Başkan Çorbayı Yasakladı! Yiyecekler Hakkında Uydurma Sanılan Ancak Gerçek Olan Bilgiler

Merhabalar. Gün geçmiyor ki yiyecekler hakkında çok ilginç bilgileri öğreniyoruz. Bu yazıda yiyecekler hakkında kulağa uydurma gibi gelen ancak gerçek olan bilgileri bir araya topladım.

Keyifli okumalar dilerim.

Havuçlar eskiden beyaz, sarı veya mor olurdu. Turuncu renk havuç mutasyon sonucu elde edilmiştir.

Eski zamanlarda yetiştirilen havuçlar sadece beyaz, sarı veya mor renkteydi. M.S. 900'lü yıllarda Orta Asyalı çiftçiler daha tatlı bir havuç elde etmek için mor ve sarı havuçları evcilleştirmeye başladı. Bunun sonucunda havuçlar mutasyona uğradı ve turunculaştı.

Ketçap ilk zamanlarda domatesle değil balıkla yapılıyordu.

Bugün ketçabı eskiden de domatesten yapılan bir kırmızı sos olarak düşünüyoruz ama aslında ilk ketçaplar balıktan yapılıyordu. İlk ketçaplar 'ke-tsiap' olarak adlandırıldı ve Çin'de yapılırdı. Asya mutfağında sos olarak sıkça kullanılan bu salamura balık sosunu Avrupalı denizciler 17. yüzyılda mantar gibi malzemeler ekleyerek ithal ettiler.

PEZ şekerleri sigaraya alternatif olarak üretildi.

PEZ sadece meyveli bir şeker değildi. 1927'de Avusturyalı Eduard Haas PEZ'i icat ettiğinde sigaraya alternatif olacağını düşündü. Yuvarlak ve naneli olan bu şeker tuğla tasarımı şeklindeydi ve içinde pek çok farklı tat vardı.

Mekanik mikser milattan önce keşfedildi.

Romalılar hamur işleriyle tanınırlardı. M.Ö. 2. yüzyıla kadar fırıncılık işleri kadınlar tarafından yapılan bir ev işiydi ta ki Romalılar zenginleştikçe bu mesleği kadınlardan alıp fırıncılara verdi. Marcus adlı azat edilmiş bir köle, fırıncılar için mekanik hamur karıştırıcı icat etti.

Ayda yenen ilk şeyler domuz pastırması, şeftali ve kurabiyeydi.

Neil Armstrong, Ay'a ilk adım attığında bunun insan için küçük, insanlık için dev bir adım olduğunu ilan etti. Peki Armstrong Ay'da kaldığı 1 gün süre boyunca ilk ne yedi? Ay'a inen astronotlar kahvaltı olarak kahve, kurabiye, şeftali ve domuz pastırması yediler.

İspanyol fatihler avokadonun çekirdeğinden kırmızı mürekkep üretti.

Avrupalılar Amerika'yı ilk keşfettiklerinde avokado ile tanıştılar. İspanyollar, Orta ve Güney Amerika'daki yerli halklarla savaşırken avokado tohumlarını belgeleri yazmak için mürekkep olarak kullandılar.

Simit 1610 yılında yeni annelere doğum hediyesi olarak veriliyordu.

Bagel de denen simitlerin uzun bir geçmişi var. Simidi 14. yüzyılda Polonya'ya göç eden Alman göçmenler bayram günü ekmeği olarak getirmişlerdir. Hatta Polonya kraliçesi Jadwiga, simitleri vazgeçilmez bir ekmek olarak görüyordu. Kraliçe 1610 yılında yeni annelere simit hediye edilmesi gerektiğini yazan bir kanun çıkardı. O yıllarda simidin hamile kadınlar için uğur getirdiğine inanılıyordu.

Antik Yunanlar Waffle makinesi kullanıyordu.

Wafflelar modern çağın yiyeceği olarak görülebilir ancak kökeni Yunanlılara kadar dayanır. Antik Yunanların waffleları günümüz wafflelarından biraz farklıydı. Onlar daha çok preslenmiş gofret gibiydi. Zamanla bu yöntem yerini Belçikalıların yaptığı şekle dönüştü tabii.

Tatlıya düşkün başkanı çikolata bombasıyla öldüreceklerdi.

Nazi Almanyası, II. Dünya Savaşı'nda Büyük Britanya'nın üzerine konvansiyonel bombalar yağdırırken, Adolf Hitler'in güçleri de düşmanı kendi topraklarında vurmak için şeytanca tuzaklar tasarlamakla meşguldü. Savaş ilerledikçe, İngiliz istihbarat teşkilatı MI5, patlayıcıları erik kutuları, motor yağı bidonları, tıraş fırçaları ve kömür yığınları gibi günlük eşyalara gizlenen bombalar olduğunu öğrendi. İşin ilginç yanı ise 1943'te Naziler Winston Churcill'i öldürmek için patlayan bir çikolata üretmişlerdi.

1. Dünya Savaşı'nda Amerikan askerler Almanca kelimeleri kullanmayı bıraktı.

Amerikalılar yiyecekler konusunda 1. Dünya Savaşı'nda oldukça hassastı. Almanlarla savaşmak için Atlantik'i geçtiklerinde Amerikalılar yiyecek kelime dağarcığından Almanca kelimeleri çıkardılar. Lahana turşusuna özgürlük lahanası, sosisli sandviçe özgürlük sandviçi demeye başladılar. Hatta Alman kızamığı olarak bilinen hastalığa bile özgürlük kızamığı demeye başladılar.

ABD Başkanı Beyaz Saray'da çorbayı yasaklamıştı.

Eski ABD Başkanı Richard Nixon, Beyaz Saray'da çorbayı yasakladı. Kesin nedenleri bilinmiyor, ancak Beyaz Saray çalışanı Roger Morris, 'Neredeyse her zaman masada kendi üzerine çorba dökerdi.' iddiasında bulundu. Başkanın görevi bitene kadar Beyaz Saray'da hiç çorba servisi de yapılmadı tabii.

Bunlar da İlgini Çekebilir

Yemeklerinizi Daha Lezzetli Hale Getirecek Birbirinden Değerli Tam 15 Detay
Bir Uçak Yolculuğu Sonunda Viski ve Kahvenin Bir Araya Gelerek "Irish Coffee"ye Dönüşme Hikâyesi
Kahvenin de Bir Adabı Vardır, Önce Hangi Saatte İçtiğini Bileceksin! İtalyan Kahve Kültürünün İlginç Kuralları

Popüler İçerikler

Sevgilisine Atacağı Fantezi Mesajını Yanlışlıkla Karısına Atan Ünlü Patron İcralık Oldu
Beklenen Gün Geldi: Birbirinden Ünlü İsimler Saygı1 Formatının İkinci Konuğu Sertab Erener İçin Sahneye Çıktı!
Mauro Icardi'den Olay Wanda Nara Paylaşımı: ''Evimde 2 Saat Boyunca Beni Taciz Etti''
YORUMLAR
18.12.2022

İlk cep telefonunu milattan önce bilmem kaçıncı yüzyılda benim büyük büyük büyük de büyük bayağı büyük dedemin kapı komşusu olan rukneddin bey amcanın arkadaşının teyze oğlu olan kişi üretti

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ