Bebekler Kaç Yaşına Kadar Emzirilmeli? Yeni Doğanlar Katı Gıdaya Ne Zaman Geçer?

Hem bebek hem de anne için birçok sağlık yararı olan anne sütü, bebeğin dünyaya geldikten sonra ihtiyaç duyduğu en önemli konuların başında gelmektedir. Besin öğelerinin her birini tek başına içinde barındıran anne sütünün özellikle ilk altı ay bebeklere verilmesi ve özel durumlar dışında belirlenen aylarda katı gıdaya geçilmesi gerekebilir. Ancak bebekler için anne sütü 6. Aydan sonrada hala şifa kaynağı olma niteliği taşımaktadır. Hal böyle olunca da birçok anne bebekler kaç yaşına kadar emzirilmeli? Sorusunun yanıtını araştırmaktadır. Peki, bebekler kaç yaşına kadar emzirilmeli? Ne zaman katı gıdaya başlanmalı? İşte bu gibi sorularınızın yanıtları…

Yapılan araştırmalar uzun dönem anne sütü alan bebeklerin hastalıkları az yakalandıklarını, hastalık halini ise hafif atlattıklarını göstermektedir. Bebeklerde enfeksiyonlara, kusmaya ve ishale karşı kalkan görevi gören anne sütü, ileri ki yaşlarda da obezite ve olası hastalık riskini azalttığı düşünülmektedir. Anneler için ise emzirme meme ve yumurtalık kanseri riskini azaltıyor. Peki, bebekler kaç yaşına kadar emzirilmeli? Ne zaman katı gıdaya başlanmalı? İşte detaylar…

Bebekler Kaç Yaşına Kadar Emzirilmeli?

Anne sütü bebeği bakteri ve virüslerle savaşmasına destek olan antikorlarla donatılmıştır. İlk altı ay anne sütü bebekler açısından fizyolojik gereksinimlerin tümünü içinde barındırır. Bebekler kaç yaşına kadar emzirilmeli noktasında; Amerikan pediatri akademisi 1 yaşına kadar emzirilmesini, Dünya Sağlık Örgütü 2 yaşına dek emzirilmesi gerektiğini, Türk pediatristleri ise 2 yaşına kadar anne sütünün bebeklere verilmesi gerektiğini tavsiye ediyor. Bu açıdan bebeğinizi 2 yaşına kadar emzirmenizin bebeğinize yarar sağlamaya devam ettiğini belirtebiliriz.

Ne Zaman Katı Gıdaya Başlanmalı?

Bebeklerin tümü 6 aydan sonra ek gıda almaya hazırdırlar. Ancak bazı durumlarda bebeğiniz ek gıdaya 4. aydan itibaren geçmek durumunda kalabilir.  Bebeklerin gelişimleri birbirinden farklıdır. Bu açıdan bebeğinizin anne sütünden gerektiği kadar faydalanmaması gibi durumlarda doktorunuz bebeğinizin 4. ayda ek gıdaya geçmesini önerebilir. Ancak bu süreçte hala temel besin anne sütü olmaya devam etmelidir. 

6. ayın ardından bebeklerin ek gıdalara alışması zor bir süreci beraberinde getirir. Bu sebeple bebeğinizi 6. ayda ek gıdaya alıştırmalı ve çiğneme ve ısırma becerilerine destek olmanız oldukça yararlı olacaktır.  Aksi takdirde taneli yiyecekleri reddetme gibi bazı problemler gelişebilir hatta ileri dönemlerde bebeğinizin beslenmesi ile alakalı bazı sorunlar doğabilir. 6. ayda ek gıdalar ile tanıştırmaya başladığınız bebeğinizi bu süreçte emzirmeye devam etmeniz oldukça yararlı olacaktır.

Aşağıdakiler De İlginizi Çekebilir

Bebeklerde Uyku Düzeni Ne Zaman Başlar?
Prematüre Retinopatisi (ROP) Nedir?

Popüler İçerikler

Ali Koç, Fenerbahçe Tesislerinde Sıkıyönetim İlan Etti
Gazeteci Özlem Gürses TSK Hakkındaki İfadeleri Nedeniyle Gözaltına Alındı
Okullardaki Yılbaşı Kutlamalarına Gelen Yasağa Mustafa Sandal'dan "Onlara İnat 'Duble' Kutlayacağız!" Tepkisi