Bartın'da Gezilecek Yerler Nerelerdir? Bartın'da Ne Yenir?

Bartın, Türkiye'nin Karadeniz Bölgesi'nin Batı Karadeniz bölümünde yer alan bir şehirdir. Doğusunda Kastamonu, güneyinde Karabük, batısında ise Zonguldak illeri bulunur. Kuzeyi ise boydan boya Karadeniz ile çevrilidir. Bu şehir, orman bakımında oldukça zengindir. Ormanların büyük çoğunluğu  Küre Dağları Milli Parkın sınırları içerisinde bulunur. Bartın'da dağlar yüksek olmamakla birlikte oldukça dik ve sahillere doğru kayalıktır. İlin merkezini Aladağ, Karasu Dağları ve Arıt dağları kuşatmaktadır. Ayrıca kent; Halatçıyaması, Kırtepe, Orduyeri ve Ömertepesi olmaz üzere dört tepenin üzerine kurulmuştur. Sadece doğal güzellikleri ile değil, kültürü ve tarihiyle de ön plana çıkan bir şehirdir. Peki, Bartın'da gezilecek yerler nerelerdir? Bartın'da ne yenir? İşte detaylar...

Bartın tarihinde birçok uygarlığa ev sahipliği yapmıştır. Bölge, M.Ö 1200'lere kadar Gaska Kavmi'nin egemenliği atlında kalmıştır. Daha sonra Hititler ile yapılan savaşta, Krigen Kavmi'nin himayesi altına girmiştir. Bartın'da kurulan diğer medeniyetler ise Kokon, Henet ve Paflagonyalılar olmuştur.11.yy'a gelindiğinde Bizans İmparatorluğu bölgede hakimiyet kurmuş ve Bartın'ı ticaret merkezi haline getirmiştir. Ancak  Bizans'ın egemenliği uzun sürmemiş, Selçuk Devleti gelerek bölgeye iki yüz yıl hükmetmiştir. Arkasından Candaroğlu Beyliği ve Osmanlı İmparatorluğu gelerek, günümüze kadar Türkler tarafından yönetilmiştir. Pek çok medeniyete tanıklık eden Bartın'ın gezilecek yerlerini ve yemeklerini sizler için derledik...

Bartın'da Gezilecek Yerler Nerelerdir?

  • Bakacak Tepesi: Muhteşem Bartın manzarasının seyredildiği nadir yerlerden biridir. Fatih Sultan Mehmet bu bölgeyi çok sevmiş ve eserlerinde bu bölgeden bahsetmiştir. 

  • Güzelcehisar Koyu: Karadeniz Bölgesi'nin en büyük sahillerinden biri olma özelliğine sahiptir. Etrafında herhangi bir yerleşim yeri bulunmadığından dolayı, doğal güzelliğini halen daha korumaktadır.  Koy, doğal sit alanı olarak ilan edilmiştir.

  • Çakraz Plajı: Özellikle kamp yapmayı sevenlerin tercih ettiği plajlardandır. Ayrıca çevrede birçok otel, pansiyon, restaurant ve eğlence yerleri bulunur.

  • Delikli Şili: Antik Çağlarda Demir Atlar Ülkesi olarak bilinir. Sadece plajı ile değil, yamaç paraşütü ile de oldukça ünlüdür. Kayanın ortasında açılmış olan delik, birçok hikayeye de konu olmuştur.

  • Balamba Tabiat Parkı: Bu tabiat parkı 13 bin hektar büyüklüğe sahiptir. Çocuklar için birçok oyun parkı, yürüyüş parkurları, çay bahçesi bulunur.

  • Küre Dağları Milli Park: Küre Dağları'nın içerisinde çok sayıda akarsu, mağaralar, çayır, maki, kayalık alanlar bulunur. Ayrıca milli park yaban hayatıyla da ilgi çekici bir yerdir. Kamp severlerin uğrak mekanları arasında yer alır. 

  • Ulukaya Şelalesi: Küre Dağları'nda bulunan bu şelale, kış aylarında gidilmesi gereken yerlerdendir. Doğa sporcuları için treeking yapma imkanı da bulunmaktadır.

Bartın'da Ne Yenir?

  • Erik Yemeği: Bartın'ın meşhur etli meyveli yemeklerinden biri olan erik yemeği, mayhoş tat sevenlerin ilgi odağındadır. Haşlanan etin içerisine salçalı yemek sosu eklenir daha sonra ayıklanmış erikler içine atılarak pişirilir

  • Etli Ayva: Badem, ayva ve kayısı ile yapılan bu yemek, oldukça sevilen lezzetlerden biridir. Bartın'a gelenlerin mutlaka tatması gereken yemeklerin başında gelir.

  • Gıcır: Yöreye ait diken ucu olarak da bilinen gıcır otu, soğan ve biber ile yağda kavrulur. Tercihe göre üzerine çırpılmış yumurta da koyulabilir.

  • Şapşap Köfte: Genellikle kıyma ya da kuzu kıymanın karışımıyla yapılır. Bu köftenin içinde çeşitli baharatlardan galete ununa kadar birçok malzeme koyulur.

  • Tatlı Böreği: Bölgenin meşhur tatlılarından biri olan tatlı böreği, hazır yufkalarla yapılır. İçine ise çekilmiş ceviz ve tereyağı koyulur, üzerine şerbet döküldükten sonra servis edilir.

  • Yumurtalı İsbut: Hem sağlıklı hem de lezzetli bir Bartın yemeğidir. Bu lezzetin ana malzemesi kaldırık otudur. Ot temizlendikten sonra, tencerede pişirilir. Soğan, kıyma ve yumurta ile muhteşem bir lezzete dönüşür.

  • Amasra Salatası: Bu salatanın diğerlerinden farkı ise on beş taneden fazla sebzeden yapılmasıdır. Amasra salatası, özellikle farklı sunum tarzıyla öne çıkar.

  • Unlu İspit Dolması: Haşlanmış ispit yapraklarıyla yapılan bu yemek, dolma severlerin tatması gereken bir lezzettir. İç harcı ise birçok malzeme ve mısır unundan oluşur. Üzerine ise ev yoğurdu döküldükten sonra servis edilir.

Aşağıdakiler De İlginizi Çekebilir

Giresun'da Gezilecek Yerler Nerelerdir? Giresun'da Ne Yenir?
Zonguldak'ta Gezilecek Yerler Nerelerdir? Zonguldak'ta Ne Yenir?

Popüler İçerikler

Fernando Muslera, Jose Mourinho'yu Hedef Aldı: "İstemiyorsa Gidebilir"
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Atatürk Karşıtlarına Mesaj Yolladı: "10 Yıl Daha Yaşasa Bambaşka Olurdu"
İzmir'de 5 Küçük Kardeşin Öldüğü Yangın Faciası: Bakanlık, Aileyi 18 Kez Ziyaret Etmiş!