G20 zirvesinin ardından Avustralya'da bir basın toplantısı düzenleyen Başbakan Davutoğlu, liderleri, siyasi farklılıkları bir kenara bırakıp insani krizleri çözmeye çağırdı.
Başbakan Ahmet Davutoğlu, Avustralya'nın Brisbane kentinde düzenlediği basın toplantısında dünya ekonomisine yön veren G20 ülkeleri zirvesini değerlendirdi. Davutoğlu, liderleri siyasi farklılıkları bir kenara bırakıp insani krizleri çözmeye çağırdı.
Dünyanın 5’te 1’inin enerjiye ulaşamadığını belirten Davutoğlu, 'Türkiye enerji konusuna odaklanacak. Enerji yatırımını çok daha uygulanabilir hale getireceğiz. Büyümek için enerji gerekiyor' dedi.
İklim değişikliğine de odaklanacaklarını belirten Başbakan,'İnsani krizleri de unutmayacağız. G20 liderleri olarak ebola konusunda destek vermeye karar verdik. İnsanlığın önünde yine büyük bir zorluk olabilir. Önümüzdeki yıl ebola olmayabilir ama mülteci krizi olabilir. Önümüzde barışçıl bir yıl olmasını diliyorum' diye konuştu
'Ne yazık ki burada mülteci sorunu detaylı konuşulamadı'
Davutoğlu, şu an dünyada ebolanın bir kriz olduğunu vurgularken gelecek yıl başka insani krizler çıkabileceğine değinip şöyle konuştu:
'Dünya toplumunun liderleri olarak insani krizleri çözmemiz lazım. Ebola sadece Batı Afrika için değil küresel bir sorun. Ne yazık ki burada mülteci sorunu detaylı olarak konuşulamadı. Suriye içerisinde yerinden olan 10 milyon kişiden bahsediyoruz. Sonuç bildirgesinde Ortadoğu’daki sorunlara değinildi. Türkiye bunu gündeme getirmişti. Umuyorum ki gelecekte insani bir kriz çıktığında, tüm siyasi sorunları bir kenara bırakarak insani konulara odaklanır ve insani krizlerin çözümüne odaklanırlar. Suriye olsun, Irak olsun...'
2015 G20 zirvesi Antalya'da
Davutoğlu, 2015'te Türkiye'nin dönem başkanlığında Antalya'da toplanacak G20 zirvesinin önceliklerini de anlattı. Bu zirvede küresel iklim değişikliği ve insani sorunlara odaklanacaklarını açıkladı.
Dünya ekonomisinin yüzde 85'ini oluşturan G20 ülkelerinin toplandığı zirvenin son gününde, liderler, küresel ekonomik büyüme hedefini 2018 yılına dek yüzde 2,1 olarak belirledi. Ortak bildiride, 'Küresel ekonomiye 2 trilyon ABD dolarından fazla katkı yapacak bu artış, aynı zamanda milyonlarca istihdam anlamına gelecek' ifadesi kullanıldı.
Küresel iklim değişikliğine karşı 'güçlü ve etkili' bir adım atılması gerektiğini belirten bildiride, vergisini ödemeyen çok uluslu şirketlerin mali takibi konusunda da işbirliğini arttırma kararı aldı.
Yerel saatle pazar sabahı konuşan Avustralya Maliye Bakanı Joe Hockey, G20 ülkelerinin öngörülen yüzde ikilik büyüme hedefine zaten ulaştığını ve artışın beklenenden fazla olacağını söylemişti.
Kaynak: Al Jazeera