Milli İstihbarat Teşkilatı’na terör örgütüyle görüşme yapma ve operasyon yetkisi getiren teklif Meclis’e sunuldu. 15 maddelik düzenleme yasalaşırsa MİT Müsteşarı ancak Başbakan’ın izniyle Yargıtay’da yargılanacak.
Milli İstihbarat Teşkilatı’na (MİT) süper yetkiler tanıyan kanun teklifi AK Parti Çankırı Milletvekili İdris Şahin ile AK Parti Niğde Milletvekili Alpaslan Kavaklıoğlu imzası ile TBMM Başkanlığı’na sunuldu. 15 maddelik kanun teklifi ile MİT’e operasyon yetkisi getiriliyor. Terör örgütü ile görüşme yapma MİT’in görevleri arasına alınıyor.
OPERASYONEL GÖREV
Teklifin genel gerekçesinde “Dış güvenlik, terörle mücadele ve milli güvenliğe ilişkin konularda Bakanlar Kurulu’nca MİT’e operasyonel görev verilebilmesine yönelik düzenleme yapılması ihtiyacı hasıl olmuştur” ifadeleri dikkat çekiyor. Teklifin birinci maddesinde yer alan öneriye göre MİT, dış istihbarat, milli savunma, terörle mücadele ve uluslararası suçlar ile siber güvenlik konularında her türlü teknik istihbarat ve insan istihbaratı usul, araç ve sistemlerini kullanmak suretiyle bilgi, belge, haber ve veri toplama, kaydetme ve analiz etme yetkisiyle donatılıyor.
PKK İLE GÖRÜŞMEYE ZEMİN
Kanun teklifinde “MİT mensupları görevlerini yerine getirirken ceza ve infaz kurumlarındaki tutuklu ve hükümlülerle önceden bilgi vermek suretiyle görüşülebilir, görevinin gereği terör örgütleri dahil olmak üzere milli güvenliği tehdit eden tüm yapılarla irtibat kurabilir” hükmü yer alıyor. Bu değişiklik ile terör örgütü PKK ve terörist başı Abdullah Öcalan ile yapılan görüşmeler kanuni zemine oturmuş olacak.
YURT DIŞI TELEFON DİNLEME
Yasa ile mevcut kanunlardan bağımsız olarak MİT Müsteşarı veya yardımcısına yurt dışında veya yabancılar tarafından gerçekleştirilen iletişim ile ankesörlü telefonlarla gerçekleştirilen iletişim dinlenebilecek.
YARGILAMA YARGITAY’DA
Yasa MİT mensuplarının soruşturma ve yargılama konularını da düzenliyor . Yasa yürürlüğe girerse son dönemde sıkça görülen TIR’ların aranması gibi konularda savcılar önce MİT ile temasa geçecek. MİT’in kendi faaliyeti olduğu beyan etmesi halinde ise işlem yapılamayacak. Bu konudaki isimsiz ve imzasız ihbarlar işleme konulamayacak. MİT mensuplarını yargılamaya Ankara Ağır ceza Mahkemesi yetkili olacak. MİT Müsteşarı ise Yargıtay’da yargılanabilecek. Yargılamalar Başbakan’ın iznine tabi olmaya devam edecek.
Tanıklığa Başbakan izni
MİT mensupları ile MİT’te görev yapmış olanlar MİT’in görev ve faaliyetlerine ilişkin hususlarda tanıklık yapamayacak. Ancak devletin çıkarlarının zorunlu kıldığı hallerde MİT mensuplarının tanıklığı MİT Müsteşarının, MİT Müsteşarının tanıklığı ise Başbakanın iznine bağlı olacak. MİT’in elindeki istihbari bilgi, belge, veri ve kayıtlar adli soruşturma ve kovuşturmalarda istenemeyecek.
GAZETE SAHİBİNE HAPİS CEZASI
MİT belgelerini ele geçiren, kaydeden, sahte olarak üreten, başkasına veren veya yayan kişiye 3 yıldan 7 yıla kadar hapis cezası verilecek. Yine bu belgelerin sosyal medya ve tüm medya araçları ile yayınlanmasına ağır ceza getiriliyor . Bu belgelerin yayılması halinde süreli ve süresiz yayın sahibi, içerik sağlayıcı, eser sahibi, muhabir, yazar, sorumlu müdür, yayımcı ve basımcı hakkında 3 yıldan 12 yıla kadar hapis cezası verilmesi öngörülüyor.
BANKALAR İSTENEN BİLGİYİ VERECEK
MİT, kamu kurumları, Bankacılık Kanunu kapsamındaki kuruluşlar ile tüzel kişiler ve tüzel kişiliği bulunmayan kuruluşlardan bilgi, belge, veri ve kayıtları alabilecek. Elektronik alt yapılarından yararlanabilecek. Yani bankalar dahil istediği her bilgi-belgeye erişme yetkisi olacak.
KOORDİNASYON İÇİN YENİ KURUL
Başbakanın başkanlığında Milli İstihbarat Koordinasyon Kurulu (MİKK) kurulacak. Kurul Başbakan tarafından belirlenen bakanlar ve üst düzey kamu görevlilerinden oluşacak. 3 ayda bir toplanacak kurulun kararları Başbakanın onayına sunulacak. MİT Müsteşarı kurulun doğal üyesi olacak.
Bugün Gazetesi