Başınıza Gelebilecek Doğal Afetlerden ve Felaketlerden Sağ Salim Kurtulmanızı Sağlayacak 15 İpucu

Benim başıma gelmez dememeli ve aklınızın bir köşesine yazmalısınız!

1. Düşen bir asansörde hayatta kalmanın en iyi yolu sırtüstü yatmaktır.

Vücudunuzdaki kaslar ve yağlar baskıya dayanıklı olduğu için darbeden sonra G kuvvetinin etkisinin azalmasına yardımcı olurlar. Yatmak mümkün değilse de oturarak kalçanızı bir güvenlik yastığı gibi kullanabilirsiniz. Her iki durumda da, bir kolunuzu boynunuzun arkasına diğerini yüzünüzün önüne koyarak başınızı kapattığınızdan emin olmalısınız.

2. Kendinizi arkadan gelen bir saldırıdan nasıl koruyabilirsiniz?

Sokakta saldırıya uğradığınızda kendinizi kurtarmanın en etkili tekniklerinden biri (özellikle topuklu ayakkabı giyen bir kadın için) karşı tarafın ayağına basmaktır. Güçlü bir şekilde bastırarak karşı tarafın kemiklerini kırabilir ya da zedeleyebilirsiniz. Böylece saldırganın hem dikkatinin dağıtırsınız hem de sizi takip etmesini zorlaştırırsınız.

3. Uçurumdan düşerken, birkaç kere kısa mesafe düşüşü yapıyormuş gibi gözünüzle yolu birden fazla bölüme ayırmaya çalışın.

Her bölüm, düşüşünüzün etkisini azaltacaktır ve böylece hayatta kalma şansınız da artacaktır. Bir odun parçası gibi büyük bir nesneyi yakalamayı başarabilirseniz, hayatta kalma şansınızı büyük ölçüde artırırsınız çünkü bunu yere çarparken düşüşünüzü hafifletmek için kullanabilirsiniz.

4. Kendinizi yanmakta olan bir binada bulduğunuzda, dumanın o anda yaşamı en çok tehdit eden unsur olduğunu unutmayın.

Duman, tavana doğru yükselme eğiliminde olduğu için onu solumaktan kaçınma amacıyla yere çömelerek çıkışa doğru sürünmelisiniz. Yangın anında yanınızda mendil varsa, ağzınızı kapayarak filtre görevinde kullanabilirsiniz.

5. Kendinizi dondurucu suda bulduğunuzda, hipoterminin ciddi etkilerinden kaçınmak için olabildiğince çabuk dışarı çıkmanız çok önemlidir.

Buzun kenarına geldiğinizde kendinizi sudan çıkarmaya çalışmayın. Bacaklarınızı tekmelemeli ve sonra yatay olarak dışarı doğru kendinizi çekmelisiniz bu hareketi sudan buz üzerine çıkan bir fok balığı gibi düşünebilirsiniz. Buzun üstüne geri çıktığınızda, ayağa kalkma isteğine karşı koymayı unutmayın. Donmuş yüzeyde ayakta durmaktansa yatarak uyguladığınız basıncı azaltabilirsiniz

6. Kum bataklığından kolayca çıkmak için:

Her şeyden önce, başınızın ve kollarınızın her zaman yüzeyde kaldığından ve sakin bir modda olduğunuzdan emin olun. Bir sonraki adım bacaklarınızı serbest bırakmaktır. Yavaş yavaş bacaklarınızı kıpırdatın ve kum batağının bir boşlukları doldurmasını ve yerleşmesini bekleyin. Mümkün olursa yüzey alanınızı artırmak için sırtüstü uzanın ve bacaklarınızın küçük hareketler yapmadan serbest kalmasını bekleyin. Bu hareket, bacaklarınızı çekmeye yardımcı olurken bir yandan da sırtüstü şekilde kollarınızı hareket ettirmeye yardımcı olacaktır.

7. Yıldırım düşmesi esnasında yakınlarda saklanabileceğiniz bir bina veya araç yoksa çömelerek veya başınızı dizlerinizin arasına alarak kulaklarınızı ellerinizle kapayın.

Bulunduğunuz bölgede sizden daha uzun başka bir nesne varsa, kendinizi nesnenin yüksekliğinin iki katı kadar uzakta konumlandırdığınızdan emin olun. Bunu sadece nesnelerde değil aynı zamanda diğer canlılarda da uygulamayı unutmayın. Yani kalabalık bir grup halindeyseniz yıldırım geçene kadar birbirinizden uzak durmanız iyi olacaktır.

8. Kendinizi bir arabanın bagajında kilitli bulursanız, yakındaki insanlara bir SOS sinyali göndermeyi deneyin.

Bunun için yapmanız gereken ilk şey, arka lambalardan birinin kablolarını bulmaktır. Her ışığa giden genellikle 2 veya daha fazla tel vardır. Bu tellerden birini bagajda keskin bir şeyle kesin. Uçları tekrar bir araya getirdiğinizde ışık yanıp sönecektir. Böyleye dışarıdaki insanlara SOS yapabilirsiniz.

9. Çığın altında kaldığınızda sürüklenirken vücudunuzla yüzme hareketi yaparak karın üzerinde kalmaya çalışın.

Kar kütlesi yavaşladığında, kendinizi yüzeye doğru itmeye çalışın ve ardından bir kolunuzu yüzeye doğru tutun. Bu şekilde başkalarının sizi daha kolay bulmasına yardımcı olabilirsiniz. Bununla birlikte, yüzünüzün önünde bir hava alanı yapın. Elinizdeki havayı olabildiğince uzun süre korumak için yavaş nefes alın.

10. Bir girdaba doğru yaklaştığınızı görürseniz sakin olun ve doğru hamlelerle bundan kolayca kurtulabileceğinizi unutmayın.

Hangi yöne döndüğünü anlayabiliyorsanız akıntının yan tarafına geçip ve sizi akıntıdan atması için akımı kullanabilirsiniz. Ayrıca, bir girdabın aşağı doğru hareket ettikçe yerleşebileceğini hatırlamak da önemlidir. O anda derin bir nefes alın. Uzağa ve yukarı yüzme fırsatınız olana kadar bekleyin.

11. Mutfağınızda tavanız alev aldığında suyla söndürmeye çalışmayın ve tavanızı hareket ettirmeyin.

Bu ikisini yaparak durumu daha da kötü bir hale getirebilirsiniz. Bu tür yangınları söndürmenin en iyi yolu, oksijen kaynaklarını ortadan kaldırmaktır. O anda sakin olmaya çalışın ve alevleri metal bir kapakla yavaşça kapatın. Kendinizi alevlerden korumak için kapağı daima kendinizle ateş arasında kalkan gibi tutun.

12. Kasırga anında barınacak yerden uzaksanız ve bodrum katınız yoksa evdeki küvetiniz korunmak için en iyi yer olacaktır.

Mümkünse, başınızı düşebilecek kalıntılardan korumak için bir yastık bulun. Duvarlardaki sıhhi tesisatın odaya bir miktar yapısal güç kattığı ve bunun faydalı olabileceği de tahminlerimiz arasında... Önemli not: Banyonuz veya küvetiniz dışarıya bakan bir duvardaysa veya pencerelerin yanındaysa dolap yanı gibi daha güvenli bir yere gitmek iyi olacaktır. Kasırga ile aranızda mümkün olduğunca çok duvar olması en iyisidir.

13. Panik içindeyken bir kalabalığın içinde hareket etmek her zaman zordur...

Yapmanız gereken, sakin kalmak ve etrafınızda küçük bir alan yaratmaktır. Bunu yapmanın en iyi yolu kollarınızı kısa tutarak bir boksör gibi ellerinizi göğsünüzden yukarıda tutmaktır. Böylece kendinizi hareket ettirebilir ve bir nebze de olsa hayati organlarınızı koruyabilirsiniz.

14. Normalde, birisi boğulduğunda ilk yardım prosedürü Heimlich manevrasını yapmaktır ancak yalnızsanız bu tutuşu kendi kendinize uygulayarak boğazınızdaki maddeyi çıkarmaya çalışabilirsiniz.

Bunun için bir elinizle yumruk yapın ve o elinizin başparmağını göğüs kafesinin altına ve göbeğinizin üstüne yerleştirin. Yumruğunuzu diğer elinizle kavrayın ve bir sandalyeye veya masanın kenarına yaslanın. Ardından hızlı bir hareketle üst karın bölgesine bastırın.

15. Diri diri gömülürseniz en zor noktanın oksijen kaynağını korumak olduğunu ve bilinçli şekilde nefes almanız gerektiğini unutmayın.

Yapabileceğiniz şey üstünüzü çıkarmak ve yüzünüze geçirmek olacaktır. Bu şekilde, yüzünüzü kirden koruyarak mezardan yukarı çıkma girişiminiz sırasında size bir tür hava kaynağı sağlayacak bir alan yaratabilirsiniz.

İlginizi çekebilecek diğer içeriklere buradan ulaşabilirsiniz 👇

Doktor Hacer'in Saplantılı Bir Adam Tarafından Nasıl Taciz Edildiğini Öğrenin ve Hacer'in Sesini Duyurun!
Benim Başıma Gelmez Demeyin! Psikedelik Bir Ölüm Tribine Düşerseniz Hayatınızı Kurtaracak 13 Öneri
Ölmelerine Belki Saatler Kala İdam Mahkumlarının İstediği Son Yemekler ve Söyledikleri Son Sözleri

Popüler İçerikler

Seray Sever'den Apar Topar Yayından Kaldırılan "Dünya Güzellerim" İtirafı!
Fenerbahçe Asbaşkanı Acun Ilıcalı'dan Trabzonspor Derbisi Öncesi Kritik Açıklamalar!
DEM Partili Batman, Mardin ve Halfeti Belediyelerine Kayyum Atandı
YORUMLAR
21.08.2020

Uçurumdan. Düşerken. Yolu. Birkaç. Küçük. Parçaya. Ayırın. Bu sözcüklerden anlamlı bir cümle kurabilir misiniz? Editör denemiş en azından...

21.08.2020

Gooogle Translate denemiş desek daha doğru olur :)

Ben bunların hiçbirinden sağ çıkamam amk, daha okuduklarımı bile anlamadım djjfjf

21.08.2020

üstümüzü nasıl çıkacağız acaba ?

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ