Çipras'ın konuşmasından satırbaşları şöyle;
Ege kıyılarındaki insani krizler, bölgemizde olumsuz bir ortam yaratıyor. Bu tehtidlere iki ülke olarak ortak bir tutum sergilemeliyiz. Suriye'de gerçekleşen bombaların savaşın sonucunda bir göç dalgası yaşandı. Türkiye misafirperverlik kapsamında 2 buçuk milyon civarı göçmeni ağırlıyor. Yunanistan ise 600 bin kişiyi ağırlıyor. Atılması gereken daha fazla adım var.
İnsan tacirleri ile mücadele etmemiz gerekiyor. Çünkü onlar insan hayatını tehlike altına atıyor. Bu uluslararası bir kriz, hiçbir ülke tek başına mücadele edemez.
Göçmenlerin illegal göç yollarına başvurmamaları için ortak bir yerleşim alanı oluşturmalıyız. Göç konusunda bakanlıklarımızın acil olarak iş birliği yapmaya karar verdik. İki ülkenin sahil güvenlik komutanları mutabakata vardı.
'Avrupa da sorumluluğunu üstlenmeli'
Yunanistan son 8 ayda mülteci akımına maruz kaldı. Burada insan tacirleriyle mücadele için ortak mücadele de lâzım. Ege Denizi’ndeki bu insanlık dramının sonlandırılması gerekiyor. Somut bir eylem planıyla Avrupa Birliği ve Türkiye arasında işbirliği gerekiyor. Türkiye’den geçip kıyılara gelinceye ve göçmenlerin Avrupa’ya güvenli bir şekilde geçişine kadar işbirliği gerekiyor. Avrupa da bu konuda sorumluluğunu üstlenmeli. İllegal göç yollarının ortadan kaldırılması için onlara yasal bir yerleşim teminatı verilmeli. İşbirliğinin acilen başlatılması kararını verdik.
Geri kabul anlaşmasıyla ilgili de konuştuk.
İhlâller ve savaş gemileri de gündemdeydi
Ahmet’in kısa süre önce tekrar seçilmiş olması, bizim de tekrar seçilmiş olmamız önümüzdeki 4 yıl boyunca birlikte çalışma imkânını bize sağlıyor. Bu nedenle de bir an önce harekete geçme kararı aldık.
Son iki yıl içerisinde Yunan hava sahası ihlâllerini ve Türk savaş gemilerinin Ege'deki hareketlerini de görüştük. Samimi bir diyalog sonucunda bunların hepsine çözüm bulunabilir.
'Ben 41 yaşındayım kendimi bildim bileli Kıbrıs sorununu tartışıyoruz'
Kıbrıs konusunda da ortak bir çözüme ulaşmak istiyoruz. Elbette bu tüm tarafların uzlaştığı bir çözüm olmalı. Son iki yıl içerisinde Yunan hava sahası ihlallerini ve Türk savaş gemilerinin Ege'deki hareketlerini görüştük. Samimi bir diyalog sonucunda bunların hepsine çözüm bulunabilir. Ben 41 yaşındayım kendimi bildim bileli Kıbrıs sorununu tartışıyoruz. Artık iki toplumu da çözüm için cesaretlendirmenin zamanı geldi.
Davutoğlu'nu Simi adasına davet ettim. Davutoğlu'nun bu tatili yapabilecek vaktinin olmasını diliyorum. Yunanistan kardeşlik hisleri besleyen bir halktır. Türkiye'nin de böyle olduğunu biliyorum.
Trakya farklı kimliklerin barış içerisinde yaşadığı bir bölgedir. Trakya'da onlarca cami var. Yunanistan'da herkes dini özgürlüklere sahipler. Atina'da bir cami projesi var.
'Türkiye Avrupa Birliği'nde yer almalı'
Yunanistan Türkiye'nin Avrupa Birliğine girmesi gerektiğini düşünüyor. Bunun hepimiz açısından karlı olduğunu düşünüyoruz. Yeni ve kalıcı fasılların açılmasını istiyoruz. Bunların önşartlarının yerine getirilmesi gerekiyor. Kıbrıs bir AB ülkesidir. Ortak kararlara dahildir. Önümüzdeki AB toplantısında KKTC'nin AB'ye üyeliği tartışılacak.
Karşı karşıya kaldığımız sorun milyonlarca insanın evlerinden edilme sorunudur. Sadece polisiye önlemlerle müdahale edeceksek bu sorunu çözemeyiz. Türkiye ve Yunanistan'da üç milyon göçmen var. Lübnan ve Ürdün'de de göçmenler var. Biz neden bu insanların kaçtığını, neden Ege'nin sularında boğulmaya gittiklerini anlamamız gerekiyor. Bunların sebebi evlerine düşen bombalardır. Eğer bu sorun çözülmezse bu göçler bitmeyecektir.'
AA ve Al Jazeera