Barış Soydan: 'Ekmekte Bile Yüzde 8 Olan KDV, Milli Piyango'da Sessiz Sedasız Sıfırlandı'

Ekonomi yazarı Barış Soydan, 'Suyun, simidin, ekmeğin KDV'si yüzde 8, bebek bezinin KDV'si yüzde 18 iken, şans oyunlarının KDV'si sessiz sedasız sıfırlanıverdi' dedi.

T24’ün ekonomi yazarı Barış Soydan, önce Varlık Fonu'na devredilen, ardından yapılan ihaleyle Demirören Holding ile İtalyan ortağı Sisal'e satılan Mili Piyango'ya ilişkin dikkat çekici bir yazı kaleme aldı.

Milli Piyango devletteyken şans oyunları yüzde 18 KDV'ye tabi olduğunu hatırlatan Soydan, 'KDV geliri, Milli Piyango'nun faaliyet raporlarında kamuya sağlanan ayrı bir katkı kalemi olarak gösterilirdi. Devlet, Milli Piyango'yu Demirören'e verirken bir de 'iyilik' yaptı ve KDV'yi sıfırladı. Yanlış okumadınız, şu anda piyango oyunlarında (Sayısal Loto, On Numara, Kazı Kazan vb.) KDV SIFIR. Suyun, simidin, ekmeğin KDV'si yüzde 8, bebek bezinin KDV'si yüzde 18 iken, şans oyunlarının KDV'si sessiz sedasız sıfırlanıverdi' ifadelerini kullandı.

"Demirören'in KDV'sini sıfırlamak için çok 'yaratıcı' bir yol izlendi"

KDV'nin sıfırlanmasına gerekçe olarak Türkiye Varlık Fonu'nun KDV'den muaf olmasının gösterildiğini belirten Soydan, 'Türkiye Varlık Fonu, Demirören-Sisal'in KDV'sini sıfırlamak için çok 'yaratıcı' bir yol izledi' dedi ve şöyle devam etti:

320 sayılı Piyango Kararnamesi Ek-2 maddesi aynen şöyle diyor:

'Lisansın Türkiye Varlık Fonu tarafından üçüncü kişilere devredilmesinden sonra, İdare lisansa konu şans oyunlarını düzenleyemez ve bu oyunlar için ayrı bir lisans veremez. Lisans konusu faaliyetlerin ilgili mevzuat hükümlerine uygun olarak yürütülmesini izlemeye ve denetlemeye İdare yetkilidir.' 

Bu madde mealen, 'Türkiye Varlık Fonu lisansı üçüncü bir şahsa devredene kadar Milli Piyango İdaresi Genel Müdürlüğü oyunları oynatmaya devam eder' diyor. Peki, Varlık Fonu piyango lisansını üçüncü bir şahsa devretti mi? Hayır. Demirören-Sisal ile yapılan sözleşmeyi bizzat Türkiye Varlık Fonu imzaladı. Yani lisansı devretmedi, hizmet alım anlaşması yaptı.

Aslında, orijinal plan, Türkiye Varlık Fonu'nun bir şirket kurarak lisansı ona devretmesi ve Varlık Fonu altında kurulacak bu yeni şirketin hizmet alım sözleşmesini yeni işletici ile (Yani Demirören-Sisal) yapmasıydı.

Bu yapılmadı. Türkiye Varlık Fonu kendi altında bir şirket kurup lisansı ona devretse KDV istisnası ortadan kalkacaktı. Bu durumda Milli Piyango, aynen Türkiye Varlık Fonu bünyesindeki THY, Çaykur vs. gibi olacaktı. (Onlar KDV'den muaf değil.) Ama olmadı, kararnameye rağmen lisans Türkiye Varlık Fonu'nda kaldı.

"Devletin alacağı hasılat da azaldı"

KDV'nin sıfırlanmasının Milli Piyango'nun devlete aktaracağı hasılatın da azalmasına neden olduğuna dikkat çeken Soydan, şu bilgileri verdi:

'Milli Piyango devletteyken satışların yüzde 42-43'lük kısmını kamuya aktarılıyordu.Lisans Türkiye Varlık Fonu'na geçince kamuya aktarılacak oran yüzde 31,5'a düştü (çünkü artık KDV geliri yok).'

Popüler İçerikler

Volkan Demirel, Elini Sıkmadığı Şenol Güneş'le Arasında Geçen Diyaloğu Anlattı
Okullardaki Yılbaşı Kutlamalarına Gelen Yasağa Mustafa Sandal'dan "Onlara İnat 'Duble' Kutlayacağız!" Tepkisi
Kadınlarla Kafayı Bozan Sözde Hoca Bu Kez de "Karını Bize de Evde Oynat" Sözleriyle Tepki Çekti
YORUMLAR
08.12.2020

Yetmiyor yetmiyor ne ilik kaldı ne kemik! Borsa, araziler, ihaleler gözünüze dizinize dursun be! Evelallah benim karnım tok sırtım pek sayılır da dünya kadar garibanın hakkını ödeyemezsiniz! Ulan iktidara geldiklerinin ikinci dönemlerinde çocuk denecek yaşımda farkettim hazırladıkları zeminleri yedikleri haltları, hala insanlar aç karnıyla nasıl oluyor da bu hırsızlara ‘gönül verdik’ diyip oy vermeye devam ediyorlar inanılır gibi değil. Şaka gibi bir ülkede yaşıyoruz.

08.12.2020

Ciddi manada hala alan var mı? Merak ediyorum bu kovid zamanında bile kuyruğa girip bilet alanlar çıkacak mı. Herkesin kendi parası umrumda değil ama ciddi manada hala ya bi şans diyip çıkacağını düşünen var mı merak ediyorum.

08.12.2020

Kodumun dolandırıcılarını zengin etmeyin oynamayın

TÜM YORUMLARI OKU (16)