Bazı Ülkeler Bayraklarında Olmayan Renkleri Neden Milli Takım Formalarında Giyiyor?

İtalya denince akla gelen gök mavisi, Hollanda denince ise turuncu formalar, hepimizi derin düşüncelere sevk etmiştir. Peki bu ülkeler, bayraklarında taşımadıkları renkleri neden milli takımlarının formalarında gururla taşıyorlar?

İtalya Milli Takımı’nın gök mavisi formaları, Savoy Hanedanı’na bir saygı duruşu niteliğindedir. Bu hanedan, İtalya’nın birleşmesinde büyük rol oynamış ve İtalyan Cumhuriyeti'nin kuruluşuna öncülük etmiştir.

Mavi, İtalyanlar için hem tarihi hem de duygusal bir anlam taşır. Hanedanın bayrağındaki maviyi ulusal bir sembol haline getiren İtalya, 1911'de Macaristan ile oynadığı ilk maçtan bu yana bu rengi kullanmaktadır.

Ayrıca mavi, İtalya Cumhurbaşkanlığı'nın da resmi rengi olduğundan İtalya’nın mavi forması, ülkenin tarihine ve liderlerine duyduğu saygıyı simgeler.

Hollanda'nın turuncu forması, aslında bayrakta hiç bulunmayan bir renk olmasına rağmen ülkenin kimliğiyle özdeşleşmiştir. Bu rengin kökeni ise Hollanda Kraliyet Ailesi’ne ve özellikle 16. yüzyıldaki direniş hareketine dayanır.

William van Oranje, İspanya’ya karşı yürütülen Seksen Yıl Savaşları'nda büyük bir liderlik sergileyerek Hollanda’nın temellerini atmıştır.

Oranj-Nassau Hanedanı’nın bayrağındaki turuncu renk, o zamandan beri Hollanda'nın bir ulusal sembolü haline gelmiş, hatta bu renk halk tarafından protesto aracı olarak bile kullanılmıştır.

Tarihsel bağ, Hollanda Milli Takımı'nın "Portakallar" lakabıyla anılmasına ve turuncu formalar giymesine neden olmuştur.

Japonya bayrağı kırmızı ve beyaz renklerden oluşurken, milli takım formalarının mavi renkte olması dikkat çekicidir. Tercihin kökeni 1930'lu yıllara, Uzakdoğu Oyunları'na dayanır.

O dönem kırmızı ve beyaz formalar yaygınken, Japonya ayrışmak için mavi renkli formalar kullanmayı tercih etti.

1936 Olimpiyat Oyunları'nda İsveç’e karşı aldıkları zaferin ardından mavi rengin kendilerine şans getirdiğine inanan Japonlar, bu rengi kalıcı hale getirme kararı aldılar.

O günden bu yana, Japonya Milli Takımı 'Mavi Samuraylar' olarak anılmakta ve mavi formalarla sahada boy göstermektedir.

Almanya Milli Takımı'nın beyaz forması da dikkat çekici bir başka örnektir. Beyaz renk, Alman bayrağında yer almasa da Prusya Krallığı’na duyulan saygıyı simgeler.

Tarih boyunca Prusya, Almanya’nın askeri ve siyasi liderliği açısından önemli bir konumda olmuştur. Bu nedenle Alman milli takımı, beyaz formayı giymeye devam ederek Prusya’ya olan bağlılıklarını ve saygılarını gösterir.

İlginizi çekebilir 👇🏻

Voleybol Takımındaki Bir Oyuncu Neden Tüm Takımın Aksine Farklı Renkte Forma Giyer?
Yapıyorlar Bu Sporu! Geçtiğimiz Hafta Spor Dünyasına Dair Atılmış En Komik Tweetler
Beşiktaş Gol Yiyince Sinirden Yastıkları Fırlatan Minik Taraftar Annesinden Ceza Aldığını Açıkladı

Popüler İçerikler

İkbal ve Ayşenur'u Vahşice Katleden Semih Çelik'in Annesi ATV'ye Konuştu: "İkbal Oğlumu Rahat Bırakmadı!"
Semih Çelik'in Surlarda Öldürdüğü İkbal Uzuner'in Son Anları Ortaya Çıktı!
Cinayet Planını Defterine Çizmişti: İki Kadını Öldüren Semih Çelik’in Çizimi Kocaeli'de Görüldü
YORUMLAR
10.10.2024

Türk milli takımı da turkuaz renkli forma giyiyordu bir ara, önce kendimizden mi bahsetsek bu tarz yazılarda...

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ