Bazı Hayvanların Çiftleşme Sonrasında Eşlerini Yediğini Biliyor muydunuz?

Cinsel yamyamlık uygulaması kulağa korkunç bir kurgu parçası gibi gelebilir, ancak aslında bu birçok hayvanın davranış repertuarlarında yer almaktadır. Devamı içeriğimizde...

Çiftleşmeden sonra ortaya çıkan cinsel yamyamlık, araknidler, böcekler ve kafadanbacaklılar da dahil olmak üzere birçok omurgasızda belgelenmiştir.

Bazı durumlarda, bir tür içinde nadir görülürken, diğerlerinde çok yaygındır. Kırmızı sırtlı örümcekler (Latrodectus hasselti) üzerinde yapılan bir çalışmada, çiftleşmelerin yüzde 65'inde erkeklerin dişiler tarafından yendiği tespit edilmiştir. Bilim insanları, cinsel yamyamlığın sıklığının bir tür içindeki vahşi ve tutsak gruplar arasında da değiştiğini düşünüyor.

Genel olarak, cinsel yamyamlık bir dişinin bir erkeği yemesini içerir. Bu etkileşimde erkeğin tepkisi türler arasında önemli ölçüde değişebilir.

Örneğin, erkek kızıl sırtlı örümcek kendini gönüllü olarak feda ediyor gibi görünür; yani çiftleşmeden sonra kendini dişinin ağız parçalarına doğru konumlandırır ve böylece dişinin onu yemesini kolaylaştırır.

Çiftleşme davranışları için maliyetler ve faydalar erkekler ve dişiler arasında farklılık gösterir; dişiler genellikle sınırlı sayıda büyük gamete çok fazla enerji ve kaynak harcar. Erkekler ise genellikle enerji ve kaynaklarını mümkün olduğunca çok sayıda küçük gameti yaymaya harcayarak fayda sağlar.

Bununla birlikte, cinsel yamyamlıkla ilgili olarak, bireysel erkek için yüksek maliyet açıktır, ancak hem kendisi hem de eşi için evrimsel faydalar o kadar net değildir.

Dişiler için, bir erkeği tüketmek muhtemelen ona yavrulara aktarılabilecek ek besin ve enerji faydaları sağlar.

Araştırmalar, dişilerin aç olduklarında erkekleri yeme olasılığının daha yüksek olduğunu ve bazı durumlarda erkekleri yiyen dişilerin daha fazla sayıda yavru ile daha ağır yumurtalar üretmeye devam ettiğini ortaya koymuştur.

Buna karşılık, yenen erkekler, nihai bedeli ödemelerine rağmen çeşitli şekillerde fayda sağlayabilir.

Erkek kırmızı sırtlı örümceklerin yaklaşık yüzde 80'inin çiftleşme ve yavru üretme şansı bulamadan öldüğünü düşünün. Bu koşullar altında, çiftleşme sırasında ölme ihtimalinin yüzde 65 olması, evrimsel uygunluk açısından riske değer olabilir.

Ayrıca, erkeğin vücudunu eşine feda etmesi, dişinin daha fazla sayıda yavru ya da hayatta kalma şansı daha yüksek olan daha dayanıklı yavrular üretmesini sağlayarak genlerinin sonraki nesillere ulaşmasını sağlayabilir.

Bazı çalışmalar, erkeğin vücut büyüklüğünün önemli olabileceğini, daha büyük erkeklerin küçüklere göre daha fazla yiyecek sağladığını öne sürmektedir.

Buna ek olarak, cinsel yamyamlık, erkeğin dişinin yumurtalarını başarılı bir şekilde dölleme şansını artırabilir, çünkü dişi onunla daha fazla zaman geçirir.

Bazı durumlarda, uzun süreli çiftleşme daha fazla spermin transfer edilmesini sağlayarak döllenme şansını artırır. Ancak uzun süreli çiftleşme başka şekillerde de gerçekleşebilir ve dişinin erkeği yemesiyle sonuçlanmak zorunda değildir.

cinsel yamyamlık, kendini feda eden erkek ile daha sonra ortaya çıkan diğer erkekler arasındaki sperm rekabetini azaltabilir.

Bazı çalışmalar, dişilerin bir erkek partneri tükettikten sonra bir süre çiftleşmediğini ve bu nedenle, takip eden diğer erkeklerin dişinin yumurtalarının döllenmesini paylaşma olasılığının daha düşük olduğunu göstermiştir.

Peki siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorumlarda buluşalım!

Bu içeriklerde ilginizi çekebilir...

Kampüslerinde Karşılaştıkları Birbirinden İlginç Hayvanları Paylaşan Üniversite Öğrencileri
Skandal Liste! Öldürülecek Hayvanlar ve Ücretleri Açıklandı: 675 Bin Lira Veren İstediği Gibi Öldürecek
Hayvanlar Hakkında Muhtemelen Daha Önce Hiç Duymadığınız 25 Şaşırtıcı Gerçek

Popüler İçerikler

Okullardaki Yılbaşı Kutlamalarına Gelen Yasağa Mustafa Sandal'dan "Onlara İnat 'Duble' Kutlayacağız!" Tepkisi
Kadınların Kırmızı Ruj Sürerek "Çiftleşme" Mesajı Verdiğini İddia Eden Uzman
İstanbul Bağcılar ve Ataşehir İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Okullarda Yılbaşı Kutlamasını Yasakladı!