Bayılarak İzlediğimiz Friends, Aydın Düşmanlığını ve Vasat Politikacıların Başa Gelmesini Tetikledi mi?

Bugün okumuş olanlara duyulan saçma nefretin sebebi katıla katıla güldüğümüz Friends miymiş?

Güzel haberi hepimiz aldık, izleyen herkesin hayatında izler bırakan, kimisi için gelmiş geçmiş en iyi dizi Friends Netflix'e geliyor.

1 Nisan'da aramızda olacak diziyi birkaç kez izlemiş olanlar bile tekrardan başlamak için sabırsızlanıyor, izlememiş olanlar ise böyle bir diziyi izleyeceği için çok şanslı. Bazıları dizinin yayından kaldırılmasını talep etse de Friends'e gülüp eğleniyoruz, karakterlerini de pek seviyoruz buna lafımız yok ancak...

Sığ tartışmaları bir kenara bırakırsak hazır dizi bize yaklaşıyorken biraz daha derin bir tartışmaya girelim.

Acaba eğlence için izlediğimiz Friends, bir yandan mizah duygusuyla izleyiciyi kendine çekerken derinden derine bizim medeniyet dediğimiz bu yapının çöküşünün bir tablosunu mu çiziyordu? Biraz daha ileri gidelim, dizinin yarattığı zihniyet bugün şikayet ettiğimiz 'okumuş olana nefretin' tohumlarını mı atmıştı?

Spoiler vermiyoruz.

Anlatalım. Daha doğrusu meşhur sanatçı David Hopkins'in teorisini ardımıza alalım.

Şu bağlantıda detaylarıyla inceleyebileceğiniz teoriyi biz biraz daha geliştireceğiz. Öncelikle dizinin ana kahramanının hatlarını bir çizelim, bir baba, bilim insanı ve zeki denebilecek kişinin ortak yönleri olmayan bir arkadaş topluluğundaki anlarını izliyoruz.

Ross'un dizideki konumuna hiç bu açıdan bakmamıştınız muhtemelen.

Ross dizi boyunca yaşadığı tüm olaylar sonunda neredeyse deliriyor, çaresiz birine dönüşüyor.

Artık dizinin son zamanlarında çıldırmış bir karaktere evriliyor zaten. 

Ross'un hayatına biraz uzaklaşarak baktığımız zaman çalışkan, başarılı olmaya çalışan ve idealleri olan bir kişinin etrafındaki vasat tipler yüzünden bir türlü hayatını rayına oturtamamasını görüyoruz. Klasik bir 'kitap okuyup ne yapacaksın abi gel sohbet edelim' diyen arkadaş profili bunlar.

Adam işini anlatıyor onunla dalga geçiyorlar, bir bilgi veriyor hemen aşağılıyorlar... İzlerken komik geliyor ancak böyle bakınca rahatsız edici.

Jenerikte kullanılan parçanın sözler de Ross'un yaşadıklarının bir özeti, hayat kandırmacalardan ibaret, hedef dediklerimiz aptalca, aşk ise ölmüş... Ne kaldı? Ross'un çevresindeki gibi onunla alay eden arkadaşları. 

Diziye hayran olmamıza rağmen bizim bile canımızı çabucak sıktı bu.

Friends'i izlerken herkesin Ross'a tepkili olmasının sebebini düşündünüz mü hiç?

Friends adı altındaki 'dostları' bir tanıyalım önce.  Joey, olabildiğince sersem hareketlerin adamı. Chandler, herkesle ve her şeyle alay etme ustası. Monica, takıntılı, Phoebe ise hayattan kopuk. Rachel'ın en önemli özelliği alışverişi ve dostlarla sohbeti sevmesi. Ross ise aralarında sevdiği işte çalışan, romantik ve entelektüel tek kişi.

Spoiler vermeyelim ama dizi boyunca herkes onun ilgi alanlarıyla ve okumuş olmasıyla dalga geçti durdu.

Traijk bir biçimde o da bu okumuşa düşman dostlarının baskısına yenildi. Bu kısmı anlatmıyoruz ama dizinin ilk bölümünden itibaren ne demek istediğimizi çok net bir biçimde anlatacak birçok detay var. Dizi bittiğinde Facebook kuruldu, müzik sektörü aptalca sözlü şarkılarla doldu taştı ve neredeyse milyara yakın kişi Friends'in bakış açısını farkında olmadan benimsedi.

Son yirmi yılda deneysel bilgi ve tecrübe yerine "samimiyet" ya da "irfan" övülmeye başlandı. Mesela bugün, insanlar kendilerine çip takılacağına inanıyor.

Uzmanlar aksini söylese de tıpkı Ross'la dalga geçen dostları gibi insanlar da çok takipçili Twitter hesaplarına güvenmeyi tercih ediyor. Dizi Türkiye'de yayınlanmadığı için örnekler bize gerçekçi gelmiyor olabilir ancak ABD'de dizinin yarattığı bu aydın düşmanlığının politik olarak bugün yaşananları tetiklediği düşünülüyor.

O halde bayıla bayıla izlediğimiz Friends'e gülerken kime güldüğümüzü bir daha düşünelim.

Yoksa 'Felsefe yapma' diyen o rahatsız edici tipin şakalarına mı gülüyoruz?

Bu içerikler de ilginizi çekebilir.

İnternet Bir Devlet Olsa Ona Hükmedecek Bu 18 Görselin Sonuna Gelene Dek Gözlerinizi Ayıramayacaksınız
Çığlık Atarak Uyanıyorsanız ya da Sürekli Yorgun Kalkıyorsanız Pusuda 'Uyku Terörü' Bekliyor Olabilir
En Eski Atalarımızdan Taung Çocuğu ve Lucy'nin Yapılmış En Gerçekçi Yüzlerini Görebildik!

Popüler İçerikler

Fenerbahçe Asbaşkanı Acun Ilıcalı'dan Derbi Öncesi Çok Konuşulacak Açıklama: ''Hakemlerle İlgili Kaygım Var''
6 Yıllık Evlilik Tek Celsede Bitti: Eşi Selim Selimoğlu ile Anlaşmalı Boşanan Bengü'den İlk Açıklama Geldi!
Enteresan Çıkışları ve Görgüsüz Paylaşımlarıyla Meşhur Murat Övüç'ten Kadınları Hedef Alan Hadsiz Yorum
YORUMLAR
15.03.2021

Ross'un yaptigi is bu dalga gecilmenin sebebi degil bir parcasi. Bu arkadas grubu birbirlerine de ayni sekilde davraniyorlar, Ross ozelinde bir durum degil. Rachel beceriksizligiyle, Joey yeteneksizligi ve salakligiyla dalga geciliyor vb. Bu sizin bakis acinizin sorunu. "Ben o kadar okudum, arkadaslarim bile benimle eglenemez" demek bir ego problemi. Burada Ross bunu yapmiyor ama siz yakin arkadas ortaminizda egitiminizi ve titrinizi masaya getiriyor ve buna gore muamele bekliyorsaniz veya arkadas cevrenizde egitiminiz ya da mesleginiz yuzunden saygi goruyorsaniz sizde ve cevrenizde bir sorun var.

15.03.2021

Dizi komedi alanında olduğu için olabilir mi? Her ne kadar ross’un bilmişliğiyle dalga geçiliyorsa o kadar da joey’nin bilmemişliğiyle dalga geçiliyor. Hemen hemen her sahneye bir espiri sığdırmaya çalışıyolar. Üzücü bir sahne bile olsa hemen araya komiklik sıkıştırıyolar. E yani komedi dizisi.

15.03.2021

Birincisi Ross zeki bir karakter değil, bilim insanı olması zeki olmasını gerektirmiyor. Aksine bazı durumlarda oldukça aptal davranıyor ve de karakter olarak gıcık bir tip. Yukarıda dizinin başarılı, mükemmel karakteri gibi resmedilmiş ama Phoebe ve Joey hariç karakterlerin hepsi iş hayatında oldukça başarılı insanlar. Çıldırmış falan yazılmış yine bütün karakterler bir noktada yetişkinlik hayatında başarısızlığa uğrayıp tökezliyor zaten dizinin göstermek istediği bu. Bir de bütün karakterlerin garip yönleri var ve hepsiyle dalga geçiliyor, zaten diğer yorumlarda buna değinilmiş. Özetle çok zorlama bir bakış açısı olmuş.

TÜM YORUMLARI OKU (18)