BDDK, Kredi Kartı Limitleriyle İlgili Yeni Bir Açıklama Yayınladı

BDDK, kredi kartı limitlerine ilişkin son düzenlemelere açıklık getirdi. Kurum, sektördeki 41 milyona yakın kredi kartı kullanıcısının yüzde 75’inin limitinin 400 bin liranın altında olduğunu belirterek, “Yani kredi kartı kullanıcılarının %75’i bu karardan etkilenmemektedir” ifadesini kullandı.

Kredi kartı kullananların %75'i etkilenmeyecek.

BDDK, kredi kartı limitleriyle ilgili yapılan düzenlemeye ilişkin açıklama yaptı. Kurum, alınan kararın bireysel kredi kartı kullanıcılarının gelirleriyle orantılı harcama yapmalarını ve sürdürülebilir bir ödeme performansı sağlanmasını hedeflediğini belirtti.

BDDK'nın açıklamasında şu satırlara yer verildi:

'Aralık 2025 verilerine göre sektörde yaklaşık 13,3 trilyon TL bireysel kredi kartı limiti bulunmakta olup toplam limitin sadece %21’i (2,8 trilyon TL) kullanılmakla beraber, %79’u kullanılmamaktadır. Sektörde Aralık 2025’te 40,7 milyon tekil kredi kartı kullanıcısı bulunmakta olup, bunun 30,6 milyonu yani %75’i 400 bin TL altında kredi kartı limitine sahiptir. Yani kredi kartı kullanıcılarının %75’i söz konusu karardan etkilenmemektedir. 750 bin TL altında kredi kartı kullanıcısının toplam kredi kartı sahipliği içerisindeki oranı ise yaklaşık %90 düzeyindedir. 750 bin TL üzerinde limite sahip olanların kredi kartı toplam limitinden aldıkları pay %48 seviyesinde olup, bu kullanıcıların kredi kartı doluluk oranları yaklaşık %20’dir.'

KMH hesaplarında eğitim kısıtlamalardan muaf olacak.

Bununla birlikte, açıklamada “Kredili Mevduat Hesabına (KMH) İlişkin Düzenleme” kapsamında, eğitim ödemeleri amacıyla bireysel müşterilere tanınan KMH limitlerinin söz konusu sınırlamadan muaf tutulduğu ifade edildi.

Ayrıca, “Bireysel Kredi Kartı Borçlarının ve İhtiyaç Kredilerinin Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin Düzenleme” ile finansal tüketicinin korunması ve sürdürülebilir ödeme performansının sağlanmasının hedeflendiği belirtilerek, 'Kredi kartlarında yapılan düzenleme ile bu türden yapılandırmaların önüne geçilmesi hedeflenmiştir' denildi.

Son olarak, “Konut Kredilerinde Kredi Değer Oranı Değişikliğine İlişkin Düzenleme” ile alt gelir gruplarının ilk evlerini almaları için destek sağlanması amacıyla birinci ve ikinci el konut ayrımının kaldırıldığı ve bazı düzenlemeler yapıldığı vurgulanarak, 'Sonuç olarak temelde finansal istikrarın korunması amacıyla Finansal İstikrar Komitesi bünyesinde gerçekleştirilen değerlendirmeler çerçevesinde bütüncül bir yaklaşımla bahse konu kararlar alınmıştır' açıklaması yapıldı.

Ankara'da "Sosyal Abonman" Projesi Kapsamında 375 Bin Kişi Ücretsiz Toplu Taşıma Kullanacak
Avustralya'da Bir Kasaba Haraptar Köyü Gibi Halkıyla Satışa Çıkarıldı
FED Başkanı Açıklandıktan Sonra Altın ve Gümüş Neden Çakıldı?
İçeriğin Devamı İçin Tıklayın

Popüler İçerikler

Hande Erçel'in Eniştesi Caner Yıldırım'dan Ev Videosunda Eşi Gamze Erçel'e Gelen Eleştirilere Tepki!
Kızılcık Şerbeti Seyircisi, Yeni Fatih Emre Dinler'e Yorum Yağdırdı
14 Şehrin Adı Geçiyor: İstanbul'dan Anadolu'ya Büyük Göç Planlanıyor İddiası!
YORUMLAR

Bütün kartların olanakları aynı değil.Mesala 1 bankada okul eğitim ödemeleri peşin fiyatına 10 taksit iken başka 1 bankada bu olanak yok .Başka bankada restaurant indiri varken eğitim ödemesine taksit olan bankada yok nasıl olacak taksitleri sınırlayan siz bu zamanda nakit yaşamak zor bunun farkında olmayan yine sizz....

31.01.2026

Öğrenciyken! aylık girdinin 12 katı limit ve American Express iteledikleri zamanlardan nerelere geldik 500 isterken 300e zorluyorlar, bu iş yaş millet daha da borçlanıyor, bilerek yapıyorlar hiç yapıcı değil... Eskisi gibi kozmetik - gsm sektöründe taksit ve uygun meblağda vadeli 12 taksitler gelmezse gidişat kötü, sadece beslenme odaklı -o da yarım yamalak giderleri olan sığırdır, milleti bu kalıba sokup gerisini sınıfsal diye öteleyen oldukça müstehak gerçi.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ