Basın Kartı Yönetmeliği Değişti, Gazeteciler Tepkili

Yeni Basın Kartı Yönetmeliği, 25 Ağustos 2015 günü Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Gazeteciler ise basın kartı komisyonunun yapısının değişmesine ve yönetmeliğin apart topar değiştirilmesine tepkili.

Yeni Basın Kartı Yönetmeliği, 25 Ağustos 2015 günü Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Bianet'in haberine göre yeni yönetmelikle gazetecilerin Sarı Basın Kartı alma süreleri kısaltıldı, engellilere bekleme süresi aranmadan basın kartı verilebilmesine imkan sağlandı.

Yönetmelikte neler var?

Yeni yönetmelikte getirilen değişikliklere göre,

  • Basın Kartı almak için beklemeleri gereken süreler kısaltıldı.

  • Medya sektöründe çalışan engellilere bekleme süresi aranmadan basın kartı verilebilmesi imkanı getirildi.

  • Basın İş Kanunu kapsamında en az beş yıl çalıştığını belgelendiren gazetecilere bekleme süresi uygulanmadan Basın Kartı verilebilmesi imkanı getirildi.

  • Ünvanlar ve kontenjanlarda standardizasyon sağlanarak unvan ve kontenjan karmaşasına son verildi.

  • Basın Kartı Komisyonunun yapısı değiştirildi.

  • Yerleşik uluslararası basın mensuplarına verilecek Basın Kartı kontenjanı artırıldı.

  • TRT ve Anadolu Ajansı (AA) bünyesinde Basın Kartı alabilecek ünvanlar artırıldı. İlgili kurumlarda çalışan uluslararası basın mensuplarının kontenjan sınırlaması sona erdirildi. Ayrıca bu kurumlarda Basın İş Kanunu’na tabii çalışmayan basın mensuplarının da Basın Kartı alabilmelerinin önü açıldı.

  • Basın Kartına uluslararası standartlara uygun olarak üç yıllık geçerlilik süresi getirildi.

İGC: Yangından mal kaçırır gibi değiştirdiler

İGC Başkanı Misket Dikmen

Gazeteciler ise yapılan değişikliklerden memnun değil. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti konuyla ilgili Cumartesi günü basın toplantısı yapmaya hazırlanıyor.

İzmir Gazeteciler Cemiyeti (İGC) ise yönetmeliğin “apar topar, basın örgütlerine danışmadan, yangından mal kaçırır gibi” yürürlüğe sokulduğunu söyledi.

'Komisyondaki gazeteci temsiliyeti azaltıldı'

Yönetmeliğin yürürlüğe girmesinin ardından basın açıklaması düzenleyen İGC Başkanı Misket Dikmen, Basın Kartı Komisyonu’nun 13’ten 15’e çıkarıldığını ancak komisyondaki gazeteci temsil oranının üçte bire düşürüldüğünü belirterek “Bunun yanında bütün komisyon üyelerinin belirlenmesi de BYEGM Genel Müdürü’nün iki dudağı arasına bırakılmıştır” diye konuştu.

Dikmen, yapılan değişikliklerle 15 kişilik komisyonun bir kişiye bağlandığını, bu şekilde BYEGM’nin ve onun Genel Müdürü’nün “tekeline” soktuğunu belirterek “Basın Kartları Komisyonu’nun yeniden basın meslek örgütlerinin ve gazetecilerin temsil edildiği özerk bir yapıya kavuşması için de gerekli yasal ve örgütlü mücadelemizi de sonuna kadar sürdüreceğiz” dedi.

Bianet

Popüler İçerikler

İlk Buluşmada Alman Usulü Hesap Ödediği İçin Buluştuğu Kişinin Cimriliğinden Dem Vuran Kadın Tartışma Yarattı
Öğretmen Olmak İçin Şartlar Değişiyor: Öğretmenler Artık Üniversiteden Sonra Atanamayacak!
Fatih Erbakan'dan Devlet Bahçeli'yi Kızdıracak Sözler: "Dedem Yaşında İnsan"