsiniz. Bu önlemler alındığında ekstra bir tedaviye ihtiyaç duyulmadan reflü hastalığı son buluyor.

Bebeklerde reflü tedavisi için doktorun tavsiyelerine uymak ve beslenme düzenine dikkat etmek yeterli.

Bebeklerde görülen reflünün bebekten bebeğe süresi değişse de genellikle kendiliğinden geçiyor. Çoğu bebekte bulunan reflü hastalığı zaman içinde yemek borusu ile mide arasındaki kasın gelişmesi ile kendiliğinden son buluyor.

Ancak bazı durumlarda çocuk doktorları, ekstra tanı yöntemlerine başvurmak isteyebilir. Tüm önerilere uyulmasına rağmen reflü hastalığı devam ediyorsa altında yatan başka bir sebep olabilir. Özellikle 1 yaşından sonra geçmeyen reflüyü çocuk doktorunuzun incelemesi gerekiyor.

Hamilelikte Görülen Saç Dökülmesinin Nedenlerini Anlatıyoruz
Her Bebekte Görülebilen Beyaz İrinli Akneler Nedir?
Birçok Kadında Rastlanan Miyom Tümörü Kısırlığa Neden Olur mu?
Herkesin Kafasında Soru İşareti Bırakan Hamilelik Döneminde Cinsel İlişki Nasıl Olması Gerektiğini Anlatıyoruz
Bebek Kakası Neden Bu Kadar Kokar?
Hamilelikte Uçak Yolculuğu Hakkında Bilinmesi Gereken Her Şey

Popüler İçerikler

Kızılcık Şerbeti'nin Görkem'i Özge Özacar'dan Pembe'nin Osmanlı Tokadına Yanıt
Önce Meydan Okuyup Sonra R Yapmıştı: Murat Övüç "Bülentinkiler Sahte" Dediği Diva'nın Eteklerine Kapandı!
Müge Anlı'da Yeni Bir Fenomen Doğdu: Habibe Kendine Has Tarzı ve Tavrıyla Hepimizi Fena Gaza Getirdi!