Bu İçeriği Okuduktan Sonra Bebeğinizi Biberonla Beslemeye Başlamadan Önce Bir Daha Düşüneceksiniz!

Anneler her zaman bebeklerini en iyi ve sağlıklı şekilde büyütmek ister. Beslenmelerinin de onların ileri yaşlardaki sağlığında etkili olduğunu bilir. Peki ya beslenme şekli ne kadar etkili? Bebeğinizin beslenmesinde bir araç olarak biberon kullanmamak bazı durumlarda imkansız olabilir fakat sıklığını ve doğru kullanımını öğrenmek için doktorunuza danışmanız en iyisidir.

Yeni yeni yürümeye başlayan bebekleri biberona alıştırma yaygın bir uygulama.

Yürümeye başlayan bebekleri beslemek için onların bir yerde sabit durmalarını sağlamaya çalışmak zor olabilir. Bu yüzden zaten yoğun olan günlük yaşamınızda çocuğunuzun eline biberon tutuşturmak daha kolay görünüyor olabilir.

Fakat kullandığınız biberonun bebeğinize faydadan çok zarar verebileceğini hiç düşünmüş müydünüz?

Biberon bebeklerin sıvı tüketimini kolaylaştıran ve oldukça yaygın kullanılan bir araç. Fakat çok küçük yaşlardan itibaren kullanılması ne kadar doğru? Peki ya kalitesi ve yapımında kullanılan maddeler? Ya da bu biberon emme işi çocuğunuzda bazı karmaşalar yaratabilir mi?

Biberonlar bebeklerde kafa karışıklığına neden olabilir.

Biberonla beslenme ve emzirme fikri arasında kararsız kalıyorsanız, enine boyuna düşünüp doktorunuza danışmak en iyisi olacaktır. ‘Emzirme işlemi yeni anneler için oldukça yorucu bir eylem ancak bebek, silikon nipeli ile tanışırsa bu andan sonra memeden beslenmeyi reddedebilir. Bu, bebeğinizi; sağlığı için gerekli olan zengin besin ve enzim kaynağı olan anne sütünden mahrum bırakacaktır.” diyor Uluslararası Sertifikalı Gebelik, Laktasyon ve Çocuk Beslenme Danışmanı Sonali Shivlani.

Biberonla beslenme, bebekte aşırı besin tüketimine neden olabilir.

Her anne bebeğini en iyi şekilde beslemek ister. Fakat yetişkinlerde de olduğu gibi bebeklerde de aşırı beslenme birçok probleme yol açabilir. Bebeğinizi biberon aracılığıyla beslemeye başladığınızda süt miktarını sürekli olarak kontrol etmeniz gerekir. Eğer verdiğiniz miktarı dikkatle takip edemiyorsanız onu gerçekten ihtiyaç duyduğundan daha fazla besliyor olabilirsiniz. Bebekler genelde göğüsten beslenirken daha mutlu olur ve süt alımını kendi başına izleyebilir.

Peki ya emzirmenin anne sağlığını da olumlu yönde etkilediğini biliyor muydun?

Emzirme işlemi annelerde meme, yumurtalık kanseri ve osteoporoz riskini düşürür, Psikolojik ve doğumsal iyileşmeyi kolaylaştırır ve hamilelik sırasında alınan kiloların verilmesinde yardımcı olur.

Biberon kolik sancılarına neden olabilir.

Uzmanlar, beslenme sırasında hava alınmasının koliklere (şiddetli karın ağrısına veya bağırsaklarda tıkanıklığa bağlı şiddetli ağrı) yol açabileceğine inanıyorlar. Bu yüzden bebeğiniz kolik nedeniyle ağlıyorsa biberonu bırakmayı deneyebilirsiniz.

Ayrıca temizliğine özen gösterilmeyen biberonlar enfeksiyon riski taşır.

Bakteriler biberon başından biberonun içine girebilir ve uzun süre açık bırakılırsa oraya yerleşebilir. Bu nedenle biberonların doğru şekilde temizlenmesi önemlidir. Biberon, doğru şekilde sterilize edilmediyse, bir dizi enfeksiyonun nedeni olabilir.

Bir de farklı açıdan bakalım:

Biberondan besleme işlemi anlıktır fakat tüm bu anlık formül daha fazla iş yapmanı gerektirecektir. Kaynar su, doğru miktarı ayarlamak, karışımı soğutmak ve ardından bebeğinize yetiştirmek... Yeni yeni anneliğe alışmak ve sorumlulukları en iyi şekilde yerine getirmeye çalışmak zaten çok zorken kendinize bir iş yükü daha çıkarmış olacaksınız aslında.

Yaygın olarak bilinen zararlarından biri de: Diş problemleri

Biberonun sürekli kullanımı, gelecekte diş teli gibi ortodontik müdahaleye gerek duyulan, uygun olmayan diş gelişimine yol açabilir.

Kulak enfeksiyonunu geliştirebilir.

Biberonla beslenen bebeklerde sütün kulak kanalından geçme ihtimali daha yüksektir ve fark edilmezse, bu bebekte ağrılı kulak enfeksiyonuna yol açabilir.

Bebeğin yüz kaslarının yanlış gelişimine de neden olabilir.

Silikon meme ucuna bebeklikten başlayarak alıştırmak ve sürekli kullanımı aynı zamanda bebeğin yüz kaslarının yanlış gelişmesine de yol açabilir.

Bebeğin anne ile olan bağlılığını etkiler.

Biberon yapaydır ve annenin kişisel dokunuşu ve sıcaklığı yoktur. Emzirmek, cilt cilde olan temas anne ve bebeğin bağlılığını arttırır. Biberonla beslenen bebek bu teması ve anne kokusunu özleyebilir.

Bebeklerde yanıklara yol açabilir.

Bu durum kasıtlı olarak yapılmaz tabii ki ama bir dikkatsizlik sonucu bebeklerin ağzında, dilinde veya yüzünde sütün yeterli soğutulmamasından kaynaklanan yanıklara neden olabilir.

Doğru seçim ve gerekli zamandaki biberon kullanımı için mutlaka doktorunuza danışınız.

Ayrıca süt, mama, sıvı miktarına; sıcaklık ve hijyenikliğine de dikkat etmeyi unutmayınız.

Popüler İçerikler

Market Alışverişini Yemek Kartıyla Yapanlardan Prim Kesilmesi Kararı Sosyal Medyayı Ayağa Kaldırdı
Dudağınız Uçuklayacak: Hayatını Kaybeden Ferdi Tayfur'un Serveti Ortaya Çıktı!
Abdullah Öcalan’ın İsteği Belli Oldu: Saygı Öztürk, Abdullah Öcalan’ın Talebini Yazdı
YORUMLAR

Son derece yanıltıcı bir içerik. Sütü yeterli olamayan (arz talepten daha öte biyolojik sebeplerle sütün yetmediği görülebilir) anneler için gereksiz moral bozucu bir başka yazı...Anneler neyi nasıl kullanmaları gerektiğini bilirler....

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ