Euronews'in aktardığına göre, Rusya'nın normalde Batı'dan alacağı mal ve hizmet arzı noksanlığını telafi etmek için Çin'e yaklaşması ihtimali üzerinde durulsa da Smith, “Muazzam enerji kaynaklarının, özellikle kış aylarında talep görmeye devam edeceğini düşünüyorlar. Eğer pazara sunabilirlerse, enerjiden elde edilecek önemli miktarda kar var” diyerek Rus ekonomisinin yaptırımlara karşı olası çıkış yolunu işaret ediyor.
Bu bağlamda geçen ay Rusya, gaz tedariği konusunda Çin ile 30 yıl süreli bir anlaşmaya imza attı. Ayrıca Çin de Rusya'dan buğday ithal edeceğini duyurdu.
Moskova için bu olumlu gelişmelerin yaptırımların olumsuz etkilerini gidermeye yetmeyeceği düşünülüyor. Zira küresel çapta Rus doğal gazı ve petrolüne talebin düşecek olması Rusya'yı Çin'e bağımlı hale getirebilir. Çin'in dolaylı yaptırımlara maruz kalmak istememesi nedeniyle de fiyatlar konusunda elindeki kozları kullanarak sıkı pazarlık yapması söz konusu.
Avrupa halkından gerçekler saklanılıyor, Rusya kasıtlı olarak güçsüz gösterilmeye çalışılıyor. Rusya 50 yıllık tanklarla Ukrayna'ya girdi, daha ordu kabiliyetini göstermedi bile. Avrupa Halkı uzun süredir rahat yaşam standartlarına alışık eğer kendilerini rahat hissetmezlerse bu huzursuzluk kaosa döner. Zaten cinayet, hırsızlık gibi konular siyasi bağlantısı yoksa Avrupa ülkelerinin genelinde haber niteliği taşımıyor çünkü halkın devlete güvenini zedeliyor. Huzursuzluğun olduğu ortamda suç oranı artar.