Bavulunuzu Toplayın Gidiyoruz! Uzayda Solunabilir Oksijen Keşfedildi

Bilim insanları umut verici bir keşfe daha imza attı.

Kaynak:1 2 34 5

Gökbilimciler ilk kez Samanyolu'nun dışındaki bir galakside solunabilir oksijen tespit ettiler.

Samanyolu

Keşif, Junzhi Wang liderliğindeki Şangay Astronomi Gözlemevi'nde bir gökbilimciler ekibi tarafından yapıldı.

Şangay Astronomi Gözlemevi

Ekip, 581 milyon ışıkyılı uzaklıktaki bir galaksi olan Markarian 231'den Dünya'ya ulaşan ışık dalgalarını analiz ederek moleküler oksijenin varlığını tespit etti.

Markarian 231

Aslında kendi atmosferimizde oksijen bulunması, uzak galaksilerden gelen ışık dalgalarını okumayı zorlaştırıyor.

Bu ışık dalgaları atmosferimizde bulunan çeşitli gaz elementleri tarafından emilir veya yönlendirilir. Bu sebeple doğru okumalar elde etmek neredeyse imkansız hale gelir.

Bununla birlikte, Markarian 231'den gelen ışık dalgaları Kuasar ya da QSO (Quasi-Stellar Object) denilen yarı yıldız bir nesneden geldi.

QSO'lar yıldız benzeri bir görünüme sahip olan ancak kırmızımsı bir ışık yayan, alışılmıştan daha düşük bir dalga frekansında seyahat eden uzak gezegenlerdir.

Markarian 231'den gelen dalgalar bir QSO'dan kaynaklandığından, standart ışık dalgalarından daha düşük dalga frekansına sahiptiler. Bu da herhangi bir bozulma olmadan Dünya'nın atmosferinden geçmelerine izin verdi.

Işık dalgası okumaları iki farklı yerde gerçekleştirildi: İspanya, Granada'daki 30 metrelik teleskop IRAM ve Fransız Alpleri'ndeki Genişletilmiş Milimetre Dizisi Teleskobu.

Okumalara dayanarak, ekip, Markarian 231 galaksisinde Samanyolu'nda şimdiye kadar gözlemlenenden 100 kattan fazla oksijen olabileceğini tahmin ediyor.

Son 20 yılda Samanyolu'ndaki iki yerde moleküler oksijen tespit edilmişti: Rho Ophiuchi Bulutu ve Orion Bulutsusu.

Rho Ophiuchi Bulutu

İnsanlar kısa süreliğine saf oksijeni soluyabilirler. (Hatta bazı sağlık durumları için bir tedavi olarak kullanılır) Ancak solunum sistemlerimiz normal çalışmak için havadaki azot ve karbondioksit gibi diğer elementlere de ihtiyacı vardır.

Saf oksijenin uzun süre solunması, kan hemoglobinin taşıyabileceğinden daha fazla oksijen molekülü ile boğulmasından kaynaklanan kalıcı akciğer hasarına ve oksijen zehirlenmesine neden olabilir.

Oksijenin yaşamın gelişimi için gerekli anahtar unsurlardan biri olduğuna inanılmaktır.

Ekip, daha fazla araştırmanın, oksijen dağılımlarının galaksilerin gelişimini nasıl etkilediğini ve bunun yaşamın oluşumu için gerekli ön koşullardan bazılarını nasıl yaratabileceğini anlamalarına yardımcı olabileceğine inanıyor.

Sizce yakında uzaya taşınacak mıyız?

Popüler İçerikler

Galatasaray'ın Yıldızı Osimhen İçin Fenerbahçe Napoli ile Temasa Geçti
Apar Topar Çıkarılmışlardı: Kızılcık Şerbeti'nde Giray ve Heves Ayrılığının Gerçek Nedeni Ortaya Çıktı
Wanda Nara'nın Icardi'nin Mesajını İfşaladıktan Sonra L-Gante'yle Yaptığı Paylaşım Icardi Fanlarını Kızdırdı!
YORUMLAR
26.02.2020

İlk değil de bavulları toplayıp gidemiyoruz tubiş gidemiyoruz, biz gidene kadar andromeda bize girmiş olur yarım milyar yıldızın dansına halley yıldızının sönüşüne bile şahit olacak kadar zamanımız yok sanki.

26.02.2020

581 milyon ışık yılı öteden geliyormuş şimdi oralar ne değerlenmiştir

27.02.2020

gidek oranında anasını s*kek

TÜM YORUMLARI OKU (17)