Basın Özgürlüğünde Bizden Beterleri Var Dedirtecek 8 Ülke

Uluslararası Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) örgütü, 2014 Dünya Basın Özgürlüğü Sıralaması’nda Türkiye’yi, 180 ülke içerisinde 154. sırada gösterdi. Böylelikle Türkiye Basın Özgürlüğü sıralamasında son 10 yılda 56 sıra gerilemiş oldu. Tutuklu gazeticilerin sayısı darbe döneminden sonraki en yüksek rakamlara ulaştı. Özellikle Gezi olaylarının ardından, 2013 sonunda tutuklu gazeteci bilançosu 60'a ulaşmıştı.

Beterin de beteri var dedirtip halimize şükrettirecek  ülkeler var listede. En azından şimdilik...

1. Kuzey Kore

Tüm internet siteleri devlet kontrolündedir. Nüfusun sadece %4’ünün internet erişimi vardır. Çok sınırlı sayıda yabancı gazeteci ülkeye alınır. Yabancı gazetecilere ülke için bulundukları sürece devlet tarafından atanmış özel bir görevli eşlik eder. Tek başlarına haber yapmaları ve yayınlamalarına izin verilmez.

2. Burma

Ülkede meydana gelen insan hakları ihlali veya devlete yönelik her tür eleştirinin sosyal medyada paylaşılması yasaktır. Bu tür haberlere devlet otoriteleri tarafından müdahale edilebilir.

3. Türkmenistan

İnternetin tek sahibi devlettir.  Gmail, Yahoo ve Hotmail ‘deki e posta hesapları gözetim altındadır; pek çok internet sitesinin erişimi yasaktır. 1996-2006 yılları arasında devlet başkanlığı yapmuş Niyazov Türkmenbaşı’nın Sovyet döneminin etkilerini silmek amacıyla kablodan yayın yapan Rus televizyonlarını kapattırmıştır. Türkmenbaşı aynı zamanda; ay isimlerini değiştirerek Ocak ayına kendi adını; Nisan ayına ise annesinin adını vermiştir. Kendi yazdığı Ruhname isimli kitabı 3 kez gönülden okuyanın cenneti garantileleyeceğini açıklamış süper demokratik cumhurbaşkanıdır kendisi.

4. Suudi Arabistan

400,000 kadar İnternet sitesi erişime kapatılmıştır. İslami değerlere ters düşecek her tür politik ve sosyal içeriklerin yer aldığı haberler ve paylaşımlar yasaktır.

5. Çin

En katı sansür kurallarının uygulandığı ülkelerden biridir.  Çinli bir öğrencinin Çin tarihindeki kanlı olayları internetten öğrenmesi pek mümkün değil. Örneğin 1989’da; resmi kaynaklara göre 200-300 öğrencinin hayatını kaybettiği (Kızılhaç verilerine göre gerçek rakam 2000-3000 arasında) Tiananmen Meydanı Olayları’nı; Çin'de arama motoruna yazarsanız, acılı akrep kızartması tarifi gibi alakasız bir konuya yönlendirilebilirsiniz.

6. Suriye

Internet kafelere giren her müşterinin kimlik kaydı yapılmak zorundadır. Kişisel bloglarda yayınlanan her paylaşım kontrolden geçer, ulusal birliğe  tehdit oluşturabilecek yayınların ağır cezaları vardır.

7. İran

Kişisel bir blog açmak için önce Kültür ve Sanat bakanlığına müracaat etmeniz gerekir. Bloğunuzda yayınladığınız hükümet lehine olabilecek herhangi bir karşıt görüş ya da eleştiri cezandırılır. Para cezası ya da bloğun kapatılması falan değil; kişisel bloğunuzdaki paylaşımlar nedeniyle hapse bile girebilirsiniz. 2009 yılındaki seçimlerde protestoculara ve orantısız güç kullanan güvenlik güçlerine karşı haber yapan BBC çalışanları ve aileleri gözaltına alınmış; bazıları hapis cezasına çarptılmıştır. Bunun ardından BBC Televizyonu'nun yayınlarını bozmak amacıyla harici bir kaynak tarafından aynı frekans üzerinden sinyaller gönderilerek, halkın bu yayınları izlenmesi engellendi.

8. Vietnam

Yahoo, Google ve Microsoft;  kullanıcılarının kişisel bilgilerini hükümetle paylaşmak zorundadır. Demokrasi, insan hakları ve inanç özgürlüğü gibi konularda  paylaşımları olan internet siteleri hükümet tarafından bloklanmaktadır.

Popüler İçerikler

Almanya’da Noel Pazarına Saldırı: Saldırgan Suudi Arabistan Vatandaşı Bir Doktor Çıktı!
Kızılcık Şerbeti'nin Görkem'i Özge Özacar'dan Pembe'nin Osmanlı Tokadına Yanıt
Müge Anlı'da Yeni Bir Fenomen Doğdu: Habibe Kendine Has Tarzı ve Tavrıyla Hepimizi Fena Gaza Getirdi!