'Baş Aşağı Uçmanın' Gergedanları Nasıl Etkilediği Ortaya Çıktı: Kanlarında Oksijen Seviyesi Yükseliyormuş

Yaban hayatı koruma yetkilileri, yasadışı avcılığa karşı gergedanları helikopterler aracılığıyla güvenli noktalara taşıyor... Gergedanların bu pozisyonda taşınırken nasıl hissettiği ise ilk kez araştırıldı. 

Yaban hayatı koruma yetkilileri, yasadışı avlanmaya karşı koruma ve gen türlülüğünü sağlamak amacıyla son 10 yıldır Afrika'daki gergedanların yerlerini değiştiriyor.

Taşıma işlemlerin çoğu kamyonla yapılırken, araçla ulaşılamayan uzak bölgelereyse helikopterler aracılığıyla erişiliyor. Taşıma sırasında gergedanlar helikoptere bağlı bir vinçle ya özel hazırlanmış sedyelerde yan yatırılmış vaziyette ya da ayaklarından bağlanarak baş aşağı şekilde taşınıyor.

Hızlı ve daha uygun maliyetli olduğu için baş aşağı taşınan gergedanları, bu durumun nasıl etkilediği ilk kez araştırıldı

Yetkililer daha hızlı, kolay ve daha az maliyetli olduğu için genelde baş aşağı taşıma seçeneğini tercih diyor.

Öte yandan, bugüne dek bunun gergedanları nasıl etkilediği bilinmiyordu.

Independent Türkçe'nin haberine göre ABD'deki Cornell Üniversitesi'nin Veteriner Tıp bölümünden bilim insanları, bunu anlayabilmek için bir araştırma yaptı.

Journal of Wildlife Diseases'ta ocakta yayımlanan araştırmadan şaşırtıcı sonuçlar çıktı.  

Yaban hayatı ve koruyucu tıp alanlarında çalışan, araştırmanın başındaki Robin Radcliffe, 'Baş aşağı asılı kalmaktan kötü şekilde etkileneceklerini düşünüyorduk' dedi.

Baş aşağı taşımada, gergedanların kanındaki oksijen artmış

2015'te başlatılan çalışmalarda, her biri 800 kilogram ila 1,2 ton ağırlığındaki 12 siyah gergedan incelendi.

Gergedanlar, bir vinç aracılığıyla önce ayaklarından bağlanarak baş aşağı şekilde, sonra da karşılaştırma için sedyeye yan yatırılmış pozisyonda havaya kaldırıldı.

Çalışmada gergedanların baş aşağı pozisyonda asılı kaldıklarında kanlarındaki oksijen seviyelerinde artış gözlemlendi.

Radcliffe, bu pozisyonun gergedanın omurgasının gerilerek açılmasını sağladığını, böylelikle vücudundaki hava alışverişini gerçekleştiren kanalların da açılmasına yardımcı olduğunu belirtti.

Öte yandan araştırmacılar, sedyeye yan yatırıldıklarında gergedanların her nefes alışında vücutlarına giren oksijenin kana daha az seviyede karıştığını gözlemledi.

İki duruş arasında çok büyük farklar tespit edilmese bile, gergedanlar taşınırken kanlarındaki oksijen seviyesini epey azaltan çok güçlü uyuşturucu iğneler kullanıldığı için, pozisyonlarındaki en küçük iyileştirme bile hayvanın sağlığı açısından önemli.

1960'larda 100 binden fazla siyah gergedan Orta ve Güney Afrika'daki çöl ve bozkırlarda yaşıyordu. Fakat yasadışı avlanmanın zamanla artmasıyla 30 yılda neredeyse hayvanların yüzde 98'i hayatını yitirdi.

Yaban hayatı koruma yetkilileriyse gergedan nüfusunu artırıp türün devamlılığını sağlayabilmek için korunabilecekleri ve gözlem altında tutulabilecekleri özel alanlara taşıyor.

Ellerini Kelepçelediler! Yunanistan'ın Denize Attığı Üç Sığınmacı Hayatını Kaybetti
Öldürülen Gizem Canbulut'un 'Türkiye'de Kadın Olmak Zor Ama Kadın Ölmek Kolay' Paylaşımı
Bakan Pekcan Açıkladı: Esnafa Yeni Destek

Popüler İçerikler

Tolunay Kafkas, "El Sıkmama" Olayına Müdahil Oldu: Hedefinde Volkan Demirel Var
Berfu ve Eser Yenenler'in 3. Kez O Ses Yılbaşı'na Katılmaları Tepki Topladı
Sosyal Medyada Süren Öğretmenlik Tartışması: Az Çalışıp Çok mu Maaş Alıyorlar?
YORUMLAR
19.03.2021

amk salın hayvanları artık yahu ne günahları varrrrr

19.03.2021

kaçak avcıların yoğun olduğu yerlerden güvenli bölgelere taşıyorlar. Evet taşıma suyla değirmen döndürmek ama yapılabilecek nispeten en iyi şey bu...

19.03.2021

kim bir gergedanın baş assagi kalması sonucunda ne yaşadığını merak ettiyse onun mk ben.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ