Bazı Nesnelere Baktığımızda Yüz Görmemizin Bilimsel Sebebi Nedir?

Gökyüzündeki bulutlarda, prizlerde ve musluk gibi nesnelerde yüz gördüğünüz oluyor mu? Merak etmeyin yalnız değilsiniz! Çünkü pek çok kişi bu durumu yaşıyor. Bilim dünyası bu olguya 'pareidolia' diyor ve insanların yüz tanıma konusundaki hassasiyetine dikkat çekiyor. Peki nedir bu terim? Beraber inceleyelim.

Kaynak 1, Kaynak 2

Pareidolia, aslında beynimizin rastgele desenlerde anlamlı şekiller ya da yüzler görmesi durumuna verilen isim.

Kelime, Yunanca "hatalı" anlamına gelen para ve "şekil" anlamındaki "eidōlon" kelimelerinden türemiştir.

Pareidolia, sadece insan yüzleriyle sınırlı değildir. Örneğin 2023’te Mars yüzeyinde bir ayıcık figürü fark edenler oldu. Bir başka örnekte ise Mars’ın yüzeyinde bir köpekbalığı yüzgeci veya yengeç pençesi gibi görünen taşlar bulundu.

Bu örnekler, beynimizin rastgele görüntülere anlam katma eğilimini ortaya koyuyor. Pareidolia sadece görsel değil, işitsel bir olgu olarak da karşımıza çıkabiliyor.

Örneğin, Beatles’ın "Strawberry Fields Forever" şarkısının geriye oynatıldığında “Paul is dead” (Paul öldü) şeklinde duyulduğu öne sürüldü.

Beynimiz, bazen işitsel verilerde de anlamlı ifadeler yakalama çabasına giriyor.

Fenomenin arkasında yatan nedenlerle ilgili birçok teori var. Psychological Science dergisinde yayımlanan bir 2020 araştırmasına göre, beynimiz kalabalık bir görsel ortamda yüzleri hızlıca seçebilmek için evrimsel bir adaptasyon geliştirdi.

Bu nedenle bazı nesnelerde "yanlış pozitif" olarak yüzler görebiliyoruz. Ayrıca beynimiz bu yüzlere duygular da atfedebiliyor.

Bir evin pencerelerini göz gibi algılayarak bize bakıyormuş gibi hissedebiliriz ya da bir dolmalık biberin gülen bir yüz ifadesine sahip olduğunu düşünebiliriz.

Pareidolia, bazı beyin hastalıklarının belirtilerini anlamamıza da yardımcı olabiliyor. Örneğin otizm spektrum bozukluğu olan çocuklar, yüzleri tanıma konusunda daha fazla zorluk yaşayabiliyor.

Pareidolia aynı zamanda paranormal deneyimlere inanan veya ekstra duyusal algıya sahip olduğunu iddia eden bireyler arasında daha yaygın.

İlginizi çekebilir:

Her Şey Bir 'Paspas' Yüzünden: Toyota'nın 2009 Yılında Tüm Dünyayı Sarsan 2,3 Milyar Dolarlık Hatası
Mısır Gevreklerinin Ne İçin İcat Edildiğini Öğrenince Şaşkınlığınızı Gizleyemeyeceksiniz!
Göllerdeki Su Buharlaşmadan veya Toprak Tarafından Emilmeden Nasıl Dolu Kalabiliyor?

Popüler İçerikler

Melih Gökçek, Ankapark’taki Transformers'ları İhtiyaç Sahibi Ailelerin Hakkı Olan Sosyal Yardımlarla Almış!
Almanya’da Noel Pazarına Saldırı: Saldırgan Suudi Arabistan Vatandaşı Bir Doktor Çıktı!
Önce Meydan Okuyup Sonra R Yapmıştı: Murat Övüç "Bülentinkiler Sahte" Dediği Diva'nın Eteklerine Kapandı!