Bayburt'ta Gezilecek Yerler Nerelerdir? Bayburt'ta Ne Yenir?

Türkiye'nin en küçük şehirlerinden biri olan Bayburt, Doğu Karadeniz sıradağlarının güneyinde yer alır. Kuzeyinde Rize ve Trabzon, doğusunda Erzurum, güneyinde Erzincan ve batısında ise Gümüşhane illeri bulunur. Çoruh Vadisi'nde bulunan Bayburt, yer altı kaynağı bakımından da oldukça zengin bir şehirdir. Gümüş, bakır, kurşun ve linyit rezervleri ile önemli yerlerden biridir. Tarihinde birçok medeniyete ev sahipliği yapmasının nedeni ise tarihi İpek Yolu güzergahında bulunmasından dolayıdır. Bayburt halkının büyük çoğunluğu ise Türkmenlerden oluşmaktadır. Peki, Bayburt'ta gezilecek yerler nerelerdir? Bayburt'ta ne yenir? İşte detaylar...

Şehrin tarihi M.Ö 3000 yıllara kadar uzanmaktadır. Bayburt şehrini Azizler kurmuştur. Daha sonra Kimmer ve İskitlerin akınına uğramıştır. Saka Türkleri, İskitlerin hakimiyetine giren, Bayburt 2500 yıllık bir Türk şehridir. Bölge daha sonra Haldilerin, Medlerin ve Perslerin hakimiyetine girmiştir. Bayburt, M.Ö 2.yy'da itibaren Pontus Krallığına bağlanmış daha sonra M.Ö 40 yıllarında Roma hakimiyetine girmiştir. Ayrıca bu bölge, Türklerin Anadolu'da ilk yerleştikleri bölgelerden biridir. Türklerin bu bölgede kesin hakimiyet kurması ise Malazgirt Zaferi ile gerçekleşmiştir. Pek çok uygarlığa ev sahipliği yapmış olan Bayburt'un gezilecek yerlerini ve yemeklerini sizler için derledik...

Bayburt'ta Gezilecek Yerler Nerelerdir?

  • Yakupabdal Tabiat Parkı: Şehir merkezine oldukça yakın olan bu tabiat parkı, Bayburt halkının hafta sonlarını geçirdiği yerlerden biridir. İçerisinde göletli mesire alanı bulunmaktadır.

  • Kop Dağı Kayak Merkezi: Bayburt'ta kış turizmi denilince bu kayak merkezi akıllara gelir. Kayak merkezinde konaklama imkanı bulunurken, pek çok eğlenceli aktivitede yapılabilmektedir.

  • Çoruh Nehri: Bayburt'un doğa harikası bir diğer yeri de Çoruh Nehri'dir. Bu nehirde birçok doğa sporu yapılır. Özellikle rafting ve kano yapmayı sevenlerin sıklıkla tercih ettiği yerlerden biridir.

  • Sırakayalar Şelalesi: Sırakayalar Köyü'nde bulunan bu şelale, genellikle mesire alanı olarak kullanılmaktadır. Yaz mevsimlerinde buz gibi suyu ile herkesin ilgisini çeker.

  • Aytıntepe Yaylası: Her mevsim ayrı bir güzelliği olan Aydıntepe Yaylası, kışın bembeyaz örtüyle kaplıdır. İçerisinde bulunan gölet ise nisan ayına kadar buzla kaplı olur. Yaz aylarında ise şenliklere ve eğlencelere ev sahipliği yapmaktadır.

  • Sultan Murat Yaylası: Bu yaylada kışın kayak, yazın ise doğa yürüyüşleri yapılabilir. Özellikle Haziran, Ağustos ve Eylül aylarında yapılan şenlikleri ile ünlüdür.

  • Buz Mağarası: Şehrin önemli turistik yerlerinden biri olan bu mağara, Helva Köyü Buz Mağarası olarak da bilinir. İçerisinde bulunan buzdan sarkıtlar ve dikitler ise oldukça ilgi çekicidir. Çok eski tarihlerde ise soğuk hava deposu olarak kullanılmıştır.

  • Kenan Yavuz Kültür Evi ve Etnografya Müzesi: Bu müzenin içerinde bölgenin kültürel tarihi anlatılırken, çeşitli sanatçıların sergileri de bulunur. Bayburt'un önemli sanat merkezlerinden biridir.

Bayburt'ta Ne Yenir?

  • Tatlı Çorba: Yörenin farklı lezzetlerinden biridir. İçerisinde pişmiş kayısı, kuşburnu, erik, üzüm, incir gibi malzemeler katılır ve üstüne fındık serpiştirilir.

  • Galacoş Yemeği: Bayburt'a özel bir yemek olan galacoş yemeği, bol mercimek, et ve soğan ile yapılır. İlk başta servis tabağına bayat ekmekler dizilir daha sonra özel harcı ilave edilir. Sos ve yoğurt ile servis edilir.

  • Lor Dolması: Bu dolmanın iç harcı diğer dolmalardan oldukça farklıdır. Lor peyniri, yumurta, süt ve bulgur gibi malzemeler yaprağa sarıldıktan sonra pişirilir.

  • Herse Yemeği: Karadeniz'in doğusunda oldukça sık yapılan yemeklerden biridir. Haşlanmış tavuk yarma ile karıştırılır üstüne ise bol tereyap eklenir.

  • Bayburt Tava: Bol et ve sebze ile oluşturulan bu yemek, Bayburt sofralarının vazgeçilmezlerindendir. Domates, patlıcan ve patates gibi çeşitli sebzeler koyulur.

  • Süt Böreği: Bölgenin en sevilen tatlılarından biri olan süt böreği, süt ile ıslatılmış yufka ve bol fındık ile yapılır. Üzerine ise şerbet döküldükten sonra servis edilir.

Aşağıdakiler De İlginizi Çekebilir

"Vizyon Şehir Bayburt"u Tanımlayan En Bomba 21 Tweet
Bayburtlu Olmanın 15 Avantajı

Popüler İçerikler

Tabii'nin Çok Konuşulan Dizisi Gassal Hakkında Tartışmalar Bitmiyor
Gassal Dizisindeki "Seküler" Karakter Fazla Karikatürize Edilmiş Bulundu
Antalya'da Tedavi Gören Ferdi Tayfur'dan Acı Haber: Hayatını Kaybetti!