Basit Ama Etkili Yöntemlerle Çevrimiçi Hayatınızı Güvende Tutmanızın 13 Yolu

Sanal hayatınızdaki güvenliğinize ne kadar dikkat ediyorsunuz? Çok? Hiç? Eğer bu ikisi arasında bir yerlerdeyseniz sorun var demektir. 

Bu içerikte, son olarak ortaya çıkan ve 990 milyon Android cihazı etkileyen güvenlik açığı sonrası, değerli üyelerimize basit ve güvenilir önlemleri almaları için tavsiyelerde bulunuyoruz.

1. Sürekli güncellenen tarayıcılar.

Google, Mozilla ve Opera gibi şirketler tarafından geliştirilen tarayıcılar belirli aralıklarla güncelleme alır. Eğer bilgisayarınızda yönetici izinleri gerektiren bir önlem varsa tarayıcılar otomatik olarak güncellenmez. 

Bu sorunu aşmak için kendiniz arada sırada güncellemeleri kontrol edeceksiniz ya da Windows'da hazır gelen UAC özelliğini devre dışı bırakacaksınız. 

İşletim sistemlerine biraz hakimiyetiniz varsa UAC özelliğini devre dışı bırakmadan, Windows Güvenlik Duvarı üzerinden yapacağınız birkaç ayarla tarayıcıların otomatik olarak güncellenmesini sağlayabilirsiniz.

macOS ve Linux tabanlı işletim sistemi kullananlar için böyle bir risk bulunmuyor. Otomatik güncelleme özelliği o sistemlerde açık olarak gelmektedir.

2. Gereksiz ve güncellenmeyen eklentilerden kurtulun.

Tarayıcıları daha işlevsel kullanmamızı sağlayan birtakım eklentileri mutlaka herkes kullanıyordur. İşimize yarasa bile eski ve güncellenmeyen bir eklenti sizin güvenlik sorunları yaşamanıza neden olur. 

Bu problemi yaşamamak adına eklenti mağazalarında kullandığınız eklentilerin son güncelleme tarihlerini arada sırada kontrol etmenizde fayda var.

3. Son yılların en güvenli teknolojisi İki Adımlı Doğrulama'yı kullanmak.

Yandex, Google ve daha pek çok şirketin İki Adımlı Doğrulama özelliği yapabilen uygulamaları mevcut. 

En güvendiğiniz şirketin hangisi olduğunu biliyorsanız uygulamanızı seçmeniz hiç de zor olmayacak. 

İki adımlı doğrulama sayesinde cep telefonunuzdan çıkan onay kodu girilmediği takdirde mail, Facebook, Twitter, Instagram gibi daha birçok uygulama artık hacklenemez olacaktır. Bu yüzden İki Adımlı Doğrulama özelliğini mutlaka kullanın. 

İki Adımlı Doğrulma özelliği hakkında daha fazla bilgi almak için Vikipedi sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

4. Hesap etkinliklerinizi kontrol edin.

Bildiğimiz sosyal ağlarla birlikte Gmail, Outlook gibi servislerin de kendi içinde hesap etkinliği kontrol özellikleri var. 

Arada sırada hesabınızda sıradışı işlemler olup olmadığına göz atabilirsiniz. Bu özelliklere servislerin ayarlar sayfasından ulaşmak mümkün. 

Hatta yapacağınız birkaç ekstra ayarla bu uyarıların sms ya da mail olarak size iletilmesini sağlayabilirsiniz.

5. Cep telefonunuzu ve bilgisayarınızı ekstra güvenlik önlemleri ile koruyun.

Size 25-30 karakterlik şifreler oluşturun diyemeyiz ancak neredeyse tüm hayatımızı sakladığımız bu cihazları ekstra korumaya almak sizce de doğru değil mi? Her seferinde şifre girmek canınızı biraz sıksa da uzun vadede faydalı bir hareket olacaktır. 

Günümüz bilgisayarlarında, işletim sistemlerinde parmak izi teknolojileri, 6-8 karakter arası şifreler, Apple, Google ya da Microsoft gibi servislerdeki hesabınızla giriş yapma seçenekleri mevcut.

6. Uçtan uca şifreleme yapan uygulamalar tercih edin.

Bunu zaten söylememize gerek yok, uygulama güncellendiğinde zaten devreye girmiş oluyor ancak bu önerimiz hala uygulamalarını güncellemeyen kişiler için geçerli. 

AppStore, Windows Store ve Google Play Store'daki güncellemeleri mutlaka yapmanız gerektiğini unutmayın.

7. HTTPS bağlantılı siteleri ziyaret ettiğinizden emin olun.

(üstteki görselde bulunan şifreleme bilgileri onedio.com sitesine ait)

Bu dikkat hem sizin hem de kullandığınız tarayıcının güvenlik seviyesini artıracak bir eylemdir. 

Arama sonuçlarında ya da direkt girişlerde HTTPS linkini göremiyorsanız tarayıcılara ekleyebileceğiniz eklentiler sayesinde bunun otomatik yapılmasını sağlayabilirsiniz. 

Örneğin; https everywhere bu işi sizin yerinize yapabilir.

8. Kamuya açık alanlardaki Wi-Fi ağlarını kullanırken daha dikkatli olun.

Bu tip hizmetler ücretsiz olduğu için güvenlik seviyesi olması gerekenden biraz daha aşağıdadır. Bu da bilgisayarınızı, telefonunuzu kötü niyetli kişiler tarafından sniff (izleme, ele geçirmeedilme riski ile karşı karşıya bırakır. 

Gerçekten bu ağlara katılmanız gerekiyorsa cihazınızda mutlaka Guest (kısıtlı hesap) seçeneğini aktif edin. Böylece bilgisayarınızı izleyenler olsa bile gerçek hesabınız bulunduğu dizine ulaşmaları hayli zorlaşacaktır.

9. Lokasyon bilginizi paylaşmaktan kaçının.

Güvenlik önlemlerinin belkide ilk sırasında olması gereken bir hareket olan lokasyon gizliliğidir. Her gittiğiniz yerde check-in olmak yerine belli başlı, mümkünse arkadaş ortamının bulunduğu yerlerde bu işlemi yapın. 

Kötü niyetli insanların neler yapabileceğini çıkan haberler sonrası az çok kestirebilmek mümkün. Bu hareket hem sanal hem de gerçek hayatınızda güvende olmanızı sağlar.

10. Kilit bilgilerinizi online hayatınızdan uzak tutun.

Doğum tarihinizi, annenizin kızlık soyadını, babanızın askerlik yaptığı yerlerin bilgisini isteyen uygulama ve sitelerden uzak duracağımızı hepimiz biliyoruz zaten. Ancak kendini güvenli gösterip bu bilgileri istemeye çalışan uygulamalardan ekstra uzak durmalıyız. 

Böyle talepleri olan uygulamaları Google, Apple mağazalarına rahatlıkla şikayet ederek sizinle beraber belkide milyonlarca insanın güvenliğini sağlayacak adımlar atabilirsiniz.

11. Şifre yönetim araçlarını kullanın.

www.pcmag.com

İki adımlı doğrulama ile kullanılması gereken yegane önerimiz de bu olur. Tarayıcıların kendi içinde ya da harici bir yazılımla şifrelerinizi tek bir noktadan yönetebilir, onlarca şifreyi aklınızda tutmak yerine bir ana parola ile tüm şifrelerinizi güvende tutabilirsiniz. 

Parolalarınızı mümkün mertebe random olarak oluşturun ve içlerinde !'^+%&&/ gibi işaretlerle birlikte sayı ve büyük, küçük harf kombinasyonu olmasını sağlayın. 

Ana parolalarınızı birkaç ayda bir değiştirmeyi de ihmal etmeyin.

12. Güvenliğinizi uzman olduğunu düşündüğünüz kişilere test ettirin.

Çevrenizde, iş yerinizde mutlaka bilgisayar ve mobil güvenlik konularında uzman olan kişiler vardır. Almış olduğunuz önlemlerden onlara da bahsederek güvenlik konusundaki seviyenizi belirleyebilir, bilmediğiniz hususlar hakkında da ekstra bilgiler elde edebilirsiniz.

13. Cihazlarınızda kullanmadığınız bazı özellikleri fiziksel olarak kapatmayı deneyebilirsiniz.

Örneğin web kamerası ya da mikrofon sürekli kullandığınız bir özellik değilse, Facebook CEO'su Mark Zuckerberg gibi bunları siyah elektrik bantı ile kapatabilirsiniz. Böylece farkında olmadan hacklenmiş olsanız bile görüntünüzü ve sesinizi bu şekilde art niyetli insanlardan uzak tutabilirsiniz. 

Komik ancak faydalı olacağı su götürmez bir gerçek.

BONUS: Eğer evde kendi başınıza internet güvenliği sağlamak istiyorsanız sizler için ekstra birkaç önerimiz daha var.

Sosyal Medyanın Tehlikeli Sınırından Korunmak İçin Ebeveynlerin Alabileceği 9 Pratik Önlem

Popüler İçerikler

Kızılcık Şerbeti'nin Görkem'i Özge Özacar'dan Pembe'nin Osmanlı Tokadına Yanıt
Almanya’da Noel Pazarına Saldırı: Saldırgan Suudi Arabistan Vatandaşı Bir Doktor Çıktı!
Sosyal Medyada Süren Öğretmenlik Tartışması: Az Çalışıp Çok mu Maaş Alıyorlar?