BDDK'dan Bankalara Gönderilen 'Döviz Talimatı' Olay Oldu! Ne Anlama Geliyor?

Dün akşam saatlerinde sosyal medyadan yayılmaya başlayan bir haber, sonrasında teyit edilmesiyle sitelerde de yer alında herkes aydınlandı. 

Malum, döviz tarafı sorunlu son yıllarda. Buna da dönem dönem önlem alınmaya çalışılıyor. Bakalım nasıl bir önlem alınmış?

Bankalara gönderiler talimat metni şu şekilde👇

BDDK, bankalardan platform Döviz alım satım işlemlerini şube, hazine ve mobile taşımalarını istedi.

Bloomberg HT'nin haberine göre, BDDK, döviz alım satım işlemlerine ilişkin olarak bankalara gönderdiği açıklamada, 'Tüm müşterilerin direkt erişiminde olan yabancı para (YP) işlem platformlarından yeni işlem yapılmaması, limit belirlemelerinin gözden geçirilmesi, müşteri memnuniyetinin sürekliliğinin sağlanması bakımından YP işlem taleplerinin şubeler, hazine birimleri, mobil ve internet bankacılığı kanalları üzerinden gerçekleştirilmesinin sağlanması gerekli görülmektedir.' ifadelerine yer verdi.

BDDK ilgili talebine gerekçe olarak, bankaların mevcut kaynaklarının verimli şekilde kullanılmasının sağlanmasına, kaynakların ekonomik faaliyetleri desteklemeyen, rant elde etmek amacıyla kullanılmasının önlenmesine yönelik olarak; ilgili kredinin kullandırım amacına aykırı işlemlerin gerçekleştirilmemesine yönelik bankalarca gerekli görülecek kontrollerin azami seviyede oluşturulmasını gösterdi.

BDDK, yorum yapmadı.

Cumhuriyet'in aktardığına göre, konu hakkında bilgi sahibi bankacı kaynaklar, BDDK’nin bankaların döviz işlemlerinde nispeten daha iyi kotasyonların bulunabildiği platformlarda kotasyonlarını genişletmesini talep ettiğini söyledi.

BDDK’nin denetimindeki bankaların ilgili platformlarında kurumsal ve bireysel döviz altın ve benzeri işlemler yapılabiliyor. BDDK konuya ilişkin ise yorum yapmadı.

Örtülü sermaye kontrollerine mi ilerliyoruz?

Paraanaliz'de yer alan yoruma göre de, uygulamanın amacı verilen çok ucuz TL kredilerin dövize gitmesini engellemek, fakat yanlış para politikası nedeniyle oluşabilecek bu durum karşısında alınan önlemin ne kadar işe yarayacağı tartışmalı.

Diğer yandan adım adım örtülü sermaye kontrollerine doğru ilerleyiş eşliğinde, TL’nin yapay önlemlerle seçimlere kadar baskı altında tutulma çabası giderek daha dikkat çekici hale bürünüyor. Eş zamanlı olarak enflasyondaki artışın önüne geçemeyen hükümet bu tür palyatif  önlemleri devreye sokarak seçime kadarki süreçte döviz talebi oluşmaması, TL’nin yeniden bir hızlı değer kaybı sürecine girmemesi için sürdürülmesi imkansız adımlar atıyor.

Sosyal medyada haber, sitelerden önce yayılırken, uzmanların yorumları ise dikkat çekti 👇

Bu içerikler de ilginizi çekebilir👇

Düşük Faizli Krediye Sanayici Tepki Vermeyince Bakan Nebati Sordu: 'Daha Ne İstiyorsunuz?'
Piyasalarda Öne Çıkanlar: Güne Bunları Okumadan Başlayamayın!
Euro ile Doların Arası Bozuldu Olan Yine Bize Oldu: Dış Ticarette Hesapları Bozacak Hareket!
Ekonomistler Şaşkın, Tarihte Bir İlk: Anaparadan Fazla Faiz Olur mu?

Popüler İçerikler

İstanbul Bağcılar ve Ataşehir İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Okullarda Yılbaşı Kutlamasını Yasakladı!
Gazeteci Özlem Gürses TSK Hakkındaki İfadeleri Nedeniyle Gözaltına Alındı
Berfu ve Eser Yenenler'in 3. Kez O Ses Yılbaşı'na Katılmaları Tepki Topladı