Özgür Demirtaş, kararı YouTube'da yorumlarken, negatif bir etkisi olacağını belirtiyor. Şirketler için 15 milyon TL'nin (yaklaşık 900 bin dolar) meblağın az olduğuna dikkat çekerken, şirketlerin üretim için ithalat yaptığını ithal ettikleri ürünler için döviz tutması gerektiğinin altını çiziyor.
10 yıldır döviz için uyarıda bulunduğunu belirtiyor. Doların yükselişinin enflasyondan korunmak ve ithalat için olduğunu hatırlatırken, KKM'nin yükselişe engel olmadığını zaman kazandırdığını ancak maliyeti de olduğunu açıkladı.
TCMB'nin sattığı dövizlere de değinen Demirtaş, şirketlerin üzerinde etkisinin öngörülemez olduğunu belirtiyor. KKM'ye geçen ya da döviz satan şirketler olacağı gibi bazı şirketlerin ithal talebini öne çekebileceğini hatırlatırken, bazı şirketlerin de parasının yan şirketler ile yurt dışına kaçabileceğine değiniyor. Temettü halinde ortaklarına para çıkışı yapabileceğine de dikkat çekiyor.
Bu kararın sağlıklı, matematiksel ve optimal olmadığını belirtiyor. Son 10 yıldır alınan kararların bu durumlara ters olduğunu bunun da etkilerinin enflasyon, CDS, döviz tarafında görüldüğünü hatırlatırken, fiyatlarda daha yükseliş öngörerek 'Ekmek 10 lira olacak' dedi. Matematik kurallarının herkes için geçerli olduğunun da altını çizdi.
İlk düğme yanlış iliklendiği halde hâlâ diğer düğmeleri doğru iliklemeye çalışmak gibi aptalca bir uğraş var. Ve bunun maliyetini sadece millet ödüyor.
Bir ileri 3 geri . Halayı tersten izliyoruz.Ekonomi piyasaların tepkisine göre yönetilmez. Her türlü duruma uygun hareket edemiyorsanız piyasaya müdahele etmeyin. Üretimi parça montajıyla yapıp bunu satarak ihracatı yükseltmenin ülkeye bir hayrı olmaz. Üretimin her aşaması yerli ve milli olmadıkça ,tarım ve hayvancılık desteklenmedikçe ekonomi nah düzelir. Sadece kaportaya pasta cila atıp göz boyayarak arabadaki hasarı geçici olarak yok sayarsınız. Ama hasarı cihazla ölçünce her şey kabak gibi görünür. Ama iş işten geçmiş artık . Dikiş tutacak kumaş kalmamış. Olan sadece vatandaşa oluyor. O kimin umurunda ? Hiç kimsenin!😩