Başarılı Olsa Nasıl Bir Felaket Olurdu? 2. Dünya Savaşının En Büyük Sırrı, Hitler'in Korkunç Ağır Su Projesi!

30 Nisan, adını tarihe zalim bir katil olarak yazdıran Hitler'in intihar ettiği günün yıl dönümü. Dünya tarihine bıraktığı, bugün bile silinmesi zor izler bir yana, bazı gizemli projelerine bugün bile anlam verilmekte zorlanıyor.  Örneğin, Ağır Su Projesi'ni duymuş muydunuz? 

Gelin, yakın tarihimize kısa bir yolculuk yapalım ve akıllara durgunluk veren bu olayı anlatalım.

2. Dünya Savaşı sırasında Hitler yönetimindeki Almanya, Norveç dağlarında kurulan tesiste ağır su adı verilen bir madde üzerine çalışmaya başladı.

Bu arada ağır su veya bilimsel literatürde geçen adıyla döteryum oksit 1932'de Hugh Taylor tarafından keşfedildi. Bu maddenin alametifarikası atom bombasının yapımında kullanılabilir olmasıydı.

Bunun Hitler gibi yıkımın hayranı bir lider için ne kadar önemli olacağını tahmin etmişsinizdir.

Hitler, Rjukan'a kurulmasını sağladığı tesiste ağır su üzerine çalışmaları başlattı ve Almanya kısa sürede üretime geçti.

Bu süreç başladığında Almanya'nın rakiplerine bakacak olursak, e önemli düşman İngiltere'ydi ve Almanlar ağır suyu kullanarak bir atom bombası üretmeyi başarırsa tehdit sadece İngilizler üzerinde olmayacaktı.

Norveç dağlarına konumlanan bu tesisin varlığından İngiltere ve diğer devletlerin haberdar olması uzun sürmedi zira gizlenmesi pek mümkün değildi.

Bu projeyi sonlandırabilmek öyle kolay değildi. İyi korunan bölgeye ulaşmak, Almanların yürüttüğü projeyi sonlandırabilmek başarılı bir istihbarat çalışmasına, iyi bir organizasyona mecbur bırakıyordu. 

İngiltere bu zorlu görev için planlar yapmaya başladı, zamanları kısıtlıydı.

Ortaya çıkan plan şöyleydi: Hitler'in felaket doğuracak tesisini yok etmek için Norveçli askerlerden oluşan bir ekip görevlendirilecekti.

Karlı dağlarda bu projenin başarılı olup olmayacağı bir soru işaretiydi.

İngiltere'nin sağladığı hava desteğiyle 18 Ekim 1942 günü operasyon başladı. Norveçli askerler dağlara iniş yaptı fakat tesise ulaşacakları zorlu yolu katetmeden evvel İngiliz uçaklarına iniş yapabilecekleri bir alan belirlemeleri gerekiyordu.

Askerler keşif yaparken Almanlar bir şeylerin ters gitmesinden şüphelendi ve tesis etrafındaki birlik olaydan haberdar oldu.

Lokasyon için Norveçli müttefiklerinden sinyal bekleyen İngiliz uçakları vurularak düşürüldü, düşen uçaklardan sağ kalan İngiliz askerleri ise öldürüldü. Almanlar gizli operasyonun ne olduğunu anlamış ve İngiliz kanadındaki tehlikeyi yok etmişti.

Fakat Almanlar Norveçli askerlerden haberdar değildi.

Norveçli askerler için bu avantajın yanında çok büyük bir dezavantaj da vardı, gizli ekip, kar ve buzla kaplı bu ölümcül coğrafyada tek başına kalmıştı. Ayrıca Almanların keşfe çıkıp onları yakalaması da ihtimal dahilindeydi.

Bekledikleri sürede erzakları azaldı ve hayatta kalmak için bir geyik avlamak zorunda kaldılar. Yakalanma pahasına bu yaşam ve ölüm arasındaki çizgide gidip geldiler.

Bu esnada başarısız operasyon haberi Londra'ya ulaştı ve bir destek ekibi yollandı.

İkinci ekip aylar sonra geldi. 16 Şubat 1943 günü bölgeye havadan iniş yapan komandolarla birlikte tesise düzenlecek operasyon yeniden canlandırıldı. 

Ağır su üretimi yapılan bu tesis konumu itibarıyla dağın eteğinde konumlanmış, saldırılması neredeyse imkansızdı. Hele ki Almanlar fark etmeden bunu yapabilmek...

Zaten bu tesis için konum özellikle seçilmişti, nükleer planlar asla kesintiye uğramamalıydı.

Bu tesise ulaşmak için bilinen tek bir yol vardı o da dar bir asma köprüydü. Burada tahmin edeceğiniz üzere Alman askerleri sürekli olarak nöbetteydi. 

Tesise ulaşmanın diğer yolu pek mantıklı bir yol değildi,  sarp ve buzlu kayalıklardan yukarı tırmanmak mümkündü. Tabii ölümsüz bir askerseniz! Almanlar buradan kimsenin giriş yapmayacağını düşünerek önlem almamıştı ve operasyon ekibi için tek yol bu imkansız. gibi görünen girişti.

Artık geri dönüşü olmayan bir yola girmeleri gerekiyordu: Gizlice tesise girdiler, iki kişide patlayıcı vardı. Biri yaşamını yitirirse diğeri görevi tamamlayacaktı...

Gece sakinliğinden yararlanıp gizlice ağır su bölümüne girmeyi başaran askerler rehin aldıkları bir Norveçli işçiden tesisin can damarını göstermesini istediler ve bombayı buraya konumlandırdılar.

Düzeneği bağladılar, bombayı patlamaya hazır hale getirdikten sonra hızlıca bölgeden uzaklaştılar. Şansları yaver gitti, hava öylesine soğuktu ki karda ayak izleri bile oluşmamıştı, Almanlar onları asla bulamadı.

Tesisin infilak ettirilme projesi başarıyla gerçekleştirildi fakat beklenen zarar verilememişti. Asıl hedef almaları gereken noktalar halen çalışır vaziyetteydi.

Hal böyle olunca Hitler'in de emriyle Almanların bu zararı tamir etmesi pek uzun sürmedi, 6 aydan kısa bir sürede tesis yeniden ağır su üretimine başlamıştı bile.

Hitler çevrenin daha iyi korunmasını ve tesisin çok daha korunaklı hale getirilmesini istedi. Bu aynı yolla bu tesisi yok etmenin imkansız olacağının işaretiydi.

Halka zarar vermeden bu nükleer tesisi yok etme çabaları sonuçsuz kalan İngiltere artık farklı bir yol seçmeliydi...

Tesise 180'e yakın uçakla saldırı düzenlendi fakat Hitler'in mühendisleri bu saldırıları tahmin ederek ağır su depolarını bodrum katına konumlandırmıştı. Bina harabeye dönmüş olsa da proje hiçbir şekilde hasar bile görmemişti!

Fakat Almanlar için de bir karar alma zamanı gelmişti, tesis artık kullanılamaz haldeydi. Ağır su tankları taşınmalıydı.

Ağır su tankları söküldü ve projeyi Almanya'da sürdürmek için büyük bir kafileyle yola çıkıldı. Rota şöyleydi: Tinnsjo Gölü'ne kada tanklar trenle götürülecek, ardından sivil bir gemiye yüklenecekti.

Yani İngilizler bir saldırı yapmayı planlıyorsa ağır suyun denizlere karışması ve milyonların yaşamını sona erdirme tehlikesini de göze almalıydı.

İngiltere bu riski almayı kafasına koymuştu. Görev Knut Haukelid'e verildi.

Almanlar bu plandan haberdar değildi zira İngiltere'nin sivillerin yaşamını tehlikeye atmayacağını düşünüyorlardı. Tam da bu sebeple gemide güvenlik önlemi bile alınmadı. Hal böyleyken Knut Haukelid gemiye patlayıcı düzeneği kolayca yerleştirdi ve gemi limandan hareket ettikten 45 dakika sonra infilak ettirildi.

Tinnsjo Gölü yüzlerce masum ve insanlığın geleceğini tehlikeye atacak ağır suyla dolup taştı...

Ağır Su Projesi yerle bir olduktan sonra Hitler atom bombası yapmaya bir daha yaklaşamadı.

Bu zalim plan sonlandırılsa ve Hitler'in kötülüğü biraz olsun engellenebilse de kötülüğü kökten kazımak mümkün olmadı, Amerika atom bombasını birkaç yıl sonra Japonya üzerinde kullandı.

Popüler İçerikler

Daron Acemoğlu'nun Atatürk Hakkındaki Yorumlarına Gelen Tepkiler
Apar Topar Çıkarılmışlardı: Kızılcık Şerbeti'nde Giray ve Heves Ayrılığının Gerçek Nedeni Ortaya Çıktı
Fenerbahçe Teknik Direktörü Jose Mourinho ile İlgili İspanya'dan Transfer İddiası Var
YORUMLAR
30.04.2019

ee simdi hitler kotu adam ama amerika demokrasinin koruyucusu, dunya barisinin bekcisi falan buna ne demeli?

30.04.2019

Bir tek Hitler mi adını zalim kâtil olarak yazdırmış? Başka yok mu?

01.05.2019

Bıkmadınız Anti Nazi propagandası yapıp Ingilizleri Rusları Amerikayı barış güvercini göstermekten, Analarımız Babalarımız dizisini izleyin Bob Pacific izlediğiniz gibi tamam Hitler bir psikopattı katildi Ama milyonlarca ogul baba abi can verdi vermeseler Hitlerden önce Rusların eline belki bir parça ekmek verir diye bakıyorlardı koskoca bir millete katil öcü muamelesi yapıyorsunuz daha kötüsü en büyük katilleri kahramanlaştırıyorsunuz ben daha sayfalarca yazarım ama ya yorumum silinir yada su satırlar yüzünden küfürler yerim ama araştırın her gece Staline Churchille sövmekten Hitlere fırsat bulamazsınız..

nazilerin eline düşseydin sırf ırkın yüzünden gaz odasına atılırdın artkadaşım. nickini aldığın erwin rommel bile kurtaramazdı seni. untermensch seni.

TÜM YORUMLARI OKU (54)