Basılmadan Enflasyon Yarattı: Eski MB Başkanı Yılmaz 'Geciktikçe Maliyet Artıyor' Dedi

'500 TL' söylemleri gün geçtikçe artıyor. Dün Merkez Bankası Başkanı Kavcıoğlu, enflasyon raporu sunumunda bir soru üzerinde 'birinin attığı bit twit yok öyle bir şey' derken, eski Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz da öyle bir hazırlık olmadığını ama bu hazırlıksızlığın da bir maliyet olduğunu iletti.

Seçim öncesi mümkün değil ama geciktikçe maliyet artıyor

Merkez Bankası eski Başkanı ve İYİ Parti Millet­vekili Durmuş Yılmaz, 200 TL'nin alım gücünün enflasyon ile eridiğini, daha büyük kupürlü banknotlarda ihtiyacın arttığını belirtti. 200 TL ile 100 TL'lik banknotların toplam emisyon hacmi içindeki payı yüzde 88'e ulaşırken, bu durumun daha büyük banknot ihtiyacı demek olduğunu ama iktidarın seçim öncesinde buna sıcak bakmayabileceğini de söyledi. Yılmaz, 500 TL'lik banknot basımının gecikmesinin de bir maliyet olduğunun altını çizerek şöyle dedi: 

Aklı başında kurum ted­biri alır, banknotu basar.

İktidara yakın kaynak­lar ise seçim önce­sinde 500 TL'lik banknotun basılmasının istenmeyeceğini belirtti.

Matematik değil ama en büyük kupür yüzde 50 olursa büyük kupürler devreye alınıyor

Sözcü'den Erdoğan Süzer haberine göre, matematiksel bir formüle bağlı olmamakla bir­likte, en büyük banknotun toplam emis­yon hacminin yüzde 50'sine yakınsaması ile bir üst kupür basılması gerekiyor. 

200 TL'nin mart ayında toplam emis­yondaki payı yüzde 42'yi aştı ve şu günlerde yüzde 46'nın da üzerine çıktı. 100 TL de ikinci büyük kupür olarak eklenince oran yüzde 88'i aşıyor. En küçük banknot olan 5 TL'nin payı yüzde 5 oranına geriledi.

"Enflasyon bu şekilde devam ederse üst kupür kaçınılmaz olacak"

Kaynakların da ekonomi yönetiminin yeni kupürlü para konusuna hiç değinmediğini belirten Yılmaz, şu açıklamayı yaptı: 

Büyük kupürlü pa­raların basılacağı yönünde bana ulaşmış bir bilgi yok. Varsa da ben bilmiyorum. Enflasyon bu şekilde devam ederse üst kupür kaçınılmaz ola­cak. Her kademeden partili ekonomi tartışmalarına gir­memeleri konu­sunda sürekli uya­rılıyor. 500 TL'yi basmak demek enflasyonu kabul etmek, ‘başarısız oldum, ekonomi­yi yönetemedim' demek olur. Se­çim öncesi böyle bir hata herhalde yapılmayacaktır.

Maliyet gün geçtikçe artıyor

Durmuş Yılmaz, enflasyondaki artışın bu şekilde devam etmesi ile para basma maliyetinin de yükseldiğine değinirken, maliyeti şu şekilde açıkladı: 

TL'ye geçtiğimizde bir banknotu basmanın maliyeti 17-19 kuruştu. Şimdi 5 lira karşılamıyor, belki 10 lirayı buluyor. Ancak para basmak başarısızlık demektir. ‘500 lirayı basmak siyaseten negatif algı yaratır, oy kaybettirir' denilerek iş geciktirilirse maliyet çok daha ağır olur.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir👇

Merkez Bankası Enflasyon Raporu: Beklenti, Yaklaşık İki Kat Yükseldi!
Enflasyonun Etkileri Sürüyor: 500 Liralık Banknotlar Yolda mı?
'500 TL'lik Banknotlar ve 5 TL'lik Madeni Paralar Geliyor' İddiası
Enflasyon Sebep, Banknot Sonuç: '500 TL Geliyor' İddialarının Temelleri Neler?
Yeni Paralarda İddialar Güçleniyor: 500 TL ve 5 TL'nin İzleri Takip Ediliyor

Popüler İçerikler

RTÜK Başkanı'ndan Gündüz Kuşağı Programlarına Son İkaz: "Toptan Yok Ederiz!"
Askerlerine Cinsel Saldırıda Bulunan Komutana 38 Yıl 70 Ay Hapis Cezası Verildi
ATM’lerde 200 TL Krizi: Fatih Altaylı’dan 5 Bin Liralık Banknot Önerisi