Bebekler Anne Karnında Neden Tekme Atar?

Bebeklerin neden anne karnında tekme attıklarını hiç merak etmiş miydiniz? Ettiyseniz bile eskiden buna bilimsel bir cevap bulmanız zordu fakat yeni bir keşif bu gizemi aydınlattı. Tokyo Üniversitesi'nden araştırmacılar bebeklerin tekme atmalarının nedenini buldu ve biz de bu ilginç bulgunun detaylarını derledik! Buyurun okumaya. 👇

Bir annenin bebeği ilk kez karnını tekmelediğindeki heyecanı görülmeye değerdir. Peki bebeklerin bu davranışı hakkında aslında ne biliyoruz?

Bunun nedeni yüzyıllardır bilinmiyordu fakat Tokyo Üniversitesi'nden araştırmacıların uğraşları sonucu gizem sonunda çözüldü! Gelin detaylara geçelim. 👇

Doğmamış bebeklerin daha 16 haftalıkken anne karnında kıvrandığı, çırpındığı, dönüp durduğu ve tekme attığı yeni bir bilgi değil.

Ancak tekmelerin nedeninin keşfedilmesi oldukça çığır açıcı bir gelişme. Bu 'kendiliğinden hareketlerin' tamamen tesadüfi olduğu sanılıyordu ama yeni araştırmalar aksini iddia ediyor.

Tokyo Üniversitesi'nden bilim insanlarının bulgularına göre bebekler bu hareketleri rastgele değil egzersiz olarak yapıyorlar!

Üstelik bu egzersizler, bebeğin erken gelişme döneminde ve el göz koordinasyonunun oluşmasında çok önemli bir rol oynuyor. Araştırma ayrıca bu rastgele gibi görünen hareketler, koordineli duyumotor sisteminin gelişmesinde de etkili.

Bir bebeğin anne karnında attığı tekmenin ortalama gücü 4.5 kilogram değerinde ve bu güçlü hareketler bebek için çok önemli.

Yaptığı egzersizlerle bebekler daha doğmadan kendi bedenlerini kontrol etmeyi öğrenmeye başlıyor. Ayrıca araştırmacılar yeni doğmuş bebeklerin kasları ve duyuları arasındaki iletişimi analiz etmek için kas-iskelet bilgisayarı kullanarak bu yeni bilgilere ulaştı.

Araştırmada 10 günlük ila 3 aylık kadar olan 12 sağlıklı bebek incelendi.

Bu analizler sonucu araştırmacılar, bebeklerin rastgele keşifçi davranışlarının sonradan seri hareketler gerçekleştirmelerini sağladığını buldu. Yani bu gelişigüzel hareketlerin öylesine değil; bebeğin düzenli hareketlerde bulunması adına birer adım oldukları ortaya çıktı.

Araştırmanın öncüsü Hoshinori Kanazawa duyusal-motor sisteminin gelişmesinde tekrarın önemli olduğunu vurguluyor.

Bu bakımdan bebeklerin sürekli ve tekrar eden şekilde duyumotor etkileşimlerinde bulunması, sistemin bunları öğrenip hatırlamasını kolaylaştırıyor. Dolayısıyla duyumotor sisteminin gelişimi hakkında daha fazla bilgi edinmenin de önü açılmış oldu. Böylece bazı hastalıklar ve insan hareketlerinin kökeni hakkında yeni keşifler yapmak da mümkün. 

Bu araştırma hakkında siz neler düşünüyorsunuz? Buyurun yorumlara! 👇

Bu içerikler de ilginizi çekebilir:

Merkür, Güneş'in Ardına Saklanıyor, Venüs ve Satürn Yakınlaşıyor; 2023 Ocak Ayındaki Gök Olayları
Yapılan Yeni Bir Araştırmaya Göre Köpeklerin Kuyruklarının Ne İşe Yaradığı Ortaya Çıktı!
NASA, Samanyolu'na Şaşırtıcı Derecede Benzeyen Galaksiler Buldu!

Popüler İçerikler

Montella Görevini Bırakırsa A Milli Takım'ın Başına Kim Geçmeli?
Arkeolog Muazzez İlmiye Çığ 110 Yaşında Yaşamını Yitirdi
Beklenen Gün Geldi: Birbirinden Ünlü İsimler Saygı1 Formatının İkinci Konuğu Sertab Erener İçin Sahneye Çıktı!
YORUMLAR
15.01.2023

Şuan bu sabah bunu yaşadım annem kapıyı açıp kalk kahvlati hazırlayalım dedi bende tamam dedim sonra biraz yattıktan sonra kalktım çayı filan demledim sonra annemde kalkmissin dedi kahvaltıyı mi hazirliyorsun dedi bende evet sende kalk hazırla dedin ya dedim yoo ben demedim dedi gelmedim kaldirmadim seni dedi ay ben şok 😂

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ