Mahalleye ver 400'ü seni uçursun sistemden sisteme, ver 300'ü daldırsın deryalara ama ben 200 ancak verebilirim diyorsan da üzülme. Mahalle edebiyatında herkese uygun bir unvan, herkes için bir sıfat var.
Mahalleye ver 400'ü seni uçursun sistemden sisteme, ver 300'ü daldırsın deryalara ama ben 200 ancak verebilirim diyorsan da üzülme. Mahalle edebiyatında herkese uygun bir unvan, herkes için bir sıfat var.
'Çok afedersin cıvık müdürüm! Müdür napıosun?' şeklinde kullanımları olan sistemde müdür olmak için eleman olarak başlamaya gerek yok.
''Ajan bizim kolalar nerede kaldı ya?'' şeklinde kullanılır. Bir mekanda çalışan ufaklığa ya da mahallenin haylaz çocuğuna denir.
'Başkan nabersin ya?'' ''Çocuklar nasıl başkan?'' ''OOO Kamuran Başkan gelmiş...' gibi kullanımları olan sistemin ne getirip ne götürdüğü aşağı yukarı belli. Başkan zirveye oynasa da; aman Başkan canım Başkan gibi boş vaatlerle kandırılıyor mahallelerde. Henüz mahallelerde kendine yer bulamamış olan eşbaşkanlık sistemine gebedir.
''Ağam olasan Ömer, paşam olasan Ömer!'' gibi vaatlerle kendini ağa gibi hissetmesi sağlanır. ''Aga aslında bu işi şöyle yapacaksın!'' diye damardan girilir. ''Agaaaaaa!'' diye seslenme ünlemi de vardır.
Kankigillerden hayatımıza girip, Kankito, Kankeyto, Kunk, Kankitomsu gibi ifadelerle zenginleşen, kan kardeşine bağlanan sistem.
En kandırıcılarından olan bu sistemde; ''Patron sende bozuk vardır ya şu minibüs paralarını bir öde gözünü seveyim.'' gibi tehlikeli kilitlemeler mevcut.
''Şefim bizim yemekler n'oldu?'' der gibi, ''Şefim şöyle yapalım şefim.'' diye kandırabilirsiniz.
İngilizce'deki 'brother' kelimesinden destek alan, dengeleri erkek kardeş olma üzerine kurmuş sistemdir.
İşi sizden az daha iyi yapıyorsa, ''Üstat şuna bir bakar mısın?'' diye durumu kurtarmanıza yarayan sistemdir. İşi iyi yapmasa da, karşınızdakinin kendini önemli hissetmesini sağladığınızdan başarıya ulaştırır.
Hacca gitmenize gerek kalmadan eş dost tarafından hacı ilan edildiğiniz sistemdir. Hacı amca, hacı bakkal gibi azıcık yaşlı görünen herkese kullanılabildiği gibi, gençlere de kullanılabilir.
''Yeğenim bize iki çay kap da gel!'' şeklinde kullanılırken, usta sanatçı Tuncel Kurtiz'in canlandırdığı Ramiz Dayı tiplemesiyle; dayı öğüt veren, yeğen ise onu dinleyen olarak adlandırıldı.
Broluk Sistemi ile karıştırılsa da açıkçası eğer biri size ' Bakar mısın birader!' derse bu erkek kardeşlik değil; dayak geliyor biraderidir. Sistemin en büyük açığı 'birader''in okunuş biçimidir. Aman dikkat!