Baş Ağrısı İçin Kullanılan Aspirin, Kalp Krizine de İyi Geliyor! Peki, Bunu Nasıl Yapıyor?

Hemen her evde rahatlıkla ulaşabileceğiniz bir ilaç olan aspirinin, birçok sağlık problemi karşısında etkili olduğunu biliyor muydunuz? Çok basit bir hap gibi görünen ve genellikle ağrı kesici, ateş düşürücü olarak kullanılan aspirinin insan vücuduna olan faydaları saymakla bitmiyor. Aspirin hakkında daha fazla şey öğrenmek istiyorsanız gelin, etkilerine hep beraber bir göz atalım.

Aspirinin en bilinen özelliği, baş ağrısını kısa sürede geçirmesi. Peki ama nasıl?

En bilindik ağrı kesicilerden biri olan aspirin, neredeyse her evde kullanılıyor. Birçok insan da aspirini ağrı kesici özelliği nedeniyle yanından ayırmıyor. Peki, bu küçücük hap ağrının dinmesini nasıl sağlar? Çok basit bir etkiyle sorunu kökten hallediyor diyebiliriz. Aşırı stres yaptığımız durumlarda başımızın dayanılmayacak derecede ağrıdığını fark ederiz. Bu neden mi kaynaklanıyor dersiniz? Fazla stres durumlarında vücutta prostaglandin adında bir kimyasal madde salgılanır. Bu kimyasal madde ise beyinde yer alan kasların aşırı kasılmasına neden olur ve etkisini baş ağrısı olarak gösterir.

Aspirin, prostaglandinin etkisini azaltır ve ağrının hafiflemesini ya da tamamen geçmesini sağlar.

Aspirini tükettiğiniz anda vücudunuzun üretmiş olduğu prostaglandin kimyasalının yarattığı etki azalmaya başlar. Böylece vücuttaki aşırı kasılmış olan kaslar gevşer ve baş ağrısı yavaş yavaş dinmeye başlar. Bu etki ise aspirini vazgeçilmez ağrı kesiciler arasına yerleştirir.

Aspirinin kalp krizine olan etkisini biliyor muydunuz?

Stresli durumlarda salgılanan prostaglandin adındaki kimyasal madde aynı zamanda kanı pıhtılaştırıcı bir etkiye de sahip. Kanı pıhtılaştırıcı özelliği ise damar tıkanması riskini artırır ve bu durum kalp krizi riskinin de yükselmesine neden olur. Ancak aspirinin tüketimiyle prostaglandin kimyasal maddesi bastırılır. Bunun sonucunda ise kan pıhtılaşamaz ve dolaylı olarak kalp krizi riski azalır. Bu da bize aspirinin aslında ne kadar faydalı olduğunu gösterir. Tabii aşırıya kaçılması da tehlikeye dönüşebilir. Bu nedenle doktor kontrolü olmadan aspirini kullanmamak gerekir.

Aspirinin iyileştirici etkisi aslında çok uzun yıllar önce fark edilir.

Uzun yıllar önce insanlar söğüt yapraklarının içerisindeki asetilsalisilik asit özütünü fark eder ve onu ağrı kesici olarak kullanmaya başlar. Ardından modern tıbbın da kullandığı aspirin, günümüzde sağlık sektöründe önemli bir yere sahip. Artık tüm insanlar aspirinin etkilerinin farkında. Ancak aspirinin başta mide olmak üzere tüm vücutta yan etkileri olabiliyor. Bu nedenle aspirin doktor kontrolü altında kullanılmalı ve yan etkilerine dikkat edilmeli.

Aspirini kalp hastası kişiler de kullanabilir.

Eğer sizin de bilinen herhangi bir kalp hastalığınız varsa ya da daha önceden damar tıkanması veya daralmasına bağlı olarak inme geçirmişseniz aspirin kullanmak yararınıza olabilir. Yine kalp krizi riski taşıyan ve daha önceden bypass ameliyatı geçirmiş kişilerin de aspirin kullanması öneriliyor. Ancak dediğimiz gibi, herhangi bir olumsuz yan etki oluşmaması için ilacı kullanmadan önce doktora başvurmak çok önemli.

Aspirinin neden olduğu yan etkiler de oldukça kritik.

Her ilacın yan etkisi olduğu gibi aspirinin de yan etkisinin görülmesi mümkün. Genel olarak görülebilecek yan etkilere baktığımızda midede yara oluşumu, ağrı, bulantı, kusma, alerjik olarak gelişebilecek astım krizi, dozda aşırıya kaçma durumlarında kulakta çınlama gibi belirtiler görülebilir.

Peki, herkes aspirin kullanabilir mi?

Aspirin özellikle kalp sağlığı üzerinde etkili olduğu için aslında kalp ile ilgili problemleri bulunmayan kişilerin aspirin kullanmasına gerek yok. 50 yaşın altında olan ve kalbi ile ilgili herhangi bir sorunu saptanmamış bireylerin aspirin kullanması da tavsiye edilmiyor. Eğer siz de kalp sağlığı ile ilgili herhangi bir problem yaşamıyorsanız aspirini sadece ağrı kesici ve ateş düşürücü olarak kullanabilirsiniz.

Aspirinle ilgili bilinmesi gerekenler bunlarla sınırlı değil.

Aspirin, tüm bu etkilerinin yanı sıra kan sulandırıcı özelliği sayesinde inme ve beyin damarlarında meydana gelebilecek tıkanıklığı giderebilir. Kalp krizi geçiren kişilerde meydana gelebilecek zararları ve tekrardan oluşabilecek kalp krizi riskini en aza indirebilir. Eğer herhangi bir acil durumda aspirin tüketmek gerekirse yutmaktan ziyade direkt çiğnenirse ilacın kana karışma hızı daha çabuk olacağından etkisini daha hızlı gösterir. Ayrıca aspirinin özellikle kolon kanseri başta olmak üzere diğer kanser türlerine karşı da koruyucu etki gösterdiğini belirtmeden geçmeyelim.

Fazla Tüketmek Ölüme Sürükleyebilir mi? Detoks Sularına Dair Anlatılmayan Gerçekleri Gün Yüzüne Çıkarıyoruz
Meğer Diş Çürüğünün Nedeni Ağızdan Nefes Almak Olabilirmiş! Burun Yerine Ağızdan Nefes Almanın Zararları
Kiminde Fazladan Kaburga Var Kimininse Kalbi Sağda! Çok Şaşıracağınız, İnsanlarda Nadir Bulunan Özellikler
Meğer Tuvaleti Yanlış Temizliyormuşuz! TikTok'ta Viral Olan Yöntemle Temizlik Sürenizi Yarıya İndirebilirsiniz

Popüler İçerikler

Demet Akalın 'Laiklik' Açıklamasıyla Gündem Olan Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'e Ateş Püskürdü!
RTÜK Başkanı'ndan Gündüz Kuşağı Programlarına Son İkaz: "Toptan Yok Ederiz!"
Arkeolog Muazzez İlmiye Çığ 110 Yaşında Yaşamını Yitirdi
YORUMLAR
16.10.2022

Kullanamaz aksine devamlı kullanmak gerçekten ihtiyacın olduğunda işe yaramasını engeller doktorunuz yazmadan kafanıza göre kullanmayın…

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ