Bazen Basitçe 'Hayır' Demek Gerek. 9 Maddeyle İş ve Özel Yaşantımızda 'Hayır' Diyebilmek

Herkesin aklına sık sık takılan bir soru: Yöneticim benden bir şey istediğinde ona nasıl hayır diyebilirim ki? Yahut da çok sevdiğimiz birinin, hiç yapmak istemediğimiz bir talebi olduğunda. 

Gerektiği zaman hayır diyebilmenin kişiye faydaları sonsuz da olsa, bunu nasıl uygunca yapabileceğimizi pek bilemiyoruz. Siz de hayır deme konusunda sıkıntı yaşıyorsanız işte bu galerimiz tam sizlik 

Öncelikle hayır dememize gerçekten neyin engel olduğuna göz atarak başlayalım:

1. İlişkilerimizin zedeleneceğine ya da biteceğine inanır ve bu yüzden gereksiz endişe duyarız.

Çoğunlukla kişiyi reddettiğimizi düşünürüz ki bu, bir yanılgıdır; aslında isteği reddediyoruz. Bencil görünme korkusu da bilinçaltımızda pusuda yatıyor olabilir. Patronu kızdırmaktan korkuyor olabiliriz. Aslında, yağmurun yağmasını engelleyemeyiz ama pekala şemsiye açmasını öğrenebiliriz.

2. Yardımlaşma ve paylaşım değeri yüksek biriysek, evet demek değerlerimizle örtüşüyordur.

Yani etraftan gelen her türlü talebe cevap vermenin mutlak olduğuna inanıyoruzdur. 60 kişilik satış ekibini yöneten bir katılımcım bana aynen şunu söylemişti: “Benden raporu hazırlarken istediği yardıma nasıl kayıtsız kalırım?” Ben de ona aynen şunu sordum. “Peki bunun için rapor nasıl hazırlanır konusunda kısa bir eğitim verseniz? Onlar çalışsalar ve sonra hâlâ yardıma ihtiyacı olan varsa size gelebilse?” Bunu yapmanın kendisine ve ekibine sağlayacağı fayda konusunda ikna oldu. Değerlerimizi başkalarına göstermenin daha akılcı yolları da olabilir.

3. Evet dersek, iyilik meleği olacağımızı zannederiz.

Bu tam bir safsatadır. Çünkü hayır dediğimizde de insanlara kötülük yapmış oluruz gibi çarpık bir eşleştirme yapmamıza sebep olur. Önemli olan neye evet, neye hayır diyeceğimiz konusunda emin olmamız ve söylediklerimizle yaptıklarımızın bir olmasıdır.

4. Bize hayır denmesinden hoşlanmıyor olabiliriz.

Zaten birçok insan bundan pek hoşlanmaz; ama reddedilme duygusuyla başa çıkamıyorsak bu bizi kızdırıyor olabilir. Böyle bir durumda, özel hayatınızdaki problemleri gözden geçirmeniz gerekebilir.

5. Peki hayır diyebilmek bize ne sağlar?

  • Yaşamın kontrolünü ele almamızı

  • Zamanı etkin kullanmamızı ve yönetmemizi

  • Özgüven ve özsaygımızın gelişmesini

  • Başkalarının bizim önceliklerimize de saygı duymasını

  • Açık ve şeffaf bir iletişim tarzımız olmasını

  • Başkalarının da bu konudaki gelişimine katkıda bulunabilmeyi

  • Ve kendimizi daha rahat ve mutlu hissetmemizi

O halde, işte size hayır deme adımları:

6. Size gelen talebi duyduğunuzu net bir şekilde ifade edin.

Benden iki saat içerisinde bu raporu istediniz.”

7. Hayır deme sebebinizi duygu ve ihtiyaçlarınızla beraber açıklayın.

Talebi şimdi gerçekleştirmenizin sizin üzerinizde yaratacağı etkiyi ve gerekçenizi açıklayın. Örneğin, “Şu anda …. işe konsantre olmaya ihtiyacım var. Bu raporu yetiştirmeyi önceliğe almak beni strese sokacak ve yaptığım işi aksatacak. Bu durumda raporu da istediğiniz şekilde hazırlayamamak ve hata yapmaktan endişe ediyorum.”

'Kesinlikle hayır' demek ise, ancak kişiliğimize aykırı bir durum olursa gereklidir. Örneğin, etik kurallara aykırı davranmayacağınız için kesinlikle hayır diyebilir ve bunun değerlerinizle örtüşmediğini belirtebilirsiniz.

8. Başka bir öneri ya da seçenek sunun.

İnsanlar genellikle kesinlikle hayır yanıtı duymaktan hoşlanmazlar. Bu kişi özellikle de yöneticiniz ise… Örneğimizden devam edecek olursak, bizden acil rapor isteyen yöneticimize:

Bu raporu daha titiz ve dikkatle hazırlamak için en az bir güne ihtiyacım var. Önerim bunu yarın saat 14.00’te hazır etmek.  Anlayışınız ve desteğiniz için teşekkür ederim diyebilirsiniz.

9. Unutmamak gerekiyor ki, kişisel gelişim bazen işte böyle küçücük adımlarla başlıyor.

Hayır deme becerisini gerçekten kazanmak istiyorsanız naçizane önerim, buna kendinizi en yakın hissettiğiniz kişilere hayır demekle başlamanız ve kilometre yapmanız. Aynı araba kullanmayı öğrenmek gibi. Direksiyona geçin ve yolculuğa başlayın. Empati dediğimiz yolda arkadaşınızı da yanınıza almayı unutmayın. O, size kırmızı ışığın nerede olduğunu söyleyecek.

Başak Tecer, 

Harvard Business Review Türkiye

Popüler İçerikler

'İmam' Halil Konakçı, İlber Ortaylı'ya Ateş Püskürdü! 'Bizans Tohumu, Yunanlı, Dönme!'
TikTok’ta "Karagül" Adıyla Açtığı Yayınlarla İnfial Yaratan Kadının Çocuklarını Devlet Korumaya Aldı!
Sonunda Bu da Oldu: Antalya'daki Bir Otelde Türk Müşteriden 120 Euro "Milliyet Farkı Ücreti" Alındı
YORUMLAR
01.06.2016

hayır diyemiyorsanız siktir git lannn diyin rahatladığınızı göreceksiniz.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ