Bebek Masajı Nasıl Yapılır, Püf Noktaları ve Faydaları Nelerdir? Tek Tek Anlatıyoruz!

Minik bebeğinize masaj yapmanın faydalarını biliyor musunuz? Peki onun narin bedenine nasıl masaj yapılması gerektiğini? Size bugün adım adım bebek masajı nasıl yapılır, neden yapılmalı hepsini anlatacağız. Yeni bebeği olanlar ve anne baba adayları, bu içerik sizin ve minik bebeğiniz için!

Bebek masajı, bebeklerde fiziksel gelişimin yanı sıra duygusal gelişim için de oldukça faydalı.

Bebeğinize masaj yaparak, uyku ve gaz probleminin önüne geçerek fiziksel gelişimi için yarar sağlayabilirsiniz.

Sadece fiziksel değil, masaj bebeğinizin duygusal gelişimi açısından da çok önemlidir. Anne babanın yaptığı masaj, fiziksel teması artıracağı için bebekte daha güçlü bir bağlanma ve güven hissi oluşturacaktır.

Daha çok bilgi sahibi olmak isteyenlerin masajın bebeğiniz için ne gibi fiziksel fayda sağladığını detaylandıralım.

  • Bebek masajı, bebeğinizin daha derin ve uzun uyumasını sağlar.

  • Bebeğinizi rahatsız eden gazın çıkmasını sağlar.

  • Masaj endorfin hormonu salgılanmasını sağlar ve bu hormon da doğal ağrı kesici görevi görerek özellikle diş çıkarma dönemlerinde olmak üzere, ağrılı dönemlerinde bebeğinizi rahatlatır.

  • Bebek masajı kan akışını hızlandırır ve bu da dokulara giden oksijenin miktarını arttırır.

  • Masaj bebeğinizin kas ve iskelet sistemini geliştirir, aynı zamanda kas-sinir koordinasyonunun sağlanmasına destek olur.

  • bebek masajı, lenf akışını düzenler ve toksinlerin vücuttan atılmasına yardımcı olur. Bu da bebeğinizin bağışıklık sisteminin güçlenmesine ve hastalıklara karşı daha dirençli olmasını sağlar.

Bebek masajı gerçekten çok faydalı ama faydaları sadece bununla sınırlı değil. Bir de duygusal yararları var...

Masajın, bebeğinize psikolojik ve duygusal anlamda da çok fazla yararı bulunmaktadır.

Masajın psikolojik faydalarını sizin için aşağıda listeledik;

  • Masaj, ebeveynin tenine dokunması sayesinde bebeğinizin kendini güvende hissetmesini sağlar.

  • Bebeğinizin gerginliğini azaltarak daha huzurlu olmasına destek olur. Öyle ki ağlayan bir bebeği, ihtiyacı giderildikten sonra, masaj ile kolay bir şekilde sakinleştirebilirsiniz.

  • Düzenli bebek masajı sayesinde ebeveyn teması ile büyüyen bir bebek sevildiğini tam anlamıyla hisseder ve bu da bebeğinizin özgüveni için oldukça önemli bir adımdır.

  • Hem anneyi hem de bebeği ilgilendiren faydalardan bir diğeri de, annenin süt miktarının artabilmesi. Nasıl mi? Masaj esnasında anne bebek arasındaki tensel iletişim, güçlü bir bağlanma sağlıyor ve bu pozitif temas da annelerin süt miktarının artmasına yardımcı olur. Ayrıca, masaj sırasında anne ve bebek oksitoksin ve seratonin hormonları salgılar. Bu da stres düzeyinin azalmasını sağladığı için aynı şekilde anne sütünün artışına katkı sağlar. Yani masaj bebeğe olduğu kadar anneye de faydalıdır.

Masajın hem fiziksel gelişim hem duygusal anlamda çok önemli olduğunu belki de zaten biliyordunuz ancak uygulamayı nasıl yapacağınızı bilmiyordunuz, o zaman tam olmanız gereken yerdesiniz.

Bebeğinize nasıl masaj yapacağınızı detaylandırmadan önce hazırlık aşaması için birkaç hatırlatmamız olacak.

  • Masajı bebeğinizin kendini güvende hissedeceği bir yerde yapmanız oldukça önemli.

  • Masaj yapılacak ortam ne soğuk ne de sıcak olmalıdır. Bebeğinizin üşümeyeceği ama aynı zamanda da bunalmayacağı ılık bir ortam ideal olacaktır.

  • Ortamın sessiz, sakin olması da masajın etkisini artıracaktır.

  • Bebeğinize masaj yaparken, uygulama yapmadığınız alanları müslin bir örtüyle kapamanız ona daha iyi hissettirecektir.

  • Masaj esnasında bebeğinizin düşmeyeceği ve kendini incitmeyeceği bir şekilde hazırlık yaptığınızdan emin olun.

Bebeğinize masaj yaparken bebek yağlarından faydalanabilirsiniz.

Eğer herhangi bir alerjisi yoksa, lavantalı yağlar özellikle uyku öncesi masaj için ideal olacaktır ve bebeğinizin deliksiz bir uyku çekmesini sağlayacaktır. Bebek yağlarının lavanta içerikli olanlarından bu aşamada faydalanabilirsiniz.

Bebeğinize herhangi bir yağ sürmeden önce alerjisi olup olmadığından emin olunuz. Bazı bebeklerin, bebek yağlarına dahi alerjisi olabilmektedir.

Şimdi sıra geldi adım adım nasıl bebek masajı yapılması gerektiğini anlatmaya... İlk olarak bebeklerin en çok sevdiği sırt masajı ile başlayalım.

Sırt masajı için bebeğinizi yumuşak bir zemine yüzüstü yatırın. Ya da bir yastık üzerinde kucağınızda da tutabilirsiniz.

Ellerinizi, bebeğinizin sırtının üzerine yanlamasına, yan yana koyarak ve ileri geri hareket ettirerek masaja başlayabilirsiniz.

Bir el popo üzerindeyken, diğer eliniz omurgaya dik açı oluşturacak şekilde, boyundan kalçaya doğru hafif hafif kaydırılarak tüm sırtı sıvazlayabilirsiniz.

Daha sonra parmak uçlarınızı kullanarak sırtta dairesel hareketler yapabilirsiniz. Tüm hareketleri nazikçe yapmayı ihmal etmeyin.

Sırt masajını sonlandırmadan önce, bebeğinizin sırtını boyundan aşağı doğru yavaşça okşayarak son dokunuşu yapabilirsiniz.

Bu masajdan sonra bebekler genelde uykuya dalar. O yüzden, her ne kadar ilk anlattıysak da bu aşamayı en son yapmanızı tavsiye ederiz.

Bebeğiniz sakinse masaja yüzünden başlayabilirsiniz. Ancak her bebek farklıdır, bazı bebekler yüzden başlanmasından hoşlanmayabilir.

Bu durumda önce göğüs bölgesinden başlayıp sonra yüze masaj yapabilirsiniz.

Yüze masaj yapmak için baş parmaklarınızı bebeğinizin kaşının ortasından kulaklarına doğru nazikçe hareket ettirin.

Ardından aşağı inerek burun kenarlarından yanaklara doğru yine aynı hareketi yapın.

Son olarak aynı işlemi, çeneden yanlara doğru yaparak yüz masajını bitirebilirsiniz.

Gelelim bebeklerin yine çok keyif aldığı kol masajına.

Bebeğinizin kollarını yukarı kaldırılarak üst kısımdan bileğine kadar sıvazlayarak masaja başlayabilirsiniz. Önce tek elle başlayıp sonra iki elinizle bu işleme devam edebilirsiniz.

Ardından aynı hareketi ters yöne yani bebeğinizin bileğinden yukarı doğru yapabilirsiniz.

Son olarak bebeğinizin avuç içlerini nazikçe açarak her minik parmağı tek tek ovabilirsiniz.

Bu sırada bebeğinizin yüzündeki gülümsemeye bakmayı da ihmal etmeyin.

Bebeğinizin kaburgalarının altında kalan yumuşak kısım yani karın masajı bebekler için en önemli masajlardan biridir.

Karın masajı, bebeklerin gaz çıkarmasına yardımcı olduğu için, sıklıkla karın ağrısı çeken kolik bebeklerin ağrılarının giderilmesinde önemli bir rol oynar.

Peki bebeklerde karın masajı nasıl yapılır?

Ellerinize biraz yağ sürerek, ellerinizi bebeğinizin karnına koyarak biraz beklemeniz onu rahatlatacaktır. Daha sonra yukarıdan aşağı doğru sıvazlama hareketine başlayabilirsiniz.

Baş parmaklarınızı göbek deliğinin yanına koyarak yanlara doğru kaydırın. Ardından bebeğin bacakları havaya kaldırılarak dizlerden bükülerek karna doğru bastırılır. Bu sayede bebeğinizin karın kasları gevşeyecektir.  

Karın masajını, parmak uçlarınızı bebeğinizin göbeğinde soldan sağa doğru yürütülmesiyle tamamlayabilirsiniz. Bu hareket de bebeğinizin içinde kalan son gaz parçacıklarının da çıkmasına yardımcı olacaktır.

Göğüs masajını her iki elinizi, göğsün ortasına yerleştirip koltuk altlarına doğru kaydırarak yapabilirsiniz.

Daha sonra minik daireler çizerek koltuk altından göğüs ortasına doğru ilerleyebilirsiniz.

Sıra bacak ve ayak masajında. En sevdiğiniz yer o minik ayakları ovmak olacak eminim...

Ama ilk önce bacaklardan başlayalım.

Bebeğinizin bacaklarından birini iki eliniz yardımıyla yukarı kaldırın ve baldırından bileğe doğru nazikçe ovmaya başlayın. Bu işlem esnasında bir sağ elinizi bir sol elinizi kullanın. Daha sonra ellerinizi birbirinin ters yönünde çevirerek bacağı ovunuz.

Aynı işlemi diğer bacak için de yapınız.

Topuk bölgesini baş parmağınız yardımıyla nazikçe bastırmak suretiyle ovmanız bebeğinizin çok hoşuna gidecektir. Bu hareketi parmaklara kadar devam ettirip, en son ayak parmaklarının her birini tek tek ovarak bacak ve ayak masajını sonlandırabilirsiniz.

Çocuğunuz masajın keyifli bir şey olduğunu kısa sürede anlayacaktır. İlk kez masaj yaparken, bebeğinizle konuşarak şimdi sana sakince dokunacağım ve masaj yapacağım diye konuşmanız da bebeğinizi rahatlatacaktır.

Anne Adayları Buraya! Üçlü Tarama Testi Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey Burada!
Yenidoğan Sarılığı Nedir? Bebeklerde Sarılık Belirtileri Nelerdir?
Hamilelikte Uçak Yolculuğu Hakkında Bilinmesi Gereken Her Şey

Popüler İçerikler

Mauro Icardi'den Olay Wanda Nara Paylaşımı: ''Evimde 2 Saat Boyunca Beni Taciz Etti''
"Bir Evim Varsa Onun Sayesinde": Hakan Meriçliler'den Vural Çelik Tartışmasında Gülse Birsel'e Büyük Destek!
Türkiye Kaçıncı Sırada? Bir Ankete Göre En Güzel Kadınların Bulunduğu Ülkeler Açıklandı