Başka Canlar Yanmasın! Çocuk Parklarında Kilidi Açık Elektrik Panoları Tehlike Saçıyor

İstanbul'da Çekmeköy'deki bir çocuk parkında kapağı açık bırakılan trafonun 8 yaşındaki Kadir Açık'ın hayatına mâl olması, parklardaki güvenlik zafiyetlerini yeniden gündeme getirdi. İstanbul'un 5 farklı ilçesinde 10 çocuk parkında yapılan gözlemlerde sadece bir elektik panosunun kilitli olduğu tespit edildi. Yaşanan can kayıplarına rağmen alınmayan önlemler ölüme davetiye çıkarıyor. 

Kadir Açık, 29 Ekim'de İstanbul Çekmeköy'deki parkta kapağı açık unutulan trafoya girince canından olmuştu.

Çocuk Parkında Korkunç İhmal: Trafodaki Elektrik Akımına Kapılan 8 Yaşındaki Çocuk Hayatını Kaybetti

Minik Kadir'in alınmayan basit bir önlem nedeniyle hayatını kaybetmesinin ardından çocuk parklarındaki güvenlik önlemlerinin ne durumda olduğu gündeme geldi.

Milliyet gazetesi muhabiri Çiğdem Yılmaz, İstanbul'un 5 ilçesindeki 10 çocuk parkını gezerek gözlemlerini aktardı. Parkların çoğunda elektrik panolarının çocukların erişimine açık ve kolaylıkla ulaşabilecekleri noktada olduğunu belirten Yılmaz,  'Her ne kadar üzerlerinde ‘Ölüm tehlikesi ya da dikkat’ yazsa da, 2-6 yaş grubu çocukların bu uyarıları fark etmesi mümkün değil. Panoların hepsi parkların içinde görünür noktalarda ve çoğu sadece elinizle dokunduğunuzda açılabiliyor' dedi. 

Yılmaz, haberinde şunları kaydetti:

"Onlarca çocuğun bulunduğu parkta elektrik panosu kilitli değil"

İlk kontrol ettiğimiz park Kadir’in hayatını kaybettiği Nişantepe Parkı ile arasında yaklaşık 1 kilometre bulunan TOKİ Parkı’ydı. Ölümlü bir olay yaşandığı için, ‘Mutlaka önlem alınmıştır’ diye düşünsek de, yanıldık. Onlarca çocuğun bulunduğu parkta elektrik panosu kilitli değil. Kapağa dokunduğunuzda kolaylıkla açılıyor ve çocukların salıncağa binip, kaydıraktan kaydığı alana mesafesi 3-4 metre. Panoya yürüyebilecek meraklı bir çocuğun erişimini engelleyecek hiçbir önlem düşünülmemiş. 

Yine Kadir’in öldüğü bölgenin çok yakınındaki Lokman Ceylan Park’ında ise pano yoktu. Ancak parktaki aydınlatma lambalarının elektrik kablolarının çocuklar için büyük bir risk barındırdığını saptadık.

"Annenin saniyelik bir dalgınlığı o panoyu büyük bir tehdide dönüştürebilir"

Şehit Üstteğmen Arif Kalafat Parkı’ndan bir kare

Piknik, oyun parkı ve yürüyüş bölümünün de olduğu geniş bir alana sahip Çekmeköy’deki Şehit Üstteğmen Arif Kalafat Parkı’nda da durum aynıydı. Parkın girişindeki 1-1,5 metre boyundaki bu pano da ne yazık ki kilitli değildi ve hemen yakınında çocuklar oyun oynuyordu. Bir sonraki durağımız olan Beykoz Cumhuriyet Mahallesi’nde bulunan Göztepe Çocuk Park’ındaki elektrik panosu da kilitli değildi. Panonun hemen ön tarafında 3,5 yaşındaki küçük çocuk koşturarak annesine bir şeyler anlatıyordu. Oğlunun çok meraklı olduğunu ve her yeri kurcaladığını anlatan annenin saniyelik bir dalgınlığı o panoyu büyük bir tehdide dönüştürebilir.

"Aydınlatma kabloları açıkta duruyor"

Sultangazi Yunus Emre Mahallesi’nde bulunan Gazi Şehir Parkı’nda da gözlerimiz direkt elektrik panolarını aradı. Bir aydınlatmanın altına konulan panonun kilitli olması gereken kapısı açıktı. Kadıköy’deki Özgürlük Parkı’nda ise zemin üzerinde yer alan aydınlatma kablolarının açıkta olması dikkat çekerken parktaki elektrik panosunun kapağının açık olduğu görüldü. Bağcılar’da bulunan Ebubekir Parkı’nda da park içinde bulunan aydınlatma lambalarında kablolar açıkta ve çocukların erişebileceği yerde.

"Pano kapıları kilit ile açılıp kapanmalıdır"

Elektrik Mühendisleri Odası’da parklardaki elektrik tehlikesine yönelik şu açıklamayı yaptı: 

“Çocukların asla elektrik panosunun bulunduğu alana erişememesi gerekmektedir. Elektrik dağıtım panosu sadece yetkilisinin girebileceği kapısı kilitle açılıp kapanan bağımsız kapalı bir yerde uygun koşullarda konumlandırılmalıdır. Bağımsız kapalı bir yerde konumlandırılan elektrik dağıtım panosunun direk dokunmaya karşı elektriksel önlemlerinin alınmış, standartlara uygun bağlantılarla yapılmış olması gerekmektedir. Ayrıca pano kapıları kilit ile açılıp kapanmalıdır. Kilit ilgili yetkilisi dışında herhangi bir kişide olmamalıdır.”

Popüler İçerikler

Sonunda Bu da Oldu: Antalya'daki Bir Otelde Türk Müşteriden 120 Euro "Milliyet Farkı Ücreti" Alındı
İlk Buluşmada Alman Usulü Hesap Ödediği İçin Buluştuğu Kişinin Cimriliğinden Dem Vuran Kadın Tartışma Yarattı
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya'dan 1 Mayıs Açıklaması: "Taksim Uygun Değildir"
YORUMLAR
01.11.2018

Hani film ve dizilerde leblebi yer gibi adam ölür ya da öldürülür ya. Öyle bir haldeyiz yeminle. Şerif yardımcısı ahalinin tepkisinden kurtulmak için suçluyu akşama kadar demir parmaklıklar ardında tutar. Sabah yine aramızdadır.

01.11.2018

O panoları oraya koyana sokarsanız sorun ortadan kalkar, bir daha da yapmaz

02.11.2018

bırakın çocuk parkını fabrika içinde bile elektrik panellerinin kapısı açık bırakılmaz. açık bırakılıp da birisinin yaralanmasına veya ölümüne sebep olursan taksirle adam yaralama veya adam öldürme suçundan yargılanırsın.

TÜM YORUMLARI OKU (5)