Başınızın Daha Az Terlemesini Sağlayacak 15 Farklı Yöntem

Terlemek, vücudumuzun doğal olarak soğumasına ve bir çok başka şeye yardımcı olmaktadır. Fakat bazı durumlarda kafamızın deli gibi terlemesi ve yüzümüzden akması rahatsız edici ve utanç verici olabilir. İçeriğimizde kafanızın daha az terlemesini sağlayacak ipuçları paylaştık, gelin hep birlikte bu ipuçlarına bakalım.👇

1. Yaşam tarzınızda değişiklikler yapın.

Alkol ve kafein içeren içecekler tüketmekten kaçının. Alkol ve kafein içeren içecekler, özellikle çok tüketirseniz sıcak basması ve terlemeye neden olur. Kahve, şarap, bira ve likör gibi yaygın kafeinli ve alkollü içeceklerin tüketimini sınırlayın veya başınızın terlemesinden kurtulmak için bunları tamamen hayatınızdan çıkarın. Alkol ve kafein, kalp atış hızınızı artırır ve kan damarlarınızı genişletir, bu nedenle aşırı terlemeye neden olurlar.  Eğer alkol veya kafein tüketmeyince terliyorsanız ciddi derecede bağımlı olmuş olabilirsiniz.

2. Acı yiyeceklerden kaçının.

Acı ve baharatlı yiyecekler vücudunuzu sıcak basmasına sebep olabilir, bu yüzden vücudunuz, kendini soğutmaya çalışmak için terler. Başınızın terlemesini durdurmak için acı yiyecek tüketiminizi sınırlayın veya bunlardan tamamen kaçının. Acı biber, vücudunuzdaki sinirleri tetikleyen ve onu daha sıcak hissettiren kapsaisin adı verilen bir kimyasal içerir.

3. Sigarayı bırakın.

Sigara içmeyin. Sigara içmek hem vücut ısınızı yükselten hem de sıcak basmalarını tetikleyerek terlemeye neden olan bir alışkanlıktır. Halihazırda sigara içiyorsanız sigarayı bırakın, eğer içmiyorsanız başlamayın. Nikotin, sizi terletecek ataklara neden olan asetilkolin adı verilen bir kimyasal salgılar.

4. Bulunduğunuz ortamın sıcaklığını düşük tutun.

Serinlemek ve terlemeyi azaltmak için klimanızın sıcaklığını düşürün veya vantilatör kullanın. Bu, vücudunuzun çekirdek sıcaklığını düşürmeye yardımcı olur, böylece vücudumuz ısısını düşürmeye çalışmaz.

5. Bol kıyafetler giymeyi tercih edin.

Özellikle naylon gibi sentetik kumaşlardan yapılmış dar giysiler giymeyin. Bunlar vücut ısınızı yükseltir, hava akışını azaltır ve terlemenizi sağlar. Vücudumuzun soğumaya çalışırken terlemeye başladığı ilk yerlerden biri başımızdır, bu nedenle vücudunuzun diğer bölgeleri dar giysilerle sıktığımız zaman başımızın aşırı terlemesine sebep olabilir.

6. Başınıza ter önleyici ilaç uygulayın.

Saçınız varsa terletmeyen sprey veya kelseniz roll-on çeşit kullanmayı deneyin. Yatmadan önce uygulayın ve gün içinde başınızın terlemesini azaltmaya yardımcı olup olmadığını görmek için sabah yıkayın. Başınıza ve saç derinize uygularken gözlerinize terlemeyi önleyici madde gelmemesine dikkat edin çünkü tahrişe neden olabilir.

7. Terlemenizi yok etmek için stresinizi azaltacak teknikler uygulayın.

Stres aşırı terlemeye yol açabilir. Stresli veya endişeli hissettiğinizde yavaş, derin nefes alma tekniklerini deneyin. Bol bol uyuyun ve egzersiz yapın. Sağlıklı, doğal yiyecekler tüketin ve bitki çayları gibi doğal stres giderici ilaçları günlük yaşamınıza dahil edin. Ayrıca stresi azaltmak, bedeninizi ve zihninizi rahatlatmak için masaj yaptırmak, yoga yapmak ve kitap okumak gibi şeyler deneyebilirsiniz.

8. Fazla kilolarınızdan kurtulun.

Fazla kilonuz varsa kilo verin. Fazla kilolu olmak aşırı terlemeye neden olur. Kilo vermek ve kafanızın aşırı terlemesini durdurmak için bir egzersiz rejimi ve iyi bir diyete başlayın. Kilo vermek ve sağlıklı beslenmek, kan dolaşımının artması ve stresin azalması gibi aşırı terlemeyi durdurmaya yardımcı olan diğer sağlık yararlarına da yol açabilir.

9. Tıbbı yardım alın.

Aşırı kafa terlemenizin nedenini belirlemek için doktorunuza danışın. Aşırı terlemeye neden olabilecek birçok olası tıbbi durum vardır, bu nedenle yaşam tarzınızı değiştirmeniz kafanızın terlemesini durdurmak için işe yaramazsa muayene olmak için doktorunuzu ziyaret edin. Doktorunuz, aşırı terlemenizin tıbbi bir durumdan mı yoksa tıbbi olmayan bir durumdan mı kaynaklandığını belirlemenize yardımcı olacaktır.

10. Başınızın terlemesinin tıbbı bir sebebi olup olmadığını öğrenmek için laboratuvar testi yaptırın.

Tıbbi bir neden olup olmadığını anlamak için laboratuvar testleri yaptırın. Doktorunuza, kan, idrar veya diğer laboratuvar testlerinin, başınızın terlemesine neden olan olası bir tıbbi durum olup olmadığını sorun. Aşırı aktif tiroid veya düşük kan şekeri gibi bir durumunuz olup olmadığını belirlemek için doktorunuzun önereceği testleri yaptırın.

11. Eğer ter önleyiciler işe yaramıyorsa reçeteli ilaçları deneyin.

Reçeteli ter önleyici ilaç kullanmaya başlayın. Doktorunuza, sizin durumunuz için reçeteli bir ter önleyicinin uygun olup olmadığını sorun. Yatmadan önce başınıza ve saç derinize uygulayın, gözünüze gelmemesine dikkat edin ve sabah yıkayın.

12. Ter önleyiciler yerine reçeteli merhem kullanmayı deneyin.

Doktorunuza glikopirolat içeren reçeteli merhem sorun. Bunun sizin için doğru çözüm olduğunu düşünüyorlarsa, merhem başınıza ve saç derinize uygulama konusunda doktorunuzun talimatlarını takip edin.

13. Antikolinerjik hapları deneyin.

Bu ilaçlar, ter bezlerinizi kontrol eden sinirlere mesajlar gönderen asetilkolin adı verilen bir kimyasalı engeller. Bu, başınız ve yüzünüz de dahil olmak üzere vücudunuzun her yerinde terlemeyi azaltmaya yardımcı olur. Kullanmadan önce lütfen doktorunuza danışınız.

14. Eğer strese bağlı terlemeleriniz oluyor ise antidepresan kullanın.

Stres ve kaygı nedeniyle çok terliyorsanız, doktorunuzdan antidepresan ilaç yazmasını isteyin. Endişenizi azaltmak ve strese bağlı olarak başınızdan terlemeyi durdurmak için hapları belirtilen dozlarda alın.

15. Terlemeye neden olan sinirleri geçici olarak bloke etmek için Botoks yaptırın.

Botulinum toksini veya Botoks enjeksiyonları, kafanızdaki aşırı terlemeye neden olan sinirleri 6-12 ay boyunca bloke edecektir. Doktorunuza bunun sizin için uygun bir seçenek olup olmadığını sorun ve kafa terlemenizi kontrol altına almak için her 6-12 ayda bir Botox enjeksiyonları yaptırın.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir.👇

'Yüzümdeki Kuruluk Sorunundan Nasıl Kurtulurum?' Diyen Herkesin Hemen Denemesi Gereken Yöntemler
Mide Ülseri Olan Kişilerin Daha Rahat Uyumalarını Sağlayacak 17 Basit Çözüm
Herkes Terler! Yaz Sıcaklarında Terlediğimizde Kolayca Alabileceğimiz 8 Önlem

Popüler İçerikler

Teğmen Ebru Eroğlu İle İlgili Skandal Karar: Küfür ve Taciz İfade Özgürlüğü Sayıldı
İki Torunlu Mücevher Kralı 30 Yıllık Eşinden Genç Sevgilisi İçin Tek Celsede Boşandı
Beklenen Gün Geldi: Birbirinden Ünlü İsimler Saygı1 Formatının İkinci Konuğu Sertab Erener İçin Sahneye Çıktı!