Yeni tanıştığınız birini gördüğünüzde, daha ilk saniyede bir bağ kurduğunuzu hissedebilirsiniz. O an beyninizin 'sanki ben bu kişiyi yıllardır tanıyorum' demesi, aslında basit bir tesadüf değil. Peki, bu garip duygu nereden geliyor?
Yeni tanıştığınız birini gördüğünüzde, daha ilk saniyede bir bağ kurduğunuzu hissedebilirsiniz. O an beyninizin 'sanki ben bu kişiyi yıllardır tanıyorum' demesi, aslında basit bir tesadüf değil. Peki, bu garip duygu nereden geliyor?
O an kafada şu soru belirir: “Biz daha önce tanışmış mıydık?” Ama cevap çoğu zaman “Hayır.”
Peki o tanıdıklık hissi nereden geliyor?
Bu kişide daha önce gördüğünüz biriyle ortak yüz hatları olabilir, konuşma tarzı, gülüşü ya da mimikleri size bir öğretmeni, eski bir arkadaşı, hatta bir film karakterini anımsatıyor olabilir.
Yani o kişiyi değil, onda tanıdık bir parçayı hatırlıyorsunuz.
O kişiyle ortak bir mekânda bulunmuş olabilirsiniz, aynı kafeye gitmişsinizdir, aynı otobüse binmişsinizdir ama fark etmemişsinizdir. Beyin o görüntüyü bir kenara atar, sonra size “sanki bu kişiyi tanıyorsun” diye servis eder.
Beyin sadece görüntüyle değil, ses tonuyla, vücut diliyle ya da kokuyla da tanıdıklık hissi yaratabilir.
Bu, tamamen duygusal hafızanın tetiklenmesidir. O kişi size birini hatırlatmasa bile, bir duyguyu hatırlatıyordur.
Bazı insanlar sezgisel olarak daha açıklardır. Beden dili açık, göz teması net, ses tonu yumuşaktır. Beyin bunu “güvenli” olarak algılar ve hemen bir yakınlık kurar.
Buna “empatik rezonans” da deniyor. Karşındaki kişiyle frekansınız uyar, o kişiyi daha önce tanımıyorsanız bile “tanımak istiyorum” hissi doğar.
Aslında o tanıdıklık, içten gelen bir uyumdur.
Bunun bilimsel dayanağı olmasa da, hissin gerçekliği tartışılamaz. Çünkü insan beyni yalnızca mantıkla değil, hisle de çalışır.
Ve bazı hissiyatların bir açıklamaya ihtiyacı yoktur.
Peki bu duygu size bir yerlerden tanıdık geliyor mu? Yorumlarda buluşalım!
Bu hissi yaşadım, çok net biliyorum. Başıma gelene kadar batıl inanç gibi gelirdi ama farklı boyutlarda yada zaman döngülerinde birbirlerine çok güçlü bağlarla bağlı olan kimselerin evrenimizin o eşsiz ahenginde er yada geç birbirlerine çekildiğini düşünürüm. ‘Enerji ve titreşimlerden ibaretiz ve bu titreşimler kâinatta yankılanan ezgilerimizdir.’ diye harika bir cümle okumuştum. Ne diyeyim, ilahi lütuflara… 🩶