Bazı Hataların Telafisi Yok: Tarih Boyunca Bazen Kişilerin Bazen Dünyanın Kaderini Değiştiren Pişmanlık Dolu Hatalar

Bazı hatalar asırlar boyu hatırlanır, milletlerin kaderini değiştirir... Bazılarının dünyayı etkileyen sonuçlarını gördükten sonra hata yapmaktan çekineceğiz. 🤔

Tarihe damga vuran hataları araştırırken şu ve bu çalışmadan, bu makaleden ve çeşitli tarihi olaylardan faydalandık.

İkinci Dünya Savaşı'nda Alman bir kaptana ait bir denizaltı filmlere konu olan Enigma makinesini ve kod yönergesini taşıyordu.

Kaptan denizaltı batmak üzereyken can havliyle kaçmış fakat denizaltı batacak kadar zarar görmemişti. Düşman denizciler tarafından terk edilmiş halde bulunan denizaltının içinde yer alan Enigma, kodlarının çözülmesi... Hikayenin sonunu biliyorsunuz.

Apple kurulduğu yıllarda ilk hissedarlarından biri Ron Wayne'di.

Fakat kendisi yatırımının pek de akıllıca olmadığına karar verip elindeki hisseleri satışa çıkarmıştı. Bundan 43 yıl önce sahip olduğu hisseleri 1000 doların altında satışa çıkardı, o dönem şanslıydı ki satıldı. 

Bugün hisselerin değeri yaklaşık 40 milyar dolar. Acaba kendisi bu hatanın ardından nasıl hissetmişti?

Ruslar "Amerikalılar buz kütlesi ve kahvaltıda balık yağı içen elli bin Eskimo’yla ne yapsın?” diyerek Alaska'yı 1867 yılında ABD'ye satmıştı.

Bu satış işlemi için ülkeler arasında bugün bir futbolcunun transfer ücretiyle bile kıyaslanamayacak bir meblağ, 7,2 milyon dolar ödenmişti. 1867 sonrasında sadece elli yılda ABD Alaska'da yaptığı yatırımlarla satın aldığı miktarın neredeyse yüz katını kazandı.

Ruslar üzülmüş olmalı.

Bazı kararlar büyük savaşların kaderini değiştirirken garip kararlar savaş başlatabiliyor.

Avusturya-Macaristan İmparatorluğu veliahtı Franz Ferdinand, Birinci Dünya Savaşı'ndan hemen önce şoförüyle seyahat halindeyken yanlış bir yola saparlar. Bu yolun sonu onun katledildiği bölgeye çıkar ve savaşın sembolik başlangıcı olarak görülür. Basit bir direksiyon manevrasının tarihte neleri tetiklediğine bir bakın!

The Beatles'ı bilmeyen var mı? Peki Pete Best'i duymuş muydunuz?

İşte, onun adını duymama sebebiniz kendisinin yaptığı hatayla biraz ilgili. Kendisi The Beatles'ın kurulduğu yıllarda grupta olmasına rağmen grubun bir geleceği olmadığını düşünmesine rağmen gruptan ayrılmıştı. 

En büyük hatalar arasına girer...

Pi Sayısı'nın kesirli kısmını sonuna dek takip etmeye çalışmak da matematik alanında yapılan en büyük hata olabilir.

Bu durumu küçümsemeyin, bir matematikçi hayatının 23 yılını Pi Sayısı'nın hanelerini bulmak için vakfetmişti ve ortaya çıkan sonucun dünyayı değiştireceğine inanıyordu. Onca yılın ardından bu sonucun hiçbir değeri olmadığını anlaması bir yana yaptığı bir hata sebebiyle ilk 500 haneden sonrası da hatalıydı.

23 yıla mal olan bir hata...

Adolf Hitler 1932'de seçildiğinde ülkede bugünün aksine, farklı bir inanç hakimdi.

O dönem Alman Ulusal Partisi ve dönemin başkanı Hinderburg Hitler'in geldiği konumdan bağımsız olarak ellerindeki güçle onu kontrol altına alacaklarına olan inançları tamdı. Nasıl büyük bir hata olduğunu anlamaları çok sürmedi.

7 Aralık 1941'de 2. Dünya Savaşı'nın gidişatını değiştiren Pearl Harbor bombalaması dengeleri yerinden oynattı.

Olay ardından Japonya'nın dünyanın neredeyse tüm süper güçlerini karşısına alması, ufak bir kazanç gibi görünse de yakın tarihin belki de en büyük hatalarından biriydi.

Berlin Duvarı'nın ayırdığı iki ayrı dünyayı filmlerden hatırlıyoruz fakat bir hata var ki bu duvarın sonunu getirmişti.

Duvar çevresinde kontrollerin yumuşadığı bir dönemde Doğu Almanya adına yetkili kişiye seyahat yasağının kalkacağı tarih sorulmuştu. O esnada sözüne başlamak için 'Şimdi' dedikten sonra belgeleri karıştırmaya başladığında herkes bunun bir cevap olduğunu düşünür. Sonrasında duvara akın edilir, askerler net bir bilgi alamadığı için herkese izin verir...

1300 yıl öncesine gidelim, 700’lü yıllarda dönemin Bulgar kralı Roma İmparatoru’na bir haber yollar.

Bu haber onun ülkeden kaçacağını ve imparator himayesine girme talebini içeriyordu, bunun için kendisine ülkesinde yardım edecek Romalı casusların isimlerini istiyordu. İmparator Konstantin bu söze güvenip tüm casusların isimlerini bir çırpıda kendisine yolladı, Bulgar kralı ise hepsini idam ettirdi. İmparator için küçük, istihbarat ekibi içinse büyük bir hataydı bu!

Yıllar süren savaşın ardından Truvalılar'a Odysseus bir hediye verip bu savaşın bitmesini istediğini söyler.

Dev bir at hediye eder ve Truvalılar bu hediyeyle galibiyet hisleriyle dolup taşmakla meşgulken olanlar olur. Hediye sandıkları at aslında savaşın kazanılması için müthişi bir taktiktir. Kabul etmeleri ise en büyük hatalardan biri...

Popüler İçerikler

Wanda Nara'nın Icardi'nin Mesajını İfşaladıktan Sonra L-Gante'yle Yaptığı Paylaşım Icardi Fanlarını Kızdırdı!
"Bana Bilmediğim Bir Şey Söyle" Akımına Gelen Tıkanan Muhabbeti Açmalık Bilgiler
Kızılcık Şerbeti'nde Giray'ı Canlandıran Kaan Taşaner Dizide Rol Almaktan Duyduğu Pişmanlığı İtiraf Etti
YORUMLAR

çeviriden kulaklarım kanıyor şu an.

Pasif Kullanıcı
07.09.2019

Peki amerikan teknoloji devi IBM in ikinci dünya savaşında nazilerle işbirliği yaparak yahudilerin organize bir şekilde fişlenebilmesi ve toplama kamplarında kolay organizasyon için makinalar geliştirdiğini ve IBM in o zamanki genel müdürü Thomas Watson a bizzat Hitler tarafından ödül verildiğini biliyor musunuz? Üstelik hata bile değil bu, bilerek yapılmış bir eylem

08.09.2019

bizans olmasin o, roma olsa duramazsin

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ