'Bayanlar Bile' Yüzünü Gökyüzüne Çevirdi: Uzay Alanındaki Çalışmalarıyla Öncü Olmuş 8 Başarılı Kadın

Geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Milli Uzay Programı'nı açıklarken 'Hatta belki bayanlardan bile ben adayım diyenler vardır.' cümlesini sarf etmesinin ardından ataerkilliğe aldırmadan uzay alanında çalışmalar yapan kadın bilim insanları bir kez daha gündeme geldi. Bu vesileyle hepsini tekrar takdir etmiş olalım. 👏

Kaynak: Kız Başına

1. Betül Kaçar

Astrobiyolog  Prof. Dr. Betül Kaçar, NASA Genç Araştırmacı Ödülü'ne layık görülmüş bir bilim insanı. Kaçar, Marmara Üniversitesi Kimya bölümünden 20 yaşında mezun olduktan sonra projesiyle NASA'ya başvurdu ve kabul edilen ilk Türk bilim kadını oldu. Ayrıca Kaçar, NASA bünyesinde evrende yaşam arama çalışmalarını yürüten 12 kişilik araştırma grubunda ekibin başkanı olarak yer alıyor.

2. Burçin Mutlu Pakdil

Astrofizikçi Burçin Mutlu Pakdil, çok nadir görülen çift halkalı bir eliptik galaksi keşfetti. Galaksi, popüler bilim medyasında 'Burçin'in Galaksisi' adıyla anılıyor. Pakdil'in tek başarısı bu değil; Galaksilerin yapılarını inceleyerek kara delikler ve içlerinde bulundukları galaksilerin evrimi üzerine yaptığı çalışmalarla 2018 yılında en başarılı genç bilim insanları arasına girdi. Ayrıca Pakdil'in heykeli, Dallas NorthPark Center’da dünyanın en önemli 10 kadın bilim insanının heykellerinin olduğu sergide yer alıyor.

3. Andrea Ghez

Andrea Ghez, tarihte Nobel Fizik Ödülü'ne layık görülen dördüncü kadın oldu. Evrenin en ilgi çekici olaylarından biri olan kara deliğin keşfinde İngiliz bilim insanı Roger Penrose ve Alman bilim insanı Reihnard Genzel ile birlikte yaptığı çalışmalar sayesinde Nobel komitesi tarafından tebrik edildi.

4. Christina Koch

Christina Koch, sıradan bir NASA astronotu değil! Koch, 292 gün boyunca uzayda kalarak kadınlar arasında en uzun süre uzayda kalabilme rekorunun sahibi. Koch'dan önceki kadın astronot uzayda 288 gün kalmıştı.

5. Dilhan Eryurt

Dilhan Eryurt, NASA'da görev alan ilk Türk bilim kadınıydı. 12 yıl boyunca NASA'daki çalışmalarını yürüttü. Eryurt, ODTÜ'de astrofizik anabilim dalını kurdu ve 1988-1993 yılları arasında ODTÜ Fen Edebiyat Fakültesi'nde dekanlık görevinde bulundu. Ayrıca Eryurt, Ay'a iniş projesine olan katkıları sayesinde Apollo Başarı Ödülü'ne de layık görüldü.

6. Feryal Özel

Türk astronomi ve astrofizik profesörü olan Feryal Özel, kara deliğin görüntülenmesi için çalışmalar yürüten ekipte yer aldı. ‘Dünyanın en akıllı kadınlarından biri' olarak nitelendirilen, EHT Bilim Konseyi Üyesi ve Arizona Üniversitesi'nde öğretim üyesi olan Özel, NASA tarafından verilen Hubble kadrosuna alınan ilk ve tek Türk bilim insanı.

7. Hatice Nüzhet Gökdoğan

Nüzhet Gökdoğan, Türkiye'nin ilk kadın dekanı ve ilk kadın gökbilimcisidir. 1954-1956 ve 1978-1980 yılları arasında İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi dekanlığı yapmış ve İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Astronomi Kürsüsü'nün ilk Türk Doçenti ve Fen Fakültesi kayıtlarındaki bir numaralı doktora tezinin sahibi olmuştur. Ayrıca Gökdoğan, William Marshall Smart'ın Spherical Astronomy kitabını Türkçeye çeviren profesördür.

8. Shannon Walker

Amerikalı bir fizikçi ve astronot olan Shannon Walker, ilk görevine 2010 yılında gitti ve uzayda 163 gün geçirdi. Onu diğer meslektaşlarından ayıran özelliği ise, 31 Mart 2020'deki SpaceX projesi ile Uluslararası Uzay İstasyonu Komutanı unvanına sahip üçüncü kadın olması.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir;

NASA’da Görev Yapan İlk Türk Bilim Kadını: Dilhan Eryurt
Onları İyi ki Tanıdık: Ayşe Arman'ın Samimi Röportajlarıyla Hayatları Hakkında Bilgi Sahibi Olduğumuz Birbirinden Güçlü 10 Kadın
Otostopla Dünyayı Gezerken Türkiye'de Tecavüze Uğrayarak Öldürülen, Barışın Trajik Simgesi: Pippa Bacca

Popüler İçerikler

Sosyal Medyada Süren Öğretmenlik Tartışması: Az Çalışıp Çok mu Maaş Alıyorlar?
Almanya’da Noel Pazarına Saldırı: Saldırgan Suudi Arabistan Vatandaşı Bir Doktor Çıktı!
İstanbul Bağcılar ve Ataşehir İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Okullarda Yılbaşı Kutlamasını Yasakladı!
YORUMLAR
12.02.2021

"Dünyada her şey kadının eseridir. Kadınlarımız eğer milletin gerçek anası olmak istiyorlarsa, erkeklerimizden çok daha aydın ve faziletli olmaya çalışmalıdırlar." Mustafa Kemal ATATÜRK

12.02.2021

Ben hala 'Bayanlar Bile' kısmında kaldım. Bile derken?

12.02.2021

RTE öyle demişti ya :)

Bayanlar bile derken?

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ