Önce “net hedefler” derdim. Başarılı bir öğretmenin, net hedefleri vardır. Hangi yönde ilerlemesi gerektiğini bilmeyen bir öğretmen, öğrencilerinin yolculuklarında onlara destek olamaz. Aynı zamanda bir amaç duygusu olmayan öğretmen de, öğrencilerinin kendi amaçlarını bulmaları konusunda onlara destek olamaz. Net hedefleri ve amacı olan öğretmenler, zor günlerin üstesinden kolaylıkla gelebilirler çünkü yolun sonunda nereye ulaşacaklarını ve ulaştıkları yerin onlar nasıl bir tatmin duygusu vereceğini bilirler.
Başarılı öğretmenler, öğrencilerini ne zaman dinlemelerini gerektiğini, ne zaman dinlememeleri gerektiğini ve ne zaman özgür bırakmaları gerektiğini bilirler. Geribildirimleri doğru okur ve ona göre davranabilirler. Öğrencilerini sürekli dinleyen de, hiç dinlemeyen öğretmen de elbet başarısız olacaktır.
Başarılı öğretmenler; kendi başarısına odaklanmak yerine, öğrencilerinin başarısını ister. Onların başarısıyla gurur duyar ve onlara olumlu geri dönüşler yapar. Öğrenciler kendilerine inanacak birine ihtiyaç duyar, başarısızlık ve memnuniyetsizlik yerine, olumlu geri dönüşler duymak ister. Bir matematik sorusu çözemediklerinde, başarısızsın denmesi yerine, kendilerini nasıl geliştirebileceklerinin söylenmesini isterler. Başarısızsın sözcüğü yalnızca durumu daha kötü yapan bir konumdadır.
Başarılı öğretmenler, basit düşünmez. İnatçı değildir, kendi başarısızlıklarını ve eksikliklerini kabul edip nasıl gelişebileceğinin yollarını arar. Risk almayı bilirler, yeni şeyler denerler ve öğrencilerine de bu şansı tanırlar. Tutarlıdırlar, kurallar koyarlar ve çiğnemezler ama bu demek değildir ki belli bir şeye takılıp kalırlar. Aksine yenilikçidirler ve yeni öğretim metotları aramaktan, daha iyiye ulaşmak için çabalamaktan vazgeçmezler. Yeni araçlar keşfetmek için zaman ayırırlar ve gelişmiş teknolojileri takip edip, bunları sınıfa entegre etmenin yollarını ararlar. Bizim zamanımızda bunlar yoktu, gibi bir söyleme sıkışıp kalmazlar.
Başarılı öğretmen, bilinmeyen karşısında özgüvenlidir ve rahattır. Bilmemekten korkmaz, aksine bilinmeyenin üzerine gider ve öğrenmek için çabalarlar. Sınıfa sadece bilgi değil, eğlence de getirmeyi bilir. Öğrenmeyi daha keyifli hale getirmek için yöntemler arar ve sınıfa dâhil eder.
Twitter
Bu makalede öne sürülen fikir ve yaklaşımlar tamamıyla yazarlarının özgün düşünceleridir ve Onedio'nun editöryal politikasını yansıtmayabilir. ©Onedio
Öğretmen kesinlikle önemli bir o kadarda öğretmenlere sunulan şartlar önemli tabi idealist tuttuğunu koparan öğretmenlerimizde var ama benim gördüğüm ( ki çevrem çok fazla öğretmen var)bu zamanda işini güzel yapman yeterli değil torpil şart kesinlikle geleceğimizi emanet ettiğimiz öğretmenlere yeterince değer verilmiyor hem maddi hem de manevi olarak bu değersizlik öğretmenlik mesleğinin kalitesini düşürüyor öğretmen okula geldiğinde maddi sıkıntılarını aklından atamazsa verimli olamaz bir öğrenciyi uyardığında aileden biri gelip darp eder mi streside var kaliteli bir eğitim istiyorsanız her yerde olan liyakatsizlik bitmeli içi boşaltılan eğitim sistemi değişmeli yazacak o kadar çok şey var ki ...yani iyi bir öğretmen istiyorsanız şartları iyileştirin kimsenin elinde sihirli değnek yok! onlardan bu şartlarda mucizeler beklenmemesi gerekiyor !
Öğretmen bir çocuğun hayatında o kadar etkilidir ki, yaptığı, söylediği ufacık bir kötü şey yıllar boyunca unutulmayabilir. Onların bazen farkında bile olmadan, dikkatsizce sarfettikleri bir söz, yıllar boyu yara bırakır minik kalplerde. Çok örneği var, herkes öğretmen olamaz.
Şu sıralar üniversite tercihleri haftası ve bölüm tanıtımında ben görevliyim. Bu devirde bize gelen öğrenciler o kadar konuşmaya, teşvik almaya, yönlendirilmeye, bilinçlendirmeye açlar ki anlatamam. Özellikle bazıları daha liseden ve bazen öncesinden kendini geliştirip geliyor ki gözlerim doluyor. Zaten hangi öğrenci tipi olursa olsun doğru bir yönlendirme yapmalıyız elbette ama bilinçli ve ne istediğini bilen öğrenciler ayrı gururlandırıyor beni. Ne istediğini bilmeyeni de öğretmek boynumuzun borcu, yeter ki iyi bir hayat inşa edebilsinler kendilerine...