Batılı Tarzda Yazılmış İlk Roman Olan Felatun Bey ile Rakım Efendi Kitabının Özeti

Ahmet Midhat Efendi'nin kaleme aldığı Felatun Bey'le Rakım Efendi romanı, Türk edebiyatının önemli eserlerinden biri. Tanzimat döneminde yazılan bu eser, dönemin toplumsal sorunlarına ışık tutuyor.Dönemin diğer romanlarında olduğu gibi bu eserde de yanlış batılılaşma kavramı vurgulanıyor. Aynı zamanda bu roman, 100 Temel Eserler listesinin içerisinde yer alıyor.

Felatun Bey ile Rakım Efendi'nin Özeti

Mustafa Merakı Efendi oldukça zengin olan birisidir. Oğlu Felatun Bey'de aynı babası gibi paraya ve gösterişe düşkündür. Mustafa Merak Efendi, çocuklarının eğitimiyle ilgilenmez. Sadece kıyafetlerine para harcayan bir alafrangadır.

Felatun Bey, Batılıların lüks yaşamına çok özenir. Her gün eğlence yerlerine gider ve hiçbir işte çalışmaz. Babası, oğluna bir yerde iş bulmuştur ama Felatun Bey, giyim dükkanlarını gezmekten vakit bulamaz. Babası öldükten sonra, çok büyük bir miras kalır. Tüm parayı eğlencede kadınlarla birlikte harcar. Parası bitince babasının yakın arkadaşları ona yardım eder. Babasının arkadaşlarının Akdeniz'in bir adasında bulduğu mutasarrıflık işi ile İstanbul'daki hayatından uzaklaşır.

Rakım Efendi ise Felatun Bey'in tam tersi bir tiptir. Elinden her işi gelen Rakım Efendi, babasının çok küçük yaşta kaybetmiştir. Annesi ve dadısı ile yaşamaya başlamış daha sonradan annesini de kaybeder. Dadı, Rakım Efendi'yi sorumluluk sahibi bir insan olarak yetiştirir. Canan isminde küçük bir kıza müzik eğitimi, yabancı dil dersleri verir. Canan büyüyünce Rakım Efendi ile birbirine aşık olurlar ve evlenirler.

Ahmet Midhat Efendi'nin Hayatı Hakkında Kısa Bilgi

Ahmet Midhat Efendi, 1844 yılında İstanbul'da dünyaya geldi. Tanzimat edebiyatının önemli yazarlarından biridir. Yazarlığının yanında gazetecidir. Devir, Bedir, Tercüman-ı Hakikat gibi gazeteler çıkardı.

Yazdığı makalelerden dolayı Rodos'a sürgün edildi. Sürgünden geldiğinde ise romancılığa yöneldi. Edebiyatının ilk popüler roman yazarı oldu. Batılı tarzda çevirilere yaptı. Ahmet Midhat Efendi, 28 Atalık 1912 yılında İstanbul'da öldü.

Popüler İçerikler

JASAT Tutanağı Ortaya Çıktı: Narin'in Cesedini Gizli Tutmak İçin 6 Farklı Yöntem Kullanmışlar!
Derbiyi İzlemek İçin Nişan Atan Fenerbahçe Taraftarı Viral Oldu
Gürgen Öz, Miss Turkey 2024 Birincisi İdil Bilgen'e Gelen Eleştirileri Dilan Polat Üzerinden Değerlendirdi!