Baykuşlarla İlgili Daha Önce Hiçbir Yerde Duymadığınız 15 Şaşırtıcı Gerçek

Kimilerimiz için baykuşlar son derece tatlı ve cana yakın hayvanlarken bazılarımız için de son derece ürpertici varlıklar olabiliyorlar.

Antartika hariç her yerde yaşayabilen 200'ü aşkın baykuş türü var ancak biz onlar hakkında ne kadar bilgi sahibiyiz? Haydi gelin onlar hakkında daha önce hiç duymadığınız gerçekleri hep birlikte öğrenelim!

1. Baykuşlar kafalarını neredeyse tamamen istedikleri her açıya döndürebilirler.

Birçoğumuz bu kuşların kafalarını 360 derece döndürebildikleri efsanesini bir kez de olsa duymuşuzdur. Bu efsane tam olarak doğru olmasa da baykuşlar kafalarını her bir yöne ayrı ayrı 135 derece döndürebilirler. Bu da onların toplamda 270 dereceye yakın bunu yapabildiklerinin bir kanıtıdır. Bilim insanlarına göre baykuşların geçirdikleri kemik adaptasyonları beyinlerine kan gitmemesine neden olmaksızın bu hareketi rahatça yapmalarına olanak sağlıyor.

2. Oldukça uzak mesafeleri tüpgözleri sayesinde çok rahat görebilirler.

Baykuşların dairesel göz yuvaları yoktur. Bunun yerine tüpgözlülerdir ve bu şekilde çok uzun mesafeleri rahatça görebilirler. Gözlerinin büyüklüğü karanlıkta da görmelerini ve uzak mesafedeki avlarını rahatlıkla algılayabilmelerini sağlamaktadır. Ancak yakın görüşleri bu denli iyi değildir. Daha bulanık görürler ve yiyecekleri ayakları ve tüyleri sayesinde algılarlar.

3. Duyma yetileri çok gelişmiştir.

Baykuşlar yaprakların, bitkilerin, kirin ve karın altındaki canlıları duyabilirler. Bazı baykuşların kafalarında farklı yüksekliklerde kulakları vardır. Bu özellikleri onların ses dalgalarındaki küçük farklılıklara göre avlarını bulmalarına olanak sağlar.

4. Çok sessiz bir şekilde uçarlar.

Birçok kuşun aksine baykuşlar uçarken pek ses çıkarmazlar. Türbülansı daha küçük akımlara bölerek sesi azaltan özel tüyleri vardır. Yumuşak ve kadifemsi tüyleri sayesinde sesi en aza indirgemiş olurlar.

5. Avlarını bütün olarak yutabilirler.

Bir baykuş tarafından öldürülmek son derece acı veren bir durumdur. Bunun nedeni baykuşların avlarını önce pençeleriyle tutmaları ve sonra da bütün olarak yutmalarıdır. Avladıkları canlının boyutuna göre ya tamamen yutar ya da parçalarına ayırırlar. Baykuşların sindirim sistemleri fazlasıyla gelişmiştir. Avlarının kürklerini ve kemiklerini ayırabilir ve bunları sonrasında geri çıkarabilirler.

6. Baykuşlar bazen kendi türlerini yani bazı baykuşları yiyebilirler.

Baykuşlar yalnızca kendilerinden çok daha büyük avları tüketmenin yanı sıra aynı zamanda puhu baykuşları gibi bazı baykuş türleri geyik bile avlayabilirler. Ancak boynuzlu baykuş gibi bazı türler çizgili baykuşlara saldırabilirler. Çizgili baykuşlar ise bazı zamanlarda cüce baykuşlara saldırırlar.

7. Anne baykuşlar önce en güçlü çocuklarını beslerler.

Kulağa her ne kadar acımasızca gelse de anne baykuşlar önce ailenin en büyük ve en güçlü çocuğunu besler. Yemek az olduğu için açlık çekmesi gereken biri varsa o da aralarında en genç olandır. Bir baykuş yuvayı terk ettikten sonra genellikle aynı ağacın yakınında yaşar ve ebeveynleri yine de ona yiyecek getirir. İlk kışı tek başına atlatabilirse hayatta kalma şansı da yüksektir.

8. Kamufle olma konusunda ustalardır.

Pek çok baykuş gün ışığında uyur. Bundan dolayı tüylerindeki renklerin çevreleriyle uyum sağlamalarına izin verirler yani kamufle olurlar.

9. Bazı zamanlarda son derecede rahatsız edici tıslama sesleri çıkarırlar.

Ötmelerinin dışında baykuşların birçok durum için geliştirdikleri ses vardır. Bunlardan biri de tıslama sesidir. Genellikle kendilerini tehlikede hissettiklerinde tıslamaya başlarlar ancak bu öyle bir sestir ki kabuslarınıza bile girebilir!

10. Cin baykuşları kaktüste yaşarlar.

Dünyanın en küçük baykuşları elf yani cin baykuşlardır. Genellikle güneybatı Amerika ile batı Meksika arasındaki bölgede yaşarlar ve yuvaları saguaro kaktüsüdür.

11. Brezilya baykuşları, çayır köpekleri tarafından kazılan tünellere girerek oraya yuva yaparlar.

Brezilya baykuşları genellikle Güney ve Kuzey Amerika'da yaşarlar. Çok az bir kısmı gündüzleri aktiftir. Birçoğu çayır köpekleri gibi hayvanların kazdıkları tüneller olan bir yerin altındaki yuvalarında yaşarlar. Eğer gereksinim duyarlarsa yuvalarını kendileri de kazabilirler. Yuvalarının girişlerini ise dışkı ile doldururlar ve tüm gün burada otururlar. Dışkıları böcekleri içerisine çekeceğinden bu şekilde de avlanmış olurlar.

12. Baykuşlar olmasaydı ciddi bir haşere sorunu yaşardık.

Baykuşlar çok sayıda kemirgen tüketirler. Tek bir baykuş ailesi ise yuvalama dönemi olan dört aylık bir süreçte üç bine yakın kemirgeni yiyebilir. Ortalama bir baykuş yılda 22 kiloya yakın tarla sincabı tüketir. Bundan dolayı da birçok çiftçi baykuşların yuvalama dönemlerinde onları rahat bırakırlar. Bu doğal haşere yöntemi zehir kullanmaktan çok daha etkili ve maliyetsizdir. Ayrıca baykuşlar için de oldukça önemlidir.

13. Baykuşlar eskiden zaferin ve başarının sembolleriydi.

Antik dönemlerdeki Yunanistan'da, küçük Bir baykuş Yunan bilgelik tanrıçası Athena'nın arkadaşıydı. Bu durum baykuşların öğrenmeyi ve bilgiyi sembolize etmelerinin en önemli nedenlerinden biridir ancak Athena aynı zamanda bir savaşçı tanrıçasıydı. Bundan dolayı da baykuşlar savaşa giren orduların koruyucusu olarak görülüyordu. Yunan askerleri savaş esnasında bir baykuş görürlerse bunu gelecek zaferin işareti olarak kabul ediyorlardı.

14. Ancak aynı zamanda ölümü de sembolize ederler.

Antik dönemlerden beri baykuşlar ölüm, kötülük ve batıl inançlarla ilişkilendirilmiştir. Birçok kültüre göre baykuş görmek ölümün habercisidir. Hatta bu yüzden de cadılar ve ruhani varlıklarla sık sık aynı cümlelerde yer alırlar. Bundan dolayı Cadılar Bayramı'nın ve çeşitli kültürlerdeki batıl inançların sembolleri haline gelmişlerdir.

15. Baykuşlar genellikle insanlarla rahat anlaşırlar.

Baykuşlar antik çağlardan beri oldukça popüler hayvanlardır. Hatta Fransa'da yer alan 30 bin yıllık bir mağara resminde ve Mısır'da rastladığımız hiyerogliflerde de sık sık karşımıza çıkarlar. Orta çağdan bu yana birçok tarihi belgede de baykuşların kullanıldığı ve sevildiği de yer almaktadır. Ancak onları birçok ülkede evcil hayvan olarak beslemek yasal değildir. Sosyalleşmeyi seven ve zeki canlılar olmalarına karşın eğer kendilerini tehlikede hissederlerse insanlara saldırma olasılıkları her zaman vardır.

Siz bunlardan kaçını biliyordunuz? Yorumlarda buluşalım!

Bu içerikler de ilginizi çekebilir:

Doğanın Korkutucu Yüzünü İliklerinize Kadar Hissetmenize Sebep Olacak Birbirinden Ürkütücü 15 Yeni Fotoğraf

👇

Gizli Gizli de Olsa Yapmaktan Keyif Aldıkları Tuhaf Alışkanlıklarını Paylaşırken Hepimizi Güldüren 23 Kişi

👇

Son Zamanların En Çok Konuşulan Komplo Teorilerini Birer Birer Anlatıyoruz!

Popüler İçerikler

Bozdoğan Kemeri'ndeki Polis Barikatına Sosyal Medyadan Gelen İlk Tepkiler
Premier Lig Devinden Arda Güler'e Çılgın Teklif! Bonservis İçin 50 Milyon Euro Düşünülüyor
Kızılcık Şerbeti Umut'un En Başından Beri "Umutsuz Vaka" Olduğunu Anlatan Enfes Flood
YORUMLAR
11.04.2021

Baykuşler bilgeliği sembolize eder. Atina şehrinin bayrağında yer alır. Avatar: Son hava Bükücü serisinde de yine bilgeliğin sembolü olarak bir ruh baykuş olarak tasvir edilmiştir. Aynı zamanda roma döneminde kütüphanelerde de baykuş motifi bulunurdu.

Pasif Kullanıcı
11.04.2021

16 yaslarinda ilk araba kullanmayi ogrendigim zamanlarda bir gece yolun ortasinda oylece duran bir baykusu ezmisligim var hala aklima geldikce canim yanar.. yolun ortasinda ne isin vardi bee kacmiyorda

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ