Bebeklerde Balık Yağı Nasıl Kullanılır?

Balık yağı, omega-3 yağ asitlerinin en iyi kaynağıdır ve yağlı bağlı balıklardan elde edilen bir içeriğe sahiptir. Sık kullanılan gıda takviyelerinden biri olarak karşımıza çıkan balık yağının, çocukların zihinsel ve fiziksel gelişimlerine önemli katkıları bulunur. Bu nedenle özellikle beyin gelişimin oldukça hızlı olduğu 0-3 yaş döneminde çocukların beslenmesinde balığa mutlaka yer verilmesi gerekir. Eğer çocuğunuz balık sevmiyor ise balık yağı takviyesi uygun görüldüğü takdirde kullanılabilir. Peki, bebeklerde balık yağı nasıl kullanılır? Merak ettiğiniz tüm detayları haberimizde bulabilirsiniz.

Omega-3 yağ asitleri sağlıklı beslenmenin en önemli aşamasıdır. Büyüme ve gelişmede kilit rol oynadıkları ve sayısız sağlık faydaları ile bağlantılı oldukları için özellikle çocuklar açısından son derece önemlidir. Dolayısıyla çocukların beslenmesinde somon, sardalya, uskumru, ringa gibi yağlı balıklara bu nedenle düzenli olarak yer verilmelidir. Yeterli miktarda balık tüketildiğinde balık yağı takviyesine gerek kalmaz ve omega-3 kaynağı besin yolu ile vücuda en iyi şekilde alınmış olur. Ancak doktorunuz gerekli gördüğü takdirde çocuğunuz için balık yağı kullanımı faydalı olacaktır. Peki, bebeklerde balık yağı nasıl kullanılır? İşte detaylar…

Balık Yağı Nedir?

Yeterli miktarda alınan Omega-3; fetal gelişim, kalp sağlığı, beyin fonksiyonları ve bağışıklıkta da dahil olmak üzere birçok faydası olan yağ asitleridir. Vücut kendi başına üretemediğinden gıdalardan alınması gerekir. Yapılan araştırmalar omega-3’ün çocuklarda dikkat eksikliği ve hiperaktive semptomlarını azaltmaya yardımcı olduğunu göstermektedir. Aynı zamanda omega-3 yağları çocuklarda beyin sağlığını iyileştirmenin yanı sıra daha iyi uykuyu teşvik ederek astım semptomlarını iyileştirmeye katkıda bulunur. Omega-3’ün çocuklar açısından daha birçok faydası bulunmaktadır.

Bebeklere Balık Yağı Ne Zaman Verilmeli?

Bebeklerin yaşamlarının ilk yıllarında alerji riski yüksek ve sindirimi zor olduğu için balık tüketimi önerilmemektedir. 8. Aydan sonra bebeklerin diyetlerine az miktarlarda balık eklenebilir. Alerjik reaksiyon gösterme ihtimalinden dolayı bu tip besinleri az miktarda verip bebeğinizi gözlemlemenizde fayda bulunur.

Bebeklerin 1 yaşından önce balık yağı kullanımı tavsiye edilmez. Bunun sebebi yine besin alerjilerinden kaynaklanır. 1 yaşından sonra konuyla ilgili doktorunuza başvurarak omega-3 yağı kullanmaya başlayabilirsiniz. Bununla birlikte bazı bebeklerde iştahsızlık, kilo kaybı gibi problemler ortaya çıktığında 1 yaşından önce balık yağı kullanımı gerekebilir. Bilinçsiz kullanılan balık yağı bebeklerde, çocuklarda veya yetişkinlerde yarardan çok zarara neden olur.

Bebeklerde Balık Yağı Nasıl Kullanılmalı?

Balık yağı takviyeleri çiğnenebilir jeller, şuruplar kapsül veya hap gibi birçok formu ile farklı kullanım şekillerine sahiptirler. Omega-3 yağının birçok faydası bulunsa da doktor önerisi haricinde formu ve kullanım sıklığı belirlenmemelidir. Çoğunlukla bebeklerde balık yağı kullanımında gıdalarla karıştırılabilen şuruplar tercih edilir. Çocuklar için ise çiğnenebilir formdaki jel tabletlerin kullanımı daha çok tercih edilmektedir.

Aşağıdakiler de İlginizi Çekebilir

Balık Yağının Besin Değeri Nedir? Balık Yağı Kaç Kalori? Balık Yağının Faydaları...
Omega 3 Nasıl Kullanılır? Omega 3 Hangi Besinlerde Bulunur?
Omega 3 Nedir?

Popüler İçerikler

Gazeteci Özlem Gürses TSK Hakkındaki İfadeleri Nedeniyle Gözaltına Alındı
"Aşk Solcudur..." Kızılcık Şerbeti'nde Deniz Gezmiş Anıldı
Sosyal Medyada Süren Öğretmenlik Tartışması: Az Çalışıp Çok mu Maaş Alıyorlar?