Baş Ağrısı Neden Olur? Baş Ağrısının En Sık Görülen 7 Sebebi

Baş ağrısı herkes tarafından yaşanan oldukça yaygın bir rahatsızlıktır. Gün içerisinde çoğu kişi baş ağrısından şikayet eder.  Baş ağrısının farklı türleri bulunsa da bir çoğu belirli nedenlerden dolayı meydana gelir. Peki baş ağrısı neden olur? İşte baş ağrısı nedenleri...

Baş ağrısı neredeyse herkesin yaşadığı bir rahatsızlık. Baş ağrıları bazen kısa dönemli bazen de uzun dönemli olarak ortaya çıkabiliyor.

Baş ağrıları insanların hayat kalitesini düşüren rahatsızlıklardan biri olarak anılıyor. Özellikle şiddetli baş ağrısı iş hayatında ve sosyal hayatta olumsuzluklara sebep olabiliyor. Baş ağrısı başlayınca kişiler sadece o ağrının bir an önce dinmesini istiyorlar.

Baş ağrısının en yaygın üç türü bulunuyor.

Gerilim tipi baş ağrısı: Bu tip baş ağrısı genellikle boyunda başlar ve başa doğru ilerler. Gerilim tipi baş ağrısında baş etrafında sıkı bir bant varmış gibi hissedilir.

Migren baş ağrısı: Bu tip baş ağrısı ise genellikle başın tek tarafında başlar. Zonklama şeklindedir. Kişi ışık ve sese karşı hassas hale gelir. Migren atakları saatlerce veya günlerce sürebilir.

Küme tipi baş ağrısı: Bu tip baş ağrısı göze bir bıçak saplanıyormuş hissi verebilir. Gerilim tipi baş ağrısı gözde yaşarmaya, kızarıklığa ve burun akıntısına sebep olabilir. Ağrı birkaç dakika veya birkaç saat sürebilir, gün içerisinde azalıp daha sonra tekrarlayabilir. Küme tipi baş ağrısı uzun bir süre sonra tekrar ortaya çıkabilir.

Bu tip baş ağrıları farklı uyaranlardan dolayı meydana gelebilir. Bu uyaranların farkına vararak onları azaltmak ise baş ağrısını durdurmada etkili bir yöntem olabilir.

Baş ağrısının en büyük nedenlerinden biri: Stres

Stres, omuz ve boyun bölgesindeki kasların kasılmasına sebep olabilir. Bu da gerilim tipi baş ağrısına yol açabilir. Omuz ve boyun bölgesinde hissedilen gerginlik zaman içerisinde baş bölgesinde de hissedilir. Stresin sebep olduğu baş ağrısında alnın ön tarafında bir bant varmışçasına ağrı hissedilir.

Belirli gıdalar da baş ağrısını tetikleyebilir.

Açlık, migren ve gerilim tipi baş ağrısını etkileyebilir. Ayrıca gün içerisinde tükettiğiniz bazı gıdalar da baş ağrısı yaşamanıza sebep olabilir. Bu gıdalar baklagiller, kuruyemişler, süt ürünleri, avokado, peynir, çikolata ve soğan olarak sayılabilir. Ayrıca gıda boyasıyla boyanmış, paketli ve hazır gıdaları da fazla tüketmek baş ağrısına yol açabilir.

Fazla alkol tüketimi de migrene ve küme tipi baş ağrısına sebep olabilir.

Çevresel faktörler baş ağrısının en büyük uyaranlarından.

Küme tipi baş ağrısı genellikle ilkbahar ve sonbahar aylarında görülüyor. Ayrıca parlak ışık, sigara dumanı, fazla nem, yoğun kokular ve soğuk havalar da migren ataklarına sebep olabiliyor.

Baş ağrısına sebep olan diğer bir etken: hormonlar.

Kadınların değişen östrojen seviyeleri de migrenle ilişkilendiriliyor. Bu sebeple migren kadınlarda erkeklere göre daha çok görülüyor. Migren atakları adet döngüsüyle beraber ortaya çıkabiliyor. Ayrıca menopoz öncesinde değişen östrojen seviyeleri de daha önce hiç migren yaşmamış kadınların migren yaşamasına sebep olabilir. Menopoz dönemine girmek ise çoğu kadında migren ağrılarını da durduruyor.

Kafein eksikliği de baş ağrısına sebep olabilir!

Normalde çay ve kahveyle aldığınız kafeini bir anda kesmek migren ataklarını tetikleyebilir. Bunun nedeni kafeinin kan damarlarının daralmasına neden olmasıdır. Kafein olmadığı zamanlarda kan damarları her kalp atışında genişler. Bu da migren başta olmak üzere baş ağrılarına sebep olabilir.

Baş ağrınızın sebebi uykusuzluk olabilir.

Uykunuzu yeterince almamak da migren ve gerilim tipi baş ağrısı nedenlerinden birisidir.  Gün içerisinde yapacağınız kısa bir şekerleme baş ağrısına bir çözüm olabilir.

Baş ağrısı nasıl geçer?

Baş ağrınızı tetikleyen olayları belirleyerek baş ağrısı riskinizi en aza indirebilirsiniz. Fakat birden fazla uyarana karşı hassasiyetiniz olabilir. Bu durumda bir günlük tutarak baş ağrınızın ne zaman, nerde ve ne yedikten sonra olduğunu not almak işinizi kolaylaştırabilir. 

Ayrıca uykunuzu aldığınızdan, yeterli beslendiğinizden, yeterli miktarda su tükettiğinizden ve gün içerisinde hareket ettiğinizden emin olun. Hayatınızda stresi azaltmayı deneyin. Baş ağrısı aşırı duyarlılık sonucu ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Yani hayatınızda bir denge kurmaya özen göstermelisiniz.

Eğer bu uyaranlardan kaçınmak sizin için yeterli gelmiyorsa doktorunuza danışmayı ihmal etmeyin.

Önemli Not: Bu içerik herhangi bir öneri niteliği taşımamaktadır. Her birey için bu sürecin farklı olabileceğini göz önünde bulundurunuz. Olası bir sağlık sorununuzda mutlaka bir hekime danışınız.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir:

Tansiyon Neden Düşer? Düşük Tansiyon Neden Olur?
Araştırmaya Göre Hangi Kan Grubunun Beyne Pıhtı Atma Oranı Diğerlerine Göre Yüksek Çıktı?
En Çok Şikayet Edilen D Vitamini Eksikliği Halk Sağlığı Problemlerinden Biri Haline Geliyor Olabilir

Popüler İçerikler

Gazeteci Fulya Öztürk'ün Azerbaycan Milletvekiline Ağladığı Anların Beden Dili Analizi Çok Konuşuldu
Vergi Uzmanı Ozan Bingöl Asgari Ücretlinin Enflasyona Nasıl Ezdirildiğini Verilerle Açıkladı
HTŞ Lideri Colani Kadına Başını Örtme Talimatı Verdiği Videoyla İlgili İlk Kez Konuştu