Batı Karadeniz'in İncisi: Cide

KASTAMONU'da saklı güzellikleriyle CİDE

Tepeden baktığınızda kalp şeklinde göreceğiniz, mavi ve yeşilin eşsiz uyumuna doyamayacağınız Cide, Karadeniz'in en uzun sahiline sahip ilçesidir. Dağları, şelaleleri, kanyonları, koyları ve şirin köyleriyle gelenlerin bir daha gelmek isteyeceği bir yerdir. Ulaşım kara yolundan dağlık, uçurumlu ve virajlı yollar sonunda sağlanıyor fakat manzaraları ve doğal güzellikleri çektiğiniz yola gerçekten değiyor. Sessiz sakin bir Karadeniz tatili planlıyorsanız Cide'yi de planınıza dahil etmenizi öneririm. Gezip gördükten, yemeklerimizi yedikten sonra daha önce gelmediğiniz için pişman olabilirsiniz. 

  Rıfat Ilgaz, “...Cide, doğduğum eşsiz, benzersiz memleket… Ne iyi etmiş de anam beni bu cana yakın memlekette doğurmuş!.. Her şeyimi yitirdiğim günlerde Cide’nin belleğimin duvarlarına yansıyan görünümü ile dirilir, yaşama gücümü tazelerdim..” der “Sarıyazma”'adlı romanında...

Oldu da Cide'ye yolunuz düştü...

1. CİDE SAHİL

Sahilde kendinize bir çay bahçesi seçtikten sonra çayınızı yudumlarken gün batımının eşsiz güzelliğini bir de Cide sahilinden hafızanıza kazıyın... Akşamları sahilde satıcılar tezgahlarını kurup ürünlerini satıyor, Cide'nin simgesi sarı yazmalardan almadan dönmeyin. Üzerinize hırka almanız da fayda var, gündüzleri ne kadar sıcak olsa da akşamları serin olabiliyor.

2. Türkiye'nin en güzel 3. koyu "GİDEROS"

Cide'ye gelip Gideros'a uğramadan dönmek olmaz, Cide ile Bartın'ın Kurucaşile ilçesi arasında saklı kalmış bir koydur. Ana yoldan sapıp koya indiğinizde aracınızı park ettikten sonra tahta masalara oturup çayınızı içip manzaranın keyfini çıkarabilirsiniz. Konaklama konusunda pek alternatif yok. Günübirlik uğramanızı tavsiye ederim, denize girebilirsiniz.

3. DÜNYANIN EN DERİN 2. KANYONU "VALLA"

Valla Kanyonu dünyanın en derin ikinci kanyonu olarak kabul ediliyor, 800 metre derinliğe sahiptir. Pınarbaşı ilçesine bağlı Muratbaşı köyü Kanlıçay'dan giriliyor. Kuzeydeki Cide'ye doğru yaklaşık 10 kilometre uzanıyor. Dünyada geçişi en zor olan kanyonlardandır. Kanyonun içerisinde birçok şelale, girdap, mağara, debisi yüksek sular, ve doğal engeller var. Kanyon ziyareti için en uygun zamanlar Temmuz ve Eylül aylarıdır, riskli bölge olduğundan rehbersiz geçiş yasaktır.

4. LOÇ VADİSİ

Cide'ye bağlı Çamdibi, Hamitli, Karakadı ve Şenköy ile Derebucağı Köyü'nün Acina mahallesini içine alan, Devrekani çayının her iki yanında Valla Kanyonu'nun çıkışı ile Karakadı Kanyonu girişinde yer alan Küre Dağları Milli Parkı içindedir. Vadi dünyada sadece bu bölgede yetişen 29 tür bitkiye ev sahipliği yapıyor.

Loç Vadisi'nin HES'le çilesi de bitmiyor! Fotoğrafa tıklayınız.

5. MALYAS KANYONU

Ciğerlerinizi temiz havayla dolduracağınız Malyas Kanyonu'na uğramadan Cide'den dönmeyin. Yanınızda yedek kıyafetler ve ayakkabı bulundurmanızı tavsiye ederim.

6. RIFAT ILGAZ MÜZESİ

Hababam Sınıfı'nın yazarı olan Rıfat Ilgaz'ın doğduğu ve hayranı olduğu Cide'de yer alan müze, Cide Rıfat Ilgaz Sarı yazma Kültür ve Sanat Festivali'ne her yıl ev sahipliği yapıyor.

7. Saklı kalmış plaj "GÖKÇEKALE"

Gökçekale plajı, Kurucaşile-Cide karayolu üzerindedir. Yol kenarına aracınızı park edip, orman yolundan yürüyerek plaja iniyorsunuz, yanınızda spor ayakkabınız olsun yolu biraz çileli :) Tekneyle de ulaşım sağlanabiliyor. Plaj derken kum yok, tamamen taşlık. Fakat denizi çok güzel. Yerlilerden gelenler dışında başka kasabalardan da gelenler var.

  Henüz çok fazla bilinmemesine rağmen deniz kenarında, gelenlerin bıraktığı çöpler bu güzelliğe yakışmıyor.

8. Hamitli Köyü - UZUNGÖL ŞELALESİ

Kastamonu’da bulunmuş olan en büyük şelaledir. Valla Kanyonu’nun Cide tarafındaki bitiminde yer alıyor. Kanyonun bitim noktasında yer alan Hamitli köyü sınırlarındaki Uzungöl Şelalesi yaklaşık 45 metre yükseklikten aşağıya düşüyor.

9. PELİTOVASI

Cide'nin birbirinden güzel köylerinden, Pelitovası köyleri Cide'ye yaklaşık yarım saatlik mesafededir, Bartın'la sınırdır aralarından dere geçer. Hacıahmet, Emirler, Nanepınarı, Himmetbeşe köylerini içinde bulunduran Pelitovası'nı ziyaret etmenizi bol bol fotoğraf çekmenizi tavsiye ederim köylerimizde hala eski tahta evlerden bulunmakta, nüfus az geneli yaşlı ve diğerleri de emekli olup dönen yerliler. Kapılarını çaldığınızda karnınızı doyurmadan, yağlı gözlemeyi ve mancar dolmasını yedirmeden göndermezler :)

10. SON OLARAK...

  • Kuyruklu dolma

  • Bulgurlu mancar

  • Ceviz helvası

  • Köy böreği

  • Yağlı gözleme

  • Armut tatlısı   

Yöremizin meşhur yiyeceklerinden.

 Köylerde yaşayan yerlilerden arıcılık yapanlar var, kestane balı almanızı tavsiye ederim.

Popüler İçerikler

151 Gündür Oğlu Fatih'i Arayan Baba Esra Erol'a "Bulamıyorsan Müge Anlı'ya Çıkalım" Deyince Ortalık Karıştı
Sosyal Medyada Süren Öğretmenlik Tartışması: Az Çalışıp Çok mu Maaş Alıyorlar?
Gazeteci Özlem Gürses TSK Hakkındaki İfadeleri Nedeniyle Gözaltına Alındı
YORUMLAR
06.12.2018

Bavullar hazırlansınnn😄

06.12.2018

Kalacak yerin hazır kardeşim 😂

06.12.2018

Memleket sevdam

06.12.2018

Bekleriz..

08.12.2018

Ooo Cide hemen göç etmeliyiimm:)

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ