Basketbolseverlerin Eski Mabedi Abdi İpekçi Arena'nın Sahne Olduğu Unutulmaz 13 Spor ve Sanat Olayı

Abdi İpekçi Spor Salonu ya da son zamanlarda anıldığı ismiyle Abdi İpekçi Arena, basketbolun adeta ülkemizdeki mabediydi. İnanılmaz başarıların yaşandığı bu salon artık yıkıldı ve yerine yenisi yapılıyor. Ancak bu salonda yaşanan olaylar, hali hazırda bu salonu efsane kategorisine sokuyor. Gelin şimdi bu olayları birer birer hatırlayalım.

1. Harlem Wizards - Washington Generals / Açılış-Gösteri Maçı (1989)

Abdi İpekçi Spor Salonu 1989'da 10 yıl süren inşaatın ardından Amerika'dan gelen gösteri takımları Harlem Wizards ve Washington Generals'ın karşılaştığı maç ile kapılarını ilk defa seyircilere açtı.

2. Joventut Badalona - Partizan Belgrad / Euroleague Finali (1992)

3. Efes Pilsen - Stefanel Milano / Koraç Kupası Finali 1. Maçı (1996)

4. Spice Girls Konseri (1997)

5. Prodigy Konseri (1998)

Ülkemizde o yıllarda yapılan konserler, gençler tarafından hınca hınç dolduruluyordu. Dönemin ve tüm zamanların en büyük elektronik müzik gruplarından Prodigy ilk Türkiye konserini Abdi İpekçi Spor Salonu'nda verdi.

6. Türkiye - Yugoslavya / Eurobasket Finali (2001)

12 Adam efsanesinin ortaya çıktığı seneye geri dönecek olursak milli takımımız Eurobasket 2001'de olağanüstü bir performans göstermişti. Rakiplerini bir bir devirerek finale kadar yürüyen milli takımımız finalde Abdi İpekçi'de Yugoslavya'ya yenilerek Avrupa ikincisi olmuştu.

7. Depeche Mode Konseri (2001)

2000'lere çok hızlı giren Depeche Mode, büyük başarılara imza attığı Exciter Tour kapsamında 2001'de İstanbul'da sahne aldı. Hayranlarının doldurduğu Abdi İpekçi Spor Salonu, bu konsere giden birçok kişi için hala çok özel bir yerde duruyor.

8. Eurovision Şarkı Yarışması (2004)

2003'te Sertab Erener ile Letonya'da kazandığımız zaferin ardından, 2004 yılında Eurovision şarkı yarışması ülkemizde düzenlendi. Abdi İpekçi Spor Salonu'nda yarışmayı Ukrayna'yı temsil eden Ruslana kazandı

9. Phil Collins Konseri (2005)

Efsanevi İngiliz vokalist ve davulcu Phil Collins'in ülkemizi ilk ziyareti 2005 yılında Abdi İpekçi Spor Salonu'nda gerçekleşti. Konsere tanıklık edenler katılımın çok yüksek olmadığını söylerken, bilet fiyatlarının bunda etkili olduğunu da aktarıyorlar.

10. Efes Pilsen - Minnesota Timberwolves / Türkiye'de bir NBA takımının ilk maçı (2007)

NBA ile Avrupa basketbolu sürekli karşılaştırılıyor. Son zamanlarda NBA'e sürekli Avrupa'dan oyuncu gitmesi aslında NBA'in 2000'lerin sonuna doğru yaptığı yatırımlara dayanıyor. Bu yatırımların ilk örneklerinden biri olarak NBA'den Minnesota Timberwolves takımının Efes Pilsen ile karşıya gelmesi gösterilebilir. 2007 yılında gerçekleşen bu karşılaşma akıllara kazınmış durumda. Elbette önemli bir parçası da Abdi İpekçi.

11. Dream Team'in Dünya Basketbol Şampiyonası Grup Maçları (2010)

Ülkemizde düzenlenen en büyük organizasyonlardan biri olan Dünya Basketbol Şampiyonası maçlarının bir kısmı da Abdi İpekçi Spor Salonu'nda oynandı. Bu maçlardan en önemlileri basketbol tarihine adlarını altın harflerle yazdıran birçok yıldız oyuncunun bulunduğu Dream Team'in maçlarıydı.

12. Kadınlar Euroleague 8'li Finali (2012)

Ülkemizde kadın basketbolu özellikle son 10 yılda çok önemli bir noktaya geldi. Bu yolda kulüp ve milli takımlarımızla katıldığımız her organizasyon çok etkili oluyor. Bunlardan en önemlilerinden biri de ülkemizde, Abdi İpekçi'de düzenlenen 8'li final oldu. Bu organizasyonda ülkemizden Fenerbahçe ve Galatasaray yer aldı. Şampiyonluk da İspanya'dan Ros Casares oldu.

13. Galatasaray - Strasbourg / Eurocup Finali (2016)

Bu mükemmel anlara tanıklık etmiş Abdi İpekçi artık yerinde değil.

Yerine yapılacak olan spor kompleksi yeni ve başarılı basketbolcular yetiştirmek için önemli bir merkez olacak. Ancak Abdi İpekçi Spor Salonu'nun ruhu hiçbir zaman yok olmayacak.

Popüler İçerikler

Kızılcık Şerbeti Umut'un En Başından Beri "Umutsuz Vaka" Olduğunu Anlatan Enfes Flood
'İmam' Halil Konakçı, İlber Ortaylı'ya Ateş Püskürdü! 'Bizans Tohumu, Yunanlı, Dönme!'
Cem Yılmaz'dan Küfürlü Gönderme Gelmişti: Hasan Can Kaya'dan Ünlü Komedyene Cevap Geldi!