Bebek Eşyaları El Yakıyor, Temel İhtiyaçları Karşılamak Giderek Zorlaşıyor! Anne ve Babaların Belini Büken Ateş Pahası Eşyalar

Üstüne bebek yazınca her şey çok pahalı...

Türkiye'de yaygınlığı her geçen gün artsa da ithal ürünlere uygulanan vergiler ve ekstralar nedeniyle oto koltukları el yakıyor.

Bebeğinizi doğduğu andan itibaren güvenle taşıyabilmeniz için Avrupa'da kullanılması mecburi olan oto koltukları Türkiye'de son dönemde yayılmaya başladı. Her ne kadar hâlâ camdan sarkan, ön koltukta seyahat eden, kucakta emniyet kemersiz oturan çocuklar olsa da oto koltuğunun önemi anlaşıldı. Ancak en büyük masraf kalemlerinden olan bu eşya 500 lira ila 5 bin lira arasında değişiyor.

Bir süre göğsünüzde, sonra yanınızda, arada da orada burada uyusa da bebeğinizin odası için mobilya alıyorsunuz; karyolasından gardrobuna hepsi ateş pahası...

Tek çocuk sahibi bir anne olarak söylüyorum: Her ne kadar 'Aman abartmayalım' diyerek hareket etseniz de bebeğiniz için bir oda hazırlıyorsunuz ve haliyle özeniyorsunuz. Karyola, yatak, gardrop ve 'Hadi bir çılgınlık yapalım' deyip aldığınız bez değiştirme ünitesi belinizi büküyor. Fiyatın tavan fiyatını hesaplamak mümkün olmasa da temel eşyalara en az 2 bin lira verirsiniz.

Bebeği sürekli kucakta ya da kanguruda gezdirmek mümkün olmadığından, mecburen aldığınız pusetler belinizi büküyor.

Yeni anne olan kadınların en çok ihtiyacı olan şeylerden biri hiç kuşkusuz ki özgür bir şekilde dışarı çıkmak... İlk zamanlar wrap sling ya da kangurular idare etse de bebeğin hareketlenmeye başlamasıyla birlikte bir pusete ihtiyaç duyuyorsunuz. 700 ila 5 bin lira arasında değişen travel sistemlerin yanı sıra, 200 ila 2 bin lira arasında değişen baston pusetler bulabilirsiniz. Ancak tüm masrafları birleştirince işin içinden nasıl çıkarsınız, bilemiyoruz.

Her ne kadar "Yediği helal, giydiği haram" desek de, saklayamayacağımız bir gerçek var: Bebek kıyafetlerine özeniyoruz ancak avuç içi kadar tişörtler dünyanın parası...

Daha önce de söylediğim gibi, ortalama gelire sahip her ebeveyn bebeğine özeniyor. Dolayısıyla da ortaya en ucuzu değil de, daha ortalama fiyatta olanı almak çıkıyor. Daha ortalama dediğimiz fiyata aldığınız tişört ya da şort sizin aldığınızla aynı; ancak bebeğiniz onu en fazla bir ay giyebiliyor. Hastaneden çıkış için alınan setler ancak 10 gün giyilebiliyor mesela...

"Ne gerek var?" desek bile bebeğe bakan kişileri çok rahatlatan ve iki dakika da olsa soluk almasını sağlayan ana kucakları lüks...

Bebeğiniz doğduğu andan itibaren evde size yardım eden birileri yoksa hem bebeğinize hem de işlerinize yetişmek gerçekten çok zor. Sürekli bakım isteyen bebeğinizden fırsat yaratıp tuvalete gidemediğiniz anlar bile oluyor. İşte bu noktada işe yarayabilen ana kucaklarının fiyatı 200 ila bin lira arasında değişiyor. Tabii ki zorunlu değil ama neden bu kadar pahalı?

Zorunlu ihtiyaçlardan biri olan banyo materyalleri için "Doğal malzemeden yapılsın" dediğiniz anda uçuk fiyatlar devreye giriyor.

Yenidoğanken lavaboda bile yıkayabildiğiniz bebeğiniz haliyle büyüyor ve bir küvete ya da benzer bir şeye ihtiyacınız oluyor. Leğen alsanız aynı şey olsa bile üstüne bebek küveti yazıldığı anda fiyatlar birden uçuyor. Şampuanını, masaj yağını, pişik kremini saymadık fark ettiyseniz...

"Eğitici olsun, bebeğim diğerlerinden geri kalmasın, eşit şartlarda büyüsün" dediğiniz anda oyuncaklarla karşı karşıya kalıyorsunuz; tabii ki onlar da ateş pahası...

Blogger mom'lar sayesinde büyüyen bir sektör var, malumunuz... Bebeğinizin ilk ayından bilmem kaç yaşına kadar mutlaka almanız gereken kartlardan tutun da kutu oyunlarına, ahşap oyuncaklara, puzzle'lara kadar inanılmaz bir piyasa. Tavan fiyat yok ama tabanı da hesaplamak imkansız... Bu arada hiçbiriyle oynamayıp tencere tavaya meyleden bebekler de cabası.

Kitaplara hiç değinemiyoruz, sektör Türkiye'de gerçekten abartılı şekilde pahalı...

Hiç zorunlu olmasa da bebek telsizleri ya da monitörlerinin fiyatları el yakıyor.

Tamamen tercihe bağlı olan bu aletler anne ve babayı bir nebze rahatlatıyor, bu gerçek ancak tabii ki herkes kullanmıyor. Fiyatları 100 ila bin lira arası değişiyor.

Anne kısa sürede işine geri dönecekse, memesiyle ilgili sorunlar yaşıyorsa ya da bir şekilde zorunlu kaldıysa süt pompaları devreye giriyor.

Emzirme dünyanın en güzel şeylerinden biri, orası kesin ama meme ucu yaraları, mastit, sütün az olması, alerjiler vs. gibi durumlarda göğüs pompaları karşımıza çıkıyor. Sanmayın ki kolay, değil... Ama işte zorunlu durumlarda kullanılan bu aletin fiyatı 150 ila 900 lira arasında değişiyor. Bu kadarla kalsa iyi. Sütü saklamanız için özel poşetler, kaplar, pedler, koruyucular, kremler, önlükler... Bu liste uzayıp gidiyor ve bu fiyatın kat kat üstüne çıkıyor.

Pratiklikte anne sütünün eline hiçbir şey su dökemez elbette ama formül mamalar bazen bir zorunluluk haline geliyor; işte o zorunluluk ateş pahası...

Alerjiler, sütün azlığıyla ilgili kaygılar, hastalıklar emzirmeye engel olabilir. Bu noktada da devreye formül mamalar giriyor ancak bebeği için mama çalan babaların olduğu bir ülkede yaşıyoruz. Üzücü ama gerçek... Beslenme kısmına burada gireceksek alıştırma bardakları, emzikler, sterilizatörler, buharlı pişiriciler ve termal çantalar gerçekten el yakıyor.

Ve tabii ki bebek bezleri...

Bunun hesabı imkansız... En az iki sene kullandığınız ve aylık hesapladığınızda markete ufak bir servet bıraktığınız bebek bezlerinin fiyatları gün geçtikçe artıyor.

Her ne kadar zorunlu olmasa da kullanımı ebeveyni epey rahatlatan wrap sling ve kanguru, organik ürünler, hamaklar, sağlık harcamaları da ateş pahası...

Popüler İçerikler

Ali Koç, Fenerbahçe Tesislerinde Sıkıyönetim İlan Etti
Gazeteci Özlem Gürses TSK Hakkındaki İfadeleri Nedeniyle Gözaltına Alındı
Almanya’da Noel Pazarına Saldırı: Saldırgan Suudi Arabistan Vatandaşı Bir Doktor Çıktı!
YORUMLAR
30.08.2018

Dünyada fazlasıyla bebek de insan da var. Fırsattan istifade dünyayı gezin kendinizi eğitin BENCE.

Pasif Kullanıcı
30.08.2018

Bir tek bebek kıyafeti konusunda şanslıyız. Onun dışında maalesef bebek ürünleri biraz pahalı. Nasıl olsa mecburen alacaklar diye geçirdikçe geçiriyorlar. Yine de mümkün mertebe ekonomik arıyoruz. Mesela uzun aramalar sonucu bebek arabasını 200 liraya buldum (baston puset değil baya araba) beşik değil park yatak aldım falan.

30.08.2018

dün yeğenim için tek bir alıştırma kiloduna 35TL verdik. bide daha bezi bırakmadığı için bezde aldık ve 100 TL de ona verdik. Tek bir zıbın olmuş 20 TL. oyuncaklara yaklaşamadık bile. Küçücük oyuncaklar 30-40TLden başlıyo.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ