Başka Bir Yolu Yok muydu Diyeceksiniz: Erkek Zürafalar Çiftleşmeden Önce Dişinin Çişini Neden İçer?

Dişi zürafaların potansiyel eşlerine sunduğu en özel hediye nedir, biliyor musunuz? Çiş! Hayır, yanlış okumadınız.

Erkek zürafaların bu garip alışkanlığı, aslında son derece önemli bir biyolojik amacı yerine getiriyor.

Kaynak

Zürafalar, dişilerin çiftleşmeye hazır olup olmadığını anlamak için koklamaktan daha fazlasını yapıyor. Erkek zürafalar, dişilerin idrarını içerek onlara daha yakından bakıyorlar ya da daha doğrusu, tatlarına bakıyorlar.

Araştırmalar, zürafaların bir koku alma organı olan vomeronazal organlarının burun yerine ağızlarıyla daha güçlü bir bağlantısı olduğunu gösteriyor.

Bu nedenle erkek zürafalar, dişilerin idrarını doğrudan içerek onların çiftleşme durumunu daha doğru bir şekilde tespit ediyorlar.

Erkek zürafa, dişiyi idrarını yapmaya teşvik ediyor, ardından bir yudum alıyor ve flehmen yanıtı denen bir davranışla, üst dudağını kıvırarak dişinin kokusunu ağzındaki özel açıklıklara çekiyor.

Peki, neden idrar içmek yerine koklamıyorlar? Sorunun cevabı, zürafaların eşsiz anatomisinde gizli. Çoğu hayvan, çiftleşmeye hazır olup olmadıklarını anlamak için idrarı yerde koklar ancak zürafaların uzun boyunları ve ağır kafaları, yerdeki idrarı koklamayı zorlaştırıyor.

Bu duruş hem dengesiz hem de tehlikeli olabilir. Zürafalar, yere eğilmeden dişinin idrarını direkt ağızlarından analiz ederek daha güvenli bir yöntem izliyorlar.

1994, 2002 ve 2004 yıllarında Namibya’daki Etosha Ulusal Parkı’nda yapılan gözlemlerde, erkek zürafaların dişilere başlarını sürterek veya hafifçe tekme atarak onları idrar yapmaya teşvik ettiği görüldü.

Dişi zürafa razı olduğunda birkaç saniyeliğine idrarını yapıyor ve erkek bu sıvıyı analiz ediyor. Erkek zürafaların bu alışkanlığı, onların çiftleşme sürecinde en önemli rehberlerinden biri.

Zürafalar yılın herhangi bir zamanında çiftleşebildikleri için, diğer memeliler gibi mevsimsel bir döngüye ihtiyaç duymuyorlar.

Bu nedenle dişi zürafanın ne zaman çiftleşmeye hazır olduğunu belirlemek, idrarın içerdiği feromonların yardımıyla gerçekleşiyor.

İlginizi çekebilir:

Derin Denizdeki Bazı Canlılar Nasıl Oluyor da Yüzeydekilere Kıyasla Daha Büyük Olabiliyor?
Sandığımızdan Daha Zekiler: Posta Güvercinleri Gidecekleri Yeri Tam Olarak Nasıl Buluyordu?
Derin Deniz Canlıları Böylesine Yüksek Basınca Rağmen Ezilmeyerek Nasıl Hayatta Kalabiliyor?

Popüler İçerikler

Tugay Kerimoğlu’ndan Galatasaray Taraftarını Yıkan İddia: “Muslera Galatasaray’dan Ayrılabilir”
Narin Güran'ın Babası Arif Güran'dan 'Nevzat' Açıklamaları: "Kızıma Para Verip Kendisine Alıştırmış"
Bazı Okul Müdürleri Devlet Okullarını Ticarethaneye Çevirdi: Dışardan Ekip Getirip Kulüp Açıyorlar!
YORUMLAR
04.10.2024

Naammmyyyy yu.mmmmyyyyy

04.10.2024

ülkemiz deki zurafalar duymasın ama bizde kiler iki ayaklı

04.10.2024

golden shower fetişi var demekki :D

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ