Başbakan Davutoğlu, 11 ayaklı İstihdam, Sanayi Yatırımı ve Üretimi Destekleme Paketi'ni açıkladı. Paketin yaklaşık 7,5 milyar liralık bir maliyeti olacağını belirtti.
Başbakan Ahmet Davutoğlu, Başbakanlık Çankaya Köşkü'ndeki İstihdam, Sanayi Yatırımı ve Üretimi Destekleme Paketi'ne ilişkin basın toplantısında konuştu.
Davutoğlu, 11 ayaklı tedbir paketini şöyle sıraladı:
1 - İŞKUR’dan işgücü desteği: Bir işveren yeni işçi alımı için plan yaptığında, 6 aylık işbaşı eğitim programı esnasında ücretleri asgari ücret olarak İŞKUR tarafından ödenecek. İşverenin kursiyerler için yapacağı harcama vergi matrahından kesilecek. 6 ay sonra o iş yerinde işe alınırsa SGK iş primi 3,5 yıl boyunca İŞKUR tarafından ödenecek. Yani toplamda 4 yıllık destek sağlanacak. Toplum yararına çalışma kapsamında 120 bin yeni istihdam sağlanacak.
2 – Yatırımcıya daha çok vergi indirimi: Yatırım döneminde uygulanan vergi indirimi artırılacak. Mesela dördüncü bölgede yüzde 30’du. Şimdi yüzde 65’e çekiyoruz.
3- İleri teknoloji yatırımlarına tam destek vereceğiz. Beşinci bölge desteklerinden faydalandırılacaklardır. Üretimin niteliksel dönüşümün sağlanması için yüksek teknolojinin payının artırılması gerekiyor.
4- Yeni yatırımcıya daha çok destek ve vergi indirimi sağlayacağız. Büyük çlçekli yatırımlarda vergi indirimini yüzde 5 artırıyoruz.
5- Sigorta primi işveren hissesi desteği hem süre, hem oran itibariyle artırılıyor. Finansmana erişim imkânlarının genişletilmesi için önemli kararlar aldık.
6- Öz kaynak kullanımına vergi kolaylığı. Öz sermayeyle finansmana vergi kolaylığı getirilmiştir. Şirketlerin borç yerine öz kaynak kullanımı özendirilecektir. Ekonomideki atıl kaynaklar sisteme kazandırılmış olacaktır. Yurtdışında bulunana sermayenin yurtiçine çekilmesi için özel bir imkan sağlanmış olacaktır. Yeni şirket kurulması ve halka arzlar teşvik edilecek.
7- Vadeli ithalatta KKDF oranı yüzde 6’dan yüzde 0’ indirilmekte, böylece sermayenin girdi maliyeti azaltılmaktadır.
8- AR-GE ve tasarıma destek sağlanacaktır. Nihai ürün kadar o süreçteki etkin katkıyı artırmak için bir önlem. Hazine destekli kefaletin kapsamı genişletilmiştir. 20 milyar TL kadar hazine kefaletinin önü açılmıştır. Kapsama imalatçı KOBİ’leriyle kadın girişimcilerimiz de dâhil edilmiştir.
9- Kadın girişimcilere destekler sağlanacak. Finansmana erişimlerinin kolaylaştırılması için yeni bir düzenleme başlatılmıştır. 5 yıl vadeli kredileri için kredi garanti fonuyla kefalet imkanı sağlanmaktadır.
10- AR-GE’ye dayalı sanayi yatırımlar için proje ve finansman modeli. İmalat sanayiinde hazırlanan projeler Kalkınma Bankası tarafından desteklenecektir. Kalkınma Bankası yeniden yapılandırılacak.
11- KOBİ’lere teminat kolaylığı. Taşınırlar teminat olarak kullanıldığında önemli bir destek olacak.