Başka Bir Futbol Mümkün mü?

Futbol aktivizmi kadın, kız çocuğu, trans, eşcinsel gibi sporda iyi temsil edilmeyen farklı kimliklere yeşil sahada yeni alanlar açıyor. Kurulan alternatif takımlar ve ligler hem sahada hem tribünde erkek odaklı futbol kültürüne de meydan okuyor.

Futbol, açık ara farkla günümüzün en çok ilgi duyulan spor dalı.

Geniş kitlelere hitap edebiliyor olması futbolu yalnızca sahada değil, saha dışında da değerli kılıyor. Özellikle erkek çocuklarının sosyalleşmesinde futbolun önemli bir yeri var. Belirli bir yaşa gelmiş çocuklar aileden veya mahalleden yetişkin bir erkek aracılığıyla maçlara götürülüyor ve bir stadyum ritüeli olarak futbolla tanıştırılıyor. Bu alan, duyguları yoğun ve şiddetli olarak yaşamanın meşru görüldüğü istisnai mekânlardan biri.

Cinsiyetlendirilmiş mekân aynı zamanda bir direniş alanı da sunuyor.

Kadınlar, kız çocukları, homoseksüel ve trans bireyler gibi bu mecrada iyi temsil edilmeyen gruplar da son dönemde seslerini yükseltmeye başladı. Alternatif takımlar kuruyorlar, maçlar ve ligler organize ediyorlar.

İyi Futbol, Atletik Dildoa, Sportif Lezbon gibi plaformlarla birlikte farklı kimlikler sahalarda erkek egemen futbol kültürüne meydan okuyor, futbol oynama hakkını savunuyor.Türkiye'nin ilk Queer Olimpiyatları 2017'de İstanbul'da yapılmıştı.

Bu yıl 3. kez düzenlenecek olan Queer Olympix, 23-24-25 Ağustos'ta Türkiye'nin amatör takımlarına ev sahipliği yapacak.

Kaynak: BBC Türkçe / Akanda Taştekin

Video:

Popüler İçerikler

Doğum Günü Pastasının Rengi ve Deseni Yüzünden Yanlış Anlaşılan Yasemin Sakalloğlu'ndan Açıklama Geldi
Boğazdaki İşletmede Korkunç Olay! Müdür, Garsona Cinsel Saldırıda Bulundu
Araları Kötüydü: Survivor'a Giden Demet Akalın, Aleyna Kalaycıoğlu Hakkında Konuştu!
YORUMLAR
24.08.2019

Yav kadınlar istediği kadar futbola yönelsin hiçbir zaman izlenmez. Kadın futbolunu hemcinsleri bile izlemiyor doğru düzgün. Futbol geçmişten bugüne erkek sporu olarak geldi ve bu değişmez.

Atletik dildoa nın antrenman metodunu tahmin edebiliyorum. Oynarken de topu umarım kaleye sokmaya çalışıyorlardır.

25.08.2019

Ya tamam her şeyi anladım kadın ve erkek eşit şu bu da, yahu kardeşim satrançta neden kadınlar başarılı olamıyorlar? Hep denilmiyor mu kadınlar erkeklere göre daha zeki vs? E hani? Bir de şu eşcinsellik propagandası da artık baydı ya. Yani amaç nedir anlamadım? Herhalde bütün erkekler,kadınlar hemcinsini becersin ki biraz da olsa belki dünya nüfusu kontrol altına alabiliriz projesi mi? Bakın her etkinin bir tepkisi olur. Bunu bu kadar insanların gözüne gözüne sokarsanız ters teper bu topluluklara karşı şiddet eylemleri daha da kötüsü cinayetler başlarlar. Şu an Türkiye o konumda değil. DAha kadın cinayetlerini halledemedik!

TÜM YORUMLARI OKU (6)