'Batık' Denilen İskandinav Ülkeleri ile Türkiye Arasındaki Acı Farkları Görünce Boğazınız Düğümlenecek

Eğer İskandinav ülkelerinin batmış hali buysa biz çoktan ölmüşüz demektir...

Geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, "Emeklilikte yaşa takılanlar" konusundaki sözleri çok konuşulmuştu hatırlarsanız. Hatta konunun İskandinav ülkelerine gelmesi, birçok kişiyi şaşırttı diyebiliriz.

Cumhurbaşkanı'nın sözlerini tam olarak şuraya kopyalayıp yapıştıralım: 'Tutturmuş bir EYT, erken emeklilik.  İskandinav ülkelerinin hepsi bu sistemle battı. Bizim ülkenin başına da bu erken emekliliği dolayanlar bunun bedelini ödediler. Niçin erken emeklilik? Bırakalım ne zaman emekli olması gerekiyorsa o zaman emekli olsun ve parasını alsın. Erken emekli olduğu zaman ideal ücreti alamayacak hem de ikinci bir iş aramak suretiyle ikinci iş ile işsizliğe öncü olacak. SGK sistemimizin çökmesini istemelerinin tek sebebi kaos ortamından kendilerine siyasi rant devşirme hesabıdır.

Biz bunu yapmayacağız. Arkadaşlarıma söylüyorum. Beni bu yola asla teşvik etmeyin. Milletimin zararına olan bir şeye asla yokum. Seçim kaybetsek de yokum. Bütün dünya bizim sistemimizi kendine uyarlamaya çalışıyor, bizdeki bazı köhne zihniyetler sistemi çökertmek için hinlik peşinde koşuyor.'

Detaylar için buraya bakabilirsiniz.

Erdoğan'dan EYT Açıklaması: 'Seçim Kaybetsem de Yokum'

Tartışma büyüyünce haliyle bir İskandinav ülkeleri ve Türkiye karşılaştırması da kaçınılmaz oldu. Mesela kişi başı milli gelirden tutun da diğer istatistiklere, Türkiye'yi de dahil ederek şöyle bir bakalım.

Bu senenin başında hazırlanan Dünya Mutluluk Raporu'nda ise ilk sırada yine bir İskandinav ülkesi olan Finlandiya var. Peki 159 ülkeden Türkiye kaçıncı dersiniz? Hemen söyleyelim: 79.

İlk 10'a yerleşen ülkelerin hepsinde 6 anahtar kural gözlenmiş; gelir, sağlıklı yaşam, sosyal destek, özgürlük, güven ve cömertlik. 

Yeşil renk ile işaretlenmiş bölgeler en mutlular iken, kırmızı olanlar ise dünyanın en mutsuz ülkeleri olarak belirlenmiş. Gördüğünüz gibi yeşil renklerin çoğu yine İskandinav ülkeleri.

Eğitim sistemi olarak tüm dünyaya örnek gösterilen modeli uygulayan ülke hangisi dersiniz? Evet, yine bir İskandinav ülkesi olan Finlandiya ile karşı karşıyayız.

Klasik eğitimden vazgeçip disiplinlerarası eğitimi uygulamaya başlayan Finlandiya, tüm dünyada inanılmaz bir ilke imza atmış durumda. Bakış açıları ise tamamen şu sözlerle belli: 

'1900'lü yılların başında tasarlanan ve o zamanlar faydalı olan eski moda bir anlayış ile okullarda eğitim veriyoruz. Oysa günümüzde ihtiyaçlar aynı değil. Dolayısıyla 21. yüzyıl için uygun bir eğitim modeli lazım.'

Keza Norveç'te de rekabetten uzak, eşitlikçi ve kapsayıcılığa dayalı bir eğitim sistemi vardır. Mesela 8. sınıfa kadar öğrenciler sınava tâbi tutulmaz ya da ailelerine hangi öğrencinin daha çalışkan olduğu gibi örnekler verilmez.

Daha ilginç bir detay da şu: Eğer okul, öğrencinin evine 2 km'den uzaksa devlet, çocuğun yol parasını karşılıyor. Aynı şekilde eğer öğrencinin yürümesine engel bir rahatsızlığı oluştuysa, devlet öğrencinin ulaşımını araçla sağlıyor. İlginç değil mi?

Bizde ise her sene değişen eğitim sistemi, özellikle kırsal bölgelerde okula gidebilen çocuk sayısı ve öğrencilerin gelir durumlarıyla ilgili dramatik tablolar var.

Cumhurbaşkanı'nın İskandinav ülkeleri açıklamasından sonra sosyal medyada da karşılaştırmalar ve tepkiler oluştu. Onlardan bazıları işte böyle...

borsacık

Levent

nobody

STB

tuuuç

ektim biçtim

terbiyesiz herif

Popüler İçerikler

Arkeolog Muazzez İlmiye Çığ 110 Yaşında Yaşamını Yitirdi
"Bir Evim Varsa Onun Sayesinde": Hakan Meriçliler'den Vural Çelik Tartışmasında Gülse Birsel'e Büyük Destek!
Kılıçlı Yemin Olayında Yeni Gelişme: Teğmenlerden Sonra Komutanlar da Disipline Sevk Edildi
YORUMLAR
18.11.2019

Hakikaten coğrafya kadermiş.

18.11.2019

Ulu önder, hakanların hakanı, Allah'ın sevdiği kulu, bordo bereli, ordinaryüs profesör Rejop Tazyik Şerdoğan'dan daha iyi mi bileceksiniz atayis goministler..?

18.11.2019

Ben de İskandinav ülkeleri gibi batmak istiyorum.

TÜM YORUMLARI OKU (31)