Bazı Yiyeceklere Neden Düşkünüz?

Kimi zaman alerji anlamına gelen şiddetli arzular daha çok belli vitamin ve minerallerden hangilerini yeterince almadı­ğınızı doğanın size bildirme yoludur. Bu özel açlıklar sıkça gelişirler çünkü toplam beslenme yeterli değildir.

Aşırı istek duyulan yiyeceklerin en yaygın olanlarından bazıları

Fıstık ezmesi . Bu kesinlikle listede ilk ona girer ve bu şaşırtıcı değildir. Fıstık ezmesi B vitamini yönünden zengin bir kaynaktır. Eğer kendinizi sürekli kavanozun başında bu­luyorsanız bunun nedeni stres altında olmanız ya da olağan B vitamini alımınızın yetersiz gelmesi olabilir. 50 gr. fıstık ezmesi-bir kabın üçte biri-284 kalori olduğundan, eğer kilo almak istemiyorsanız B kompleks desteği almak daha kolayınıza gidecektir.

Muz. Elinizin bu meyveye doğru tekrar tekrar gittiğini görürseniz bunun nedeni vücudunuzun potasyuma ihtiyaç duyması olabilir. Orta boy bir muzda 555 mg. potasyum vardır. Diüretik ya da kortizon alan kişiler (vücuttan ihtiyaç duyulan potasyumu çalan) genellikle muza arzu duyarlar.

Peynir. Eğer bir peynirseverden çok peynir tutkunuysa­nız, gerçek açlığınızın kalsiyum ve fosfora olma olasılığı yüksektir. (Eğer yediğiniz işlenmiş peynirse farkında olma­dan alüminyum ve tuz da alıyorsunuz demektir.) Daha fazla brokoli yemeyi deneyebilirsiniz. Kalsiyum ve fosfor yönün­den yüksek olmakla birlikte peynire oranla daha az kalori içerir.

Elma . Günde bir tane elma muhakkak ki doktoru uzak tutmaz, fakat diğer gıdalarda bulamadığınız birçok iyi şeyi bunda bulabilirsiniz-kalsiyum, magnezyum, fosfor, potas­yum ve kolesterol düşürücü olan pektin için harika bir kaynaktır! Eğer oldukça fazla doymuş yağ yemeye eğilimi­niz varsa bu elmaya olan arzunuzu açıklayabilir.

Tereyağı . Birçok vejetaryen tereyağına kendi düşük doymuş yağ alımları nedeniyle arzu duyarlar. Diğer yandan tuzlu tereyağı yalnızca tuz için arzu yaratabilir.

Kola . Kolaya olan arzu genellikle şeker açlığı ve kafe­ine olan bağımlılıktır. İçeceğin hiçbir besinsel değeri yoktur.

Sert kabuklu yemişler . Eğer kabuklu yemişleri arzuluyorsanız, diyetinizde muhtemelen daha fazla protein, B vi­tamini ya da yağ kullanabilirsiniz. Eğer tercihiniz tuzlu ye­mişlerse, yemişlere değil tuza arzu duyuyorsunuz demektir. Stres altındaki kişilerin rahat insanlara oranla daha fazla ye­miş yediklerini görebilirsiniz.

Dondurma . Dondurma yüksek kalsiyuma sahip olmakla birlikte birçok insan şeker içeriğine arzu duyar. Çocukluk dönemine geri dönüş olarak nitelendirse de hipoglisemikler ve şeker hastaları gerçekte şeker içeriğine açlık duyarlar.

Turşu. Eğer hamileyseniz ve turşu istiyorsanız, muhte­melen tuzun peşindesiniz. Eğer hamile değilseniz ve turşu­ya arzu duyuyorsanız neden muhtemelen aynısıdır. (Turşu­lar ayrıca doyurucu miktarda potasyum içerirler.)

Yumurta . Protein (iki yumurta size 13 gr. verir), sülfür, amino asitler ve selenyum bir yana yumurta severler ayrıca sarısının yağ içeriğini ya da paradoksal olarak, kolesterol ve yağ çözücü kolini ararlar.

Zeytin . İster yeşil ister siyaha arzu duyun, muhtemelen tuzun peşindesiniz. Tiroid yetersizliği olanlar genellikle bunlara ilk ulaşanlardır.

Soğan . Baharatlı gıdalara duyulan özlem kimi zaman akciğer ve sinüs sorunlarının göstergesidir.

Çikolata. Eğer en başta değilse bile, kesinlikle ilk sıra­larda yer alan bir özlemdir. Çikolatakolikler şekere olduğu kadar kafeine de bağımlıdırlar. (Bir kap kakaoda 5-10 mg. kafein vardır) Eğer çikolata alışkanlığınızdan kurtulmak isti- yorsanız, bunun yerine keçiboynuzunu deneyiniz. (Keçiboy­nuzu, ayrıca St. John ekmeği olarak da adlandırılır, Akdeniz keçiboynuzu ağacının yenebilir kısımlarından yapılır.)

Süt . Eğer bir yetişkin olarak halen süte arzu duyuyorsa­nız bir kalsiyum desteğine ihtiyacınız olabilir. Ardından vü­cudunuzun tekrar ihtiyaç duyabileceği şey amino asitler olabilir. Sinirli insanlar ge­nellikle sakinleştirici etkilerinden dolayı sütteki triptofanı ararlar.

Çin yemeği . Elbette ki lezzetlidir, fakat arzuyu büyüten şey genelde yemeğin içindeki monosodyum glutamattır (MSG). Tuz yetersizliği olan insanlar genellikle Çin yemeği yerler. (MSG bazı bireylerde histamine reaksiyonuna neden olabilir. Baş ağrıları ve kızarıklıklar meydana gelebilir. Bir­çok Çin restoranı, yemeğinizi isteğiniz üzerine MSG’siz ha­zırlayabilir.)

Ekşi meyveler . Ekşi meyvelere duyulan sürekli arzu saf­ra kesesi ya da karaciğer ile ilgili olan sorunları gösterir.

Boya ve kir . Çocukların boya ve kir yemeye karşı eği­limleri vardır. Bu sıkça kalsiyum ya da D vitamini yetersiz­liğinin göstergesidir. Çocuğunuzun diyetinin şiddetli bir şe­kilde yeniden göz önüne alınması gerekir ve bir pediyatristi ziyaret etmeniz tavsiye edilir. Yiyecek değeri olmayan maddelere olan bu arzu pika olarak bilinir. Bu durum ayrıca hamile kadınlar tarafından da yaşanabilir ve bu gibi madde­lerin yenmesinin cenin gelişimine zarar vereceğinin farkın­da olunmalıdır.

haber kaynağı: 724saglik.org/beslenme-ve-diyet

Popüler İçerikler

Sonunda Bu da Oldu: Antalya'daki Bir Otelde Türk Müşteriden 120 Euro "Milliyet Farkı Ücreti" Alındı
Icardi ve Wanda Nara'yı Ahlaksız Bulan Batuhan Karadeniz'e Eski Sevgilisinden Bomba Tesirli Karşılık
Yalı Çapkını Hayranları Ferit'i Görmek İçin Tekneyle Sete Gitti!