Batman Gezilecek Yerler Listesi: Batman'da Nerelere Gidilir, Ne Yenir?

Batman, Türkiye'nin Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yer alan bir şehirdir. Batısında Diyarbakır, kuzeyinde Muş, doğusunda Siirt ve Bitlis, güneyinde ise Mardin illeri bulunur. 1990 yılından önce Batman ilçe iken, bu tarihe kadar hızla gelişme kaydetmiş ve daha sonra Türkiye'nin 72. ili olmuştur. Bölgede bulunan diğer şehirler gibi Batman'ında zengin bir tarihi geçmişi vardır. Orta Çağ döneminden kalma köprüleri, binlerce yıllık mağaraları, antik kentleri, tarihsel anıtları ile önemli kentlerden biri olmayı başarmıştır. Ayrıca şehirde 4000'e  yakın mağara bulunmaktadır. Bu mağaraların içinde birçok uygarlığa ait izlere rastlamak mümkündür. Peki, Batman'da gezilecek yerler nerelerdir? Batman'da ne yenir? İşte Batman gezilecek yerler listesi...

Batman şehrinin tarihi Sümerlere kadar uzanmaktadır. Sümerlere ait yerleşim yerlerine ait izlere İluh Tepesi'nin bulunduğu arazide rastlanır. Ayrıca Heredot tarihinde de Batman'a ait bilgileri bulmak mümkündür. Bölgede ilk başlarda Medlerin yaşadığı bilinmektedir. M.Ö 352 yılında ise Büyük İskender, bölgeyi istila etmiştir. Daha sonra Batman ve çevresinde Lesepkoslar, Partlar,  Romalılar, Sasaniler ve Bizans İmparatorluğu hakimiyet kurmuştur. Ayrıca Artuklular,  Moğollar, İlhanlılar, Celaliler, Karakoyunlular, Akkoyunlular ve Safeviler'de bölgede egemen olmuş devletlerdir. 1515 yılına kadar İluh tepesi Elekhan olarak bilinmektedir. Ancak 4. Murat, Mahmut Paşa'ya bu bölgenin de içinde bulunduğu Batman suyu ve Botan suyunu da verince Elekhan, telafuz değişikliğine uğrayıp Elah adını almıştır. Zaman içerisinde de İluh olarak adlandırılmıştır. Mezopotamya'nın beşiği olarak bilinen Batman'ın gezilecek yerlerini ve yemeklerini sizler için derledik...

Batman'da Gezilecek Yerler Nerelerdir?

  • Hasankeyf: Sadece Türkiye'de değil, dünyada da oldukça meşhur tarihi yerlerinden biridir. 1981 yılında koruma altına alınan bu antik kent, Mezopotamya'da hüküm sürmüş önemli devletlere ev sahipliği yapmıştır.

  • Hasankeyf Kalesi: Batman'ın en değerli yerlerinden biri olarak kabul edilmektedir. M.S 363 yılında yapılan bu kale, Yukarı Şehir adıyla bilinir.

  • Hasankeyf Yolgeçen Hanı: Bu han, Hasankeyf Kalesi'nin altındaki mağarada yer alır. Mağaranın bir ucu Dicle Nehri'ne dayanır ve gizli bir yolla da kalenin içine gidilebilmektedir. Günümüzde ise restoran olarak hizmet verir.

  • Hallan Çemi Höyüğü: Neolitik dönemi yansıtan en önemli arkeolojik kazı alanlarından biridir. Yöre halkı tarafından Çemi Holla olarak da bilinen bu yer, 11 bin yıllık bir tarihe sahiptir.

  • Batman Müzesi: Eski Taş Çağı'ndan sonra çıkarılan eserler bu müzede sergilenmektedir. Müzedeki en önemli eserler, 2011 kazılarında çıkarılan Oyun taşları, Dikili taş, Tun Mezar Hediyeleri ve Tanrı Bes Heykeli'dir.

  • Mor Aha Manastırı: Süryanilerin önemli yapılarından biridir. Halk arasında  Deyr Mahar olarak da bilinmektedir. Yapımında ise kesme taş ve molozlar kullanılmıştır.

  • Mor Kiryakus Manastırı: Batman ve çevresinde Süryanilerin inşa ettiği önemli manastırlardan biridir. M.S 457 yılında, Süryaniler için kutsal bir yer olan Turabidin bölgesinde yapılmıştır. Yerin altında bulunan mahzeniyle görülmesi gereken yerler arasındadır.

  • Zeynel Bey Kümbeti: Anadolu'da bulunan ilk anıt mezar olma özelliğine sahiptir. Yapım tarihi kesin olarak bilinmemekle birlikle Akkoyunlu hükümdarlarından biri olan Zeynel Bey döneminde inşa edildiği düşünülmektedir.

Batman'da Ne Yenir?

  • Kaburga Dolması: Batman'ın yöresel yemeklerinden biri olan kaburga dolması, oldukça lezzetli bir yemektir. İçerisine koyulan pirinci, zengin aromalı baharatları ve lokum gibi etiyle yöre halkı tarafından sık tüketilir

  • Şam Böreği: Özellikle kahvaltıların vazgeçilmez hamur işlerindendir. Görünüş itibari ile gözleme benzer. İsteğe göre kıymalı, ıspanaklı ve patatesli de yapılabilmektedir.

  • Perde Pilavı: Her yörede farklı şekillerde yapılan bir yemektir. Batman mutfağında ise açılan hamurların içerisine tavuk eti, pirinç, badem, kuz üzümü ve çeşitli baharatlar koyulur.

  • Tırşık: Yapımı hem kolay hem de lezzetli yemeklerden biridir. İçerisinde ise  patlıcan, biber ve et bulunur. Batman yöresinin türlü yemeği olarak bilinir.

  • Mumbar Dolması: Güneydoğu ve Doğu Anadolu Bölgesi'ne ait yemeklerinden biri olan mumbar dolması, Batman'da koyun eti ile yapılır. Tadılması gereken lezzetlerdendir.

  • Havdel: Batman'ın meşhur tatlılarından biridir. Yapımında un, tereyağı, pekmez, badem, karanfil ve tarçın kullanılır. 

  • Bayram Tatlısı: Adından da anlaşılabileceği gibi bayramlarda yapılan önemli tatlılardan biridir. İçerisine koyulan ceviz ise tatlıya ayrı bir lezzet katar.

Aşağıdakiler De İlginizi Çekebilir

Batman Günü Özel: 25 Maddede Batman Hakkındaki İlginç Gerçekler
Erzurum'da Gezilecek Yerler Nerelerdir? Erzurum'da Ne Yenir?

Popüler İçerikler

Kasımpaşa’nın 18 Yaşındaki Futbolcusu Yasin Özcan 8 Milyon Euro’ya Aston Villa’ya Transfer Oluyor
Volkan Demirel, Elini Sıkmadığı Şenol Güneş'le Arasında Geçen Diyaloğu Anlattı
Wanda Nara ile Yasak Aşk Yaşadığı Öne Sürülen Keita Balde Sivasspor'dan Gönderildi